Večernji list - Hrvatska

Nižu međunarodn­e nagrade, ali putovanja financiraj­u sami

Komorni zbor ‘Ivan Filipović’ Izvrsna pjevačka družina pod vodstvom Gorana Jerkovića u HAZU proslavila 20. rođendan

- Branimir Pofuk (mc)

Nije puki slučaj što su pjevači Komornog zbora Ivan Filipović i njihov osnivač i dirigent Goran Jerković 20. godišnjicu rada u nedjelju proslavili upravo u auli Palače HAZU. Amaterski zbor vrhunske profesiona­lne kvalitete zaslužio je pjevati na tom posvećenom mjestu hrvatske kulture svojom izvrsnošću, što je u pozdravnom govoru istaknuo i potpredsje­dnik HAZU Frano Parać.

Uostalom, nije im bilo prvi put. Upravo u suradnji s HAZU tamo su prije nekoliko godina održali antologijs­ki koncert s majstorski­m zborskim djelima hrvatskih skladatelj­a. Već prvi akordi Mendelssoh­nova predivnog moteta Ave Maria doveli su do onog poželjnog uzajamnog djelovanja i izmjenjiva­nja energija između izvođača i slušatelja, što je preduvjet dubokih glazbenih doživljaja. Lijepo je to, kao svrhu i misiju “Filipovića”, opisala članica ansambla Petra Ćaleta: “Zbor se uvijek trudio ići dalje od onog samorazuml­jivog i vidljivog te gradio neku drugu, novu razinu.”

Dobro se poznaju i zabavljaju

Cijeli program upućivao je i podizao nas na tu drugu razinu, sukladno želji maestra Jerkovića da zbor nazvan po velikom hrvatskom učitelju i prosvjetit­elju bude novina koja čovjeka može odvesti u neke druge sfere.”

Sukladno prigodi proslave jubileja, odlično je bio odabran iznimno rijetko izvođeni “Te Deum”, jedno od genijalnih mladenački­h djela Felixa Mendelssoh­na. Nakon zanimljive kombinacij­e zbora s dva klarineta (Jaroslav Sadoviy i Rude Mimica), dva fagota (Vladimira Horvat Čolić i Aleksandar Čolić) i continuom u “Ave Mariji”, dvozborski “Te Deum” uzorno je izveo uži sastav zbora, podijeljen u dvije dvanaester­očlane skupine, uz odličnu podršku gostujućih glazbenika: continuo su činili violončeli­stica Lea Sušanj, kontrabasi­st Fran Petrač i orguljaš Pavao Mašić. No, pravi slobodni let jata lijepih glasova počeo je u skladbi “El hambo” suvremenog finskog skladatelj­a Jaakkoa Mäntyjärvi­ja. Bilo je očito da je to jedna od skladbi u kojima se zbor i njihov dirigent odavno dobro poznaju, komunicira­ju i zabavljaju. Finale je bila vjerojatno hrvatska premijera skladbe “Leonardo sanja svoj stroj za letenje” kralja suvremene zborske glazbe Erica Whitacrea, skladatelj­ev hommage slogu renesansni­h madrigala koji završava šuštanjem vjetra i nadahnuća. Religiozni­ji slušatelj mogao je to doživjeti i kao divno uglazbljen­je same srži kršćanskog blagdana Duhova na koji je koncert održan. Prava himna kreativnos­ti i mašti!

Zbor ovjenčan mnogim nagradama, pogotovo međunarodn­ima, s festivala i natjecanja na koje pjevači “Filipovića” često odlaze dijelom i o vlastitom trošku, večer je završio pravom pjevačkom ekstazom u pučkom napjevu uskrsne pohvalnice u obradi Joška Ćalete.

Iznenađenj­e iz publike

Kulminacij­a je bila kada su se bivši članovi “Filipovića” digli na noge i iz publike se pridružili zboru koji im je oplemenio život. A čak iz Berlina, gdje je danas član ansambla slavne Komische Oper, na ovaj je koncert došao bivši član zbora Ivan Turšić, da bi se podsjetio, kako nam je sam rekao, zbog čega je uopće postao pjevač. Svi skupa podsjetili su i sve nas koliko je ljepote i uzvišenost­i u skladnom jedinstvu toliko različitih

• ljudi i glasova.

IAKO FORMALNO AMATERSKI ZBOR, IMAJU SVE ODLIKE PROFESIONA­LACA

 ??  ?? SLAVLJE S GOSTIMA U auli Palače HAZU članovima Zbora ‘Ivan Filipović’ i njihovu maestru priključil­a su se dva klarineta i dva fagota
SLAVLJE S GOSTIMA U auli Palače HAZU članovima Zbora ‘Ivan Filipović’ i njihovu maestru priključil­a su se dva klarineta i dva fagota
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia