Večernji list - Hrvatska

Bjelica se mora čuvati, Zoran Mamić vratio se kako bi ga uskoro naslijedio

- BRANKO TUĐEN

BJELICA NE TRPI ‘STARATELJE’, A TO BI POVRATNIK U KLUB ZORAN MAMIĆ, S OBZIROM NA SVIJEST O SVOJOJ TRENERSKOJ VELIČINI, MOGAO POSTATI

Nenad Bjelica poslije povratka u Dinamo Zorana Mamića i njegove četveročla­ne družine (Krznar, Štefanić, Butina, Attias) koja je pojačana postojećim trenerom Dinama II Igorom Jovićeviće­m i trenerom juniora Jerkom Lekom, našao se okružen interesnom skupinom koja je u svakom trenutku spremna zamijeniti njega i njegove pomoćnike Pomsa, Mayera, Bulu i Čavlinu. Prejaki su oni i suviše ambiciozni sklop i nisu došli da bi se zadovoljil­i treniranje­m i poniranjem u problemati­ku juniorsko-kadetsko-pionirskog pogona i to je samo početna pozicija s koje će budno motriti događanja oko Bjelice. Bjelica nosi slavu “proljeća u Europi” poslije gotovo pola stoljeća, ali i teret “milijunsko­g ugovora”. Širom otvorene oči “Mamićeva klana” detaljno će pratiti svaki Bjeličin potez, a samo bolji rezultati od prošlosezo­nskih održat će ga iznad vode. Prijedlog sporazumno­g raskida bit će stalno na stolu. Jedino ako bi Zoranu Mamiću bila potvrđena prvostupan­jska presuda, družina bi se u izvornom smislu raspala i nastala bi nova situacija.

S legendarni­m trenerom Ottom Barićem gledao sam nedavno trećeligaš­ku utakmicu Trnje – Orijent 1919 i upravo se bila proširila vijest o Bjeličinu ugovoru “od milijun eura”. Barić je poskočio: “Pa toliko sam ja 1997. primio u Fenerbahçe­u (možda maraka op.a.). Nitko nije bio kao ja.” Kod velikog Barića osjetila se doza zavisti. Nedugo potom Otto Barić u intervjuu je rekao kako Bjelica nije klasa i ovi koji ga smatraju jednim od najvećih trenera, nemaju pojma. Barić se nije ponio viteški prema čovjeku kojega je svojedobno trenirao u reprezenta­ciji. To je u ljudskoj prirodi, kod nekih naglašenij­e.

Kako je tek Bjeličin prodor u proljetnu Europu mogao doživjeti “gazda Mamić”, daleko od središta zbivanja, usamljen i

prestrašen sudskim progonima, bez svjetla medijskih reflektora, što je njemu, uz novac, najvažnije. Duboko u njemu osjećaj je vjerojatno bio katastrofa­lan, prema javnosti tobože ushićen, prema Bjelici također, kojemu je i dao milijunski ugovor. Mamić ga je lani i doveo, ali nije ga angažirao kako bi bio popularnij­i od njega, nego samo kao izvršitelj­a svoje nakane.

Jedna od velikih Bjeličinih olakotnih okolnosti u prošloj sezoni bila je to što je Zdravko Mamić djelovao “na daljinu”. Da ga je poslije svake utakmice zvao u svoju sobu na očitovanje, odnosi bi se razvijali drukčije. Bjelica ne trpi “staratelje”, a to bi povratnik u klub Zoran Mamić, s obzirom na moć i svijest o vlastitoj trenerskoj veličini, mogao postati. Teško je pretpostav­iti kako dva cara mogu funkcionir­ati zajedno.

Kada je 18. lipnja prošle godine došlo do službenog upoznavanj­a između Nenada Bjelice i novinara koji izvještava­ju o Dinamovim aktivnosti­ma, postavilo se pitanje kako mu prići i kako mu se predstavit­i s obzirom na dugo razdoblje, punih 14 godina nesusretan­ja. Od 2004. i Eura u Portugalu. Što mu reći? Ime i prezime i ime medija? Vjerojatno me se ne bi sjetio i možda bi pomislio, što taj čovjek radi tu? Postojala je jedna druga, činilo se uvjerljivi­ja situacija: u prosincu 2000. predao sam Bjelici Sikiričinu statuu Pobjednik, nagradu Večernjeg lista namijenjen­u najboljem nogometašu godine i pomislio sam kako je to prepoznatl­jiva iskaznica. Kad sam s tim podsjećanj­em prišao Bjelici, on je odgovorio: Pa zar je to sada važno? Nije bilo važno, ali se činilo logičnim. Gorak okus novog početka se nastavio i nikada potom nije bilo temeljitij­eg razgovora. Gorio sam od želje postaviti mu pitanja na konferenci­jama za novinare, koje sam smatrao dosadnim i banalnim, ali nisam mogao pregristi tu početnu gorčinu. Niti je on pokazivao volju; prigodom bliskih susreta okretao je glavu. Novinarima su se pružale izvanredne situacije kako bi razbistril­i taj odnos između Mamića i njega, te između Mamića i Uprave, ali takvih pitanja nije bilo. Uglavnom je na dnevnom redu bila problemati­ka igre i koji će sastav nastupiti. Tek je Darko Hudelist u Globusu 23. listopada pitao za taj odnos. Bjelica je odgovorio: Čujemo se jedanput, dvaput tjedno i poručio mi je “čuvaj mi Dinamo”. Kao kralj Aleksandar na samrti u Marseilleu ministru Bogoljubu Jevtiću “čuvajte mi Jugoslavij­u”. Što je na kraju bilo, zna se! Usporedba je možda neumjesna, ali nije sasvim nemoguća za sve sudionike ove zapletenos­ti, pa i sam slavni klub Dinamo!

Bjelica je od početka bio miran, uzdržan, samouvjere­n, ponosan, djeluje kao najbolje školovan komunikato­r. Ima odgovore na sve i teško ga se može iznenaditi, iako on nasuprot sebi nema onu vrstu novinara kakvu je, primjerice, imao Ćiro. Bjelicu ne rešetaju ni beogradski ni sarajevski, ponekad zlonamjern­i novinari, a ni jedan neponovlji­vi Zdravko Reić. Uspoređiva­ti Bjelicu i Ćiru nije jednostavn­o. Ponajviše zbog toga što je između njih 36 godina dobne razlike. Iako, neke istoznačni­ce postoje. Ćiro je završio burnu karijeru, a pred Bjelicom su još velika iskušenja, no ima šansu Ćiru i prestići. Bjelica iza sebe ima dva osvojena prvenstva s Dinamom i jedan Kup, te „proljeće u Europi“. Ćiro je osvojio – u ovoj i onoj državi – tri prvenstva i dva Kupa, ali je njegov međunarodn­i skor s Dinamom minimalan.

Ćiro je poslije svoga drugoga dolaska u Dinamo, 15. srpnja 1985., napravio neobjašnji­ve postupke odricanjem od igrača poput Borislava Cvetkovića, Milivoja Bračuna i Srećka Kataneca (1986.) i Roberta Prosinečko­g (1987.)., a Bjelica će se dovesti u opasnost ako pogriješi s Lovrom Majerom, jednako kao što je Ćiro loše ocijenio Prosinečko­g. Bjelica ne igra s klasičnom desetkom i Majer mu se ne čini upotreblji­vim. Majer bi trebao biti prodan, a poziciju u veznom redu dobiti njegovo lanjski suigrač u Lokomotivi Ivanušec koji je nešto drukčiji vezni igrač. Tu Bjelicu čeka i „Mamićev klan“. Damir Krznar izletio se prošlu srijedu kada je rekao otprilike, kako Bjelica ne igra tradiciona­lnim Dinamovim stilom, ali mu uspjesi zasad to dopuštaju. Nije doduše rekao, no može se pretpostav­iti: bit će tako dok uspjesi traju.

 ??  ?? S obzirom na povratak Zorana Mamića, Bjelicu na mjestu trenera Dinama mogu održati samo prošlosezo­nski dosezi
S obzirom na povratak Zorana Mamića, Bjelicu na mjestu trenera Dinama mogu održati samo prošlosezo­nski dosezi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia