Večernji list - Hrvatska

Suci su drukčije vidjeli moje elemente i zato nisam sretan

Marin Ranteš Najbolji hrvatski vozač BMX-a Marin Ranteš osvojio je broncu na Pannonian Challengeu i prve bodove za Igre u Tokiju

- Damir Mrvec

Marin Ranteš (24), najbolji hrvatski vozač BMX-a osvojio je broncu na Pannonian Challengeu u Osijeku i tako zaradio prve bodove za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. U Slavoniji se zadržao dan više...

– Slavio sam zaruke mog prijatelja. Eto, poklopilo se da su vožnja i zaruke u istom gradu, Osijeku – istaknuo je mladi Varaždinac.

Broncom nije zadovoljan.

Rejtingom do Tokija

– Očekivao sam da ću pobijediti. No, suđenje je bilo takvo kakvo je i o njima puno toga ovisi. Suci su vidjeli da imam program za treće mjesto i ja su tu ne mogu pomoći – istaknuo je Ranteš.

Marin je vozio dvije vožnje, a odlična mjesta si je osigurao 360 triple barspin, flip double whip, 720 whip i 360 double barspin to tuck no hander, iznimno zahtjevnim elementima koje je izveo bez pogreške.

– Nastup pred domaćim gledatelji­ma nije mi bio nikakvo opterećenj­e. Dapače, gledatelji su mi bili vjetar u leđa. Drago mi je što je došlo i tridesetak navijača iz Varaždina. Još je puno vožnji ispred mene ove godine, i puno vožnji kvalifikac­ija za Olimpijske igre. Tu je i X games koje su mi bile ogromna želja za vožnju, a ove godine dobio sam pozivnicu i za vožnju u tom elitnom društvu – istaknuo je Marin.

Od četiri kriterija za odlazak na Igre Marin je izabrao onaj koji se u Tokio dolazi po rejtingu.

– To mi je nekako najlakši put i da ne vjerujem da ću otići u Tokio, Uskoro putuje u Kinu gdje će nastupiti na Svjetskom kupu i Svjetskom prvenstvu ne bih se ni bavio ovim sportom. Imao sam u planu pobijediti u svim C-1 utrkama, ali evo u Osijeku nije bilo po željama. Sjedeći nastup na C-12 natjecanju ima u Austriji. Ma, svaki vikend sam na natjecanju i tako do kraja listopada kada ću u Kinu. Ondje se održava Svjetski kup, a tjedan dana i Svjetsko prvenstvo. Nadam se da ću i tu skupiti neke bodove za rejting – istaknuo je.

Sreća pa bicikl ne mora ići nekim drugim prijevozni­m sredstvom do Kine.

SVOJ BICIKL RASTAVIM I SASTAVIM ZA DESET MINUTA I NE DAM NIKOME DA TO RADI

– Kada rastavim bicikl, stane u jednu veću putnu torbu. I uvijek ga sam rastavljam sastavljam. Ne želim da mi to nitko drugi radi. Treba mi pet minuta da ga rastavim i isto toliko da ga sastavim – kaže Ranteš.

Nekad pukne gume, nekad ne

Prije nekoliko mjeseci malo je poboljšao svoj bicikl, s nekim novim dijelovima.

– Svakih četiri-pet mjeseci nešto promijenim – kaže Marin. A koliko često mijenjate gume? – Pa ovisi. Nekad može guma eksplodira­ti na natjecanju, a nekad izdrži po nekoliko mjeseci. Sve ovisi o terenu na kojem se vozi – rekao je Marin.

U mladosti se prije BMX-a bavio i nogometom, stolnim tenisom,

košarkom te rukometom. Zbog BMX-a došao je u Zagreb, gdje trenira u jedinoj dvorani za BMX u Hrvatskoj. Godine 2011. osvaja naslov najboljeg BMX biciklista u Hrvatskoj te 2012. dobiva pokrovitel­jstvo Red Bulla.

– Kad sam dobio svoj prvi BMX, svi ostali sportovi pali su u vodu. U početku sam izvodio street trikove, jer nije postojao skate park u Varaždinu. Nakon izgradnje skate parka u Varaždinu polako sam počeo voziti park. U vrlo kratkom vremenu skate park u Varaždinu nije mogao zadovoljit­i moje apetite i mama me počela voziti u Zagreb u jedini indoor u Hrvatskoj. Svaki vikend bio sam u Zagrebu i mislim da se moja upornost ti trud isplatili – zaključio je

• Ranteš.

 ??  ?? MARIN RANTEŠ
MARIN RANTEŠ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia