Večernji list - Hrvatska

Buljan: U Tunisu su me slavili kao heroja. Zoran Vujović: Divio sam se Giresseu

Tunis Naše goste vodi slavni Francuz, a legenda Hajduka jedan je od tek nekolicine hrvatskih stručnjaka koji je radili u ovoj sjevernoaf­ričkoj zemlji

- Tomislav Dasović

Reprezenta­ciju Tunisa, 28. sa svjetske rang-liste, predvodi slavni francuski nogometaš iz sredine ‘80-ih, omaleni, samo 163 cm visoki Alain Giresse (66), majstor iz grada Langoirana u jugozapadn­oj Francuskoj.

Taj je omaleni genijalac, europski prvak s Francuskom iz 1984. godine, bio suigrač Blaža Sliškovića u Marseilleu, a prethodno je igrao za Bordeaux, u koji su netom prije njegova odlaska (1986.) došla braća Zoran i Zlatko Vujović.

– Divio sam se Giresseu, ali i cijeloj toj sjajnoj francuskoj generaciji; Platiniju, Tigani, Fernandezu... Bio je izuzetan, klasni nogometaš, a sada kao trener primjenjuj­e istu filozofiju igre kao i kada je igrao, sitni vez, kratke brze pasove – kaže Zoran Vujović i dodaje:

Fizička spremnost upitna

– Tunižani su tehnički dobro potkovani nogometaši, ali upitna je njihova fizička spremnost. Oni se nikada neće ubiti od treniranja, a igračima, koji su sigurno dobri pojedinci već formiranih karakteris­tika, teško je promijenit­i navike. Pa ipak, poznajući Tunižane, nikako ih ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. Vrlo lako može se dogoditi da oni ozbiljno ugroze drugu reprezenta­ciju svijeta.

Drugi, pak, hajdukovac Ivan Buljan jedan je od nekolicine hrvatskih stručnjaka koji su radili u Tunisu. Primjerice, Frane Matošić bio je izbornik Tunisa 1961. godine, Stjepan Bobek bio je 1976. trener tamošnjega najvećeg kluba Esperanzea, Marijan Brnčić vodio je 1989. klub Tunis, a Petar Nadoveza 1992. godine bio je trener Bizertina.

– Drago mi je da ste me podsjetili na moje dane u Tunisu. Jer, želim vam reći da je reprezenta­cija Tunisa sigurno super momčad. Oduvijek je pratim, sastavljen­a je od sjajnih igrača koji sigurno nisu “tamo neki bezvezni frajeri”. Ne bih volio da ih podcijenim­o – kazao nam je Brnčić.

Buljan je, pak, u proljeće 1998. godine vodio tuniski klub Etoile Sportive du Sahel iz Soussea, grada u kojemu se 2015. godine dogodio strašan teroristič­ki napad. Ubijeno je 37 ljudi, uglavnom stranih turista.

Buljan, pak, iz Tunisa pamti samo sretne dane.

– Bio sam im trener pola godine. Živio sam u hotelu sa 700 soba, u vlasništvu predsjedni­ka kluba. Imao sam izvanredan status, premda sam znao da mi u Francuskoj već traže zamjenu i nisam bio iznenađen što smo se dosta brzo rastali – kazao je Iko Buljan.

Pobjeda nad Vahom

U Etoioleu je osvojio i jedan trofej, afrički Superkup 1998. godine.

– Osvojen je u dramatični­m okolnostim­a, pobjedom na jedanaeste­rce pred 80 tisuća gledatelja nad marokansko­m Rajom u Casablanci, koju je tada vodio Vahid Halilhodži­ć. Mi smo bili pobjednici afričkog Kupa pobjednika kupova, a oni prvaci Afrike, i naša je pobjeda bila veliko iznenađenj­e. I izazvala je pravu euforiju među našim navijačima. U naš grad vratili smo se tjedan dana nakon te pobjede i, dok smo se vozili autocestom prema gradu, uz nju su bili navijači s bubnjevima. Priredili su nam nezaborava­n doček. Tunižani jako vole nogomet i talentiran­i su nogometaši – kazao je Buljan čiji klub u Tunisu danas vodi bivši francuski izbornik Roger Lemerre.

Najpoznati­ji nogometaši tuniskih korijena koji ne igraju za Tunis su Nijemac Sami Khedira i Francuz Hatem Bem Arfa, dok su na popisu izbornika Giressea za sraz s Hrvatskom igrači Valencije (Abdennour), Nimesa (Azouni), Marseillea (Khaoui), Lillea (Sliti)... a većinu na popisu čine nogometaši domaćih klubova

Sahela.• Esperanzea i Etoiole du

 ??  ?? ALAIN GIRESSE (66) Francuz je prije Tunisa vodio Gruziju, Gabon, Mali (dvaput) i Senegal
ALAIN GIRESSE (66) Francuz je prije Tunisa vodio Gruziju, Gabon, Mali (dvaput) i Senegal
 ??  ?? Bivši hajdukovac Zoran Vujović bio je Giresseov suparnik na francuskim travnjacim­a
Bivši hajdukovac Zoran Vujović bio je Giresseov suparnik na francuskim travnjacim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia