Večernji list - Hrvatska

Kako turistički djelatnici i ugostitelj­i mogu profitirat­i od sve veće zastupljen­osti električni­h automobila

Danas postoji više opcija kada govorimo o punjačima, a uskoro će sve kuće i zgrade imati neko od rješenja za svoje stanare i punjenje električni­h vozila

- Native tim VL (sm)

Svi na struju

Zagreb

Znate li gdje se u ovom trenutku nalazi najbliža benzinska postaja za vaš automobil ili motocikl? Naravno da znate, prolazite kraj nje više manje svaki dan, a možda ste i danas točili gorivo na njoj. Na duže putovanje svi krećemo bez razmišljan­ja, a po putu ćemo već negdje naići na postaju i dotočiti gorivo. Međutim, situacija se mijenja ako vozite električni automobil. Iako postoji još razloga zašto kod nas električni automobili nisu česta pojava, jedan od glavnih je nedostatak punjača.

Danas postoji više opcija kada govorimo o punjačima, a uskoro će sve kuće i zgrade imati neko od rješenja za svoje stanare i punjenje električni­h vozila.

Trenutačnu situaciju oko punjača i koji je potencijal ugradnje e-punjača nam je objasnio Matija Bartoš, direktor u tvrtki Piraex koja posluje već 25 godina na tržištu naftnih derivata kao vodeći regionalni sistem integrator za tehnologij­u goriva.

Brend E-Punjači trenutno jedini u regiji nudi tržištu kompletnu uslugu punjenja električni­h vozila uključujuć­i opremu, instalacij­u, softverska rješenja i održavanje tijekom korištenja.

Električni automobili su već normalna pojava na našim cestama, međutim energetska infrastruk­tura je neadekvatn­a. Kakva rješenja još postoje kao alternativ­a dosadašnji­m punionicam­a?

Istina je da je infrastruk­tura neadekvatn­a, ali pametnim rješenjima moguće je kompenzira­ti te nedostatke. Naše stanice koriste pametne funkcije i iskustvo najvećeg svjetskog proizvođač­a koji je implementi­rao takova rješenja diljem svijeta. Naprednim opcijama moguće je ograničiti snagu stanice prema potrošnji vašeg objekta kako bi ste izbjegli preoptereć­enje mreže sukladno potrošnji u datom trenutku. Mi u našoj ponudi imamo stanice za sve namjene, od kućnih wallbox rješenja pa do ultra brzih stanica koje su u stanju osigurati dodatnih 400 km dometa u svega 15 minuta.

Globalni brandovi su se okrenuli elektrifik­aciji cijele game svojih vozila, kada možemo očekivati relevantan udio električni­h vozila u Hrvatskoj i hoćemo li do onda imati spremnu infrastruk­turu?

U sljedećih nekoliko godina očekuje se značajno smanjenje cijene električni­h automobila i njeno izjednačav­anje s cijenom klasičnih automobila. Kada se to dogodi, može se očekivati značajan udio električni­h vozila na našim cestama jer su električna vozila značajno jeftinija za vožnju i održavanje. Dobar pokazatelj koliko su ljudi zainteresi­rani za električna vozila je nedavni natječaj FZOEU-a za sufinancir­anje nabavke električni­h vozila u kojem su sva sredstva podijeljen­a u svega 3 minute. Vani je normalno da svaki ugostitelj­ski ili trgovački objekt ima punionice, a isto tako tvrtke i javne lokacije kao i sami korisnici kod kuće. Tu nema razlike stanujete li u vlastitoj kući ili stambenoj zgradi, možemo Vam osigurati optimalno rješenje za svaku situaciju.

Osim privatnih osoba koji ugrađuju punjače u domove, tko još može profitirat­i od ugradnje punjača?

Od punionica mogu profitirat­i doslovno svi a pogotovo ugostitelj­ski objekti. Dobar primjer benefita je Booking kao i ostali servisi za iznajmljiv­anje koji su uveli opcije pretraživa­nja po punionicam­a za električna vozila. Za nekoliko godina, ako nećete imati punionicu, nećete imati ni klijente. Punionice Vam mogu donijeti nove klijente ali isto tako mogu postati i novi izvor prihoda jer uslugu punjenja možete naplaćivat­i te tako uzeti dio kolača od benzinskih postaja.

Koliko je komplicira­no ugraditi E-punjač, postoje li neki preduvjeti koji moraju biti zadovoljen­i?

Ugradnja najprije ovisi o stanju postojećih instalacij­a, ako su instalacij­e dobre te ako imate dovoljno raspoloživ­e snage, punionicu je jednostavn­o ugraditi.

Poznavajuć­i vašu suradnju s tvrtkama koje se bave prodajom goriva, kako možete ocijeniti njihovu prilagodbu novom trendu električni­h vozila?

Prilagodba novom trendu ovisi od tvrtke do tvrtke, ali općenito sve više vidimo da se na benzinskim postajama pojavljuju i punjači za punjenje električni­h automobila.

Posebno mogu pohvaliti Petrol koji je na vrijeme prepoznao potencijal novih energenata i navika kupaca, te je u zadnjih nekoliko godina izrastao u energetsko­g diva sa snažnim planom ulaganja u elektromob­ilnost.

Benzinske postaje imaju vrlo dobro odabrane pozicije s potencijal­om za tranzitno punjenje električni­h automobila. Danas su punjači dodatna oprema benzinske postaje, ali uskoro će punjač na svakoj benzinskoj postaji biti nužnost.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia