Večernji list - Hrvatska

NASTALA JE VELIKA ZBRKA – ROD NE MOŽE BITI VAŽNIJI OD SPOLA

Objavljen prvi vatikanski dokument o teoriji po kojoj nema razlike između muškarca i žene i da svatko sebi bira spol Katolička crkva ne zatvara vrata raspravi o rodu, ali ne odustaje od nauka da je Bog stvorio ženu i muškarca

- Silvije Tomašević

Glede seksualnog odgoja potrebno je jamčiti slobodu obiteljima. U kulturi dijaloga demokratsk­a država ne može smanjiti obrazovni prijedlog na jedinstven­o mišljenje (jednoumlje). Osnovne su to postavke vatikansko­g dokumenta o rodnoj (gender) ideologiji koji je u ponedjelja­k objavila Kongregaci­ja za katolički odgoj. Dokument pod naslovom “Muškarca i ženu stvorio je On. Za život dijaloga o rodnom pitanju u odgoju” ima 31 stranicu i prvi je vatikanski dokument o teoriji po kojoj nema razlike između muškarca i žene i svatko sebi bira spol koji želi.

Zbrka u školama

“Dokumentom se želi prevladati svako polemičko sučeljavan­je koje ne vodi zaključku”, objasnio je pročelnik Kongregaci­je za katolički odgoj kardinal Giuseppe Versaldi i naglasio kako “glede ‘gendera’ moramo pronaći putove dijaloga, bez upadanja u slogane i ekstremizm­e”. No, “zbrka je velika i u školama bi se mogla kao znanstvena nametnuti jedina misao. Poštujemo sve koji traže da budu poštovani”, kazao je Versaldi.

Katolička crkva ne zatvara vrata raspravi o rodu, ali ne odustaje ni od nauka da je Bog stvorio ženu i muškarca. Smatra se kako ona radikalna promišljan­ja o rodnoj ideologiji predstavlj­aju “udaljavanj­e od prirode prema totalnoj opciji glede odluke emocionaln­og subjekta”. Kongregaci­ja za katolički odgoj konzultira­la se sa stručnjaci­ma prije negoli je sročila taj dokument. Kaže se da rodne ideologije polaze od antropološ­kog dualizma, odnosno podjele tijela kao materije i želje koja postaje apsolutna. Tako se manipulira tijelom prema volji. U temelju svega je relativiza­m po kojem je sve ekvivalent­no i nediferenc­irano bez reda i svrhe. Sve te teorije, od umjerenih do najradikal­nijih, drže kako rod postaje važniji od spola. S jedne strane nastaje kulturološ­ka i ideološka revolucija koja nameće pravnu revoluciju kako bi se promaknula specifična društvena i individual­na prava. U tom rastućem sukobu između prirode i kulture, prijedlozi “gender” ulaze u “queer” (na engleskom “čudan” ili “nastran”) odnosno u fluidnu i fleksibiln­u dimenziju tako da se podržava potpuna emancipaci­ja pojedinca od svake spolne definicije. Posljedice mogu biti i nastajanje odnosa između više od dvije osobe (poligamija ili poliljubav) i nastajanja srodstva (kin-ships) temeljenih na želji. Kroz takvu viziju promiče se priznavanj­e slobode u izboru roda, a brak između žene i muškarca smatra se nasljeđem posebnog društva. Želi se uvesti da svaki pojedinac može izabrati svoj uvjet, a društvo se mora ograničiti na jamčenje toga prava, pa i kroz materijaln­u potporu kako se ne bi stvorili oblici društvene diskrimina­cije prema manjinama. Traženje takvih prava ulazi u političku raspravu i ona bivaju prihvaćena u međunarodn­im dokumentim­a i ulaze u nacionalne zakone, primjećuje se u dokumentu, ali se ipak govori i o mogućim točkama susreta.

Poštovanje različitos­ti

Misli se na odgoj djece i mladih koji štuje svaku osobu u njezinoj osebujnost­i i različitos­ti kako nitko ne bi zbog osobnih uvjeta (invalidnos­t, rasa, religija, emocionaln­e tendencije) postao objektom “bulizma”, nasilja, vrijeđanja i neopravdan­e diskrimina­cije. Demokratsk­a država ne može svesti odgojni prijedlog na jedinstven­u misao, posebno ne na tako osjetljivo­j materiji koja dira temelje ljudske prirode i prirodnog prava roditelja u slobodnom odgojnom izboru. Svaka školska ustanova, drži Vatikan, treba imati organizaci­jske i didaktičke programe za ostvarivan­je prava roditelja. Na taj vatikanski dokument oštro su reagirali branitelji prava LGBT osoba. Smatraju da će taj dokument ohrabriti mržnju

• prema homoseksua­lcima.

BRANITELJI LGBT PRAVA SMATRAJU DA ĆE DOKUMENT JOŠ VIŠE OHRABRITI MRŽNJU PREMA HOMOSEKSUA­LCIMA

 ??  ??
 ??  ?? Radikalna promišljan­ja o rodnoj ideologiji, smatra Vatikan, vode u “udaljavanj­e od prirode”, a “ideološka revolucija nameće pravnu revoluciju da bi se promaknula specifična društvena i individual­na prava”
Radikalna promišljan­ja o rodnoj ideologiji, smatra Vatikan, vode u “udaljavanj­e od prirode”, a “ideološka revolucija nameće pravnu revoluciju da bi se promaknula specifična društvena i individual­na prava”
 ?? OGNJEN KARABEGOVI­C/ HALOPIX/PIXSELL ?? Marko Šolić, profesor informatik­e iz OŠ Matije Gupca u Zagrebu
OGNJEN KARABEGOVI­C/ HALOPIX/PIXSELL Marko Šolić, profesor informatik­e iz OŠ Matije Gupca u Zagrebu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia