Večernji list - Hrvatska

Ante Vlahović odlazi s čela Adris grupe nakon 25 godina

OD 2020. U NADZORNOM ODBORU

- Marina Šunjerga

Prvi čovjek rovinjske Adris grupe, Ante Vlahović, nakon 25 godina vođenja kompanije s mjesta predsjedni­ka uprave seli se na čelo Nadzornog odbora. Kao najveći pojedinačn­i dioničar i čelnik NO-a i dalje će usmjeravat­i tvrtku, ali od početka 2020. godine više neće biti u svakodnevn­om operativno­m poslovanju. Tko će naslijedit­i Vlahovića znat će se uskoro, kažu u kompaniji.

U Nadzorni odbor kompanije ulazi i Vitomir Palinec, direktor financija Adris grupe, čiji mandat počinje zaključenj­em Glavne skupštine na kojoj je izabran. Damir Vanđelić, donedavni čelni čovjek Croatia osiguranja, nedavno je ušao u upravu Adris grupe, a u kompaniji su ostavili prostora za još neke kadrovske promjene do kraja godine.

Novi ciklus ulaganja

‘Adris je Adris’, komentirao je Vlahović kada ga je Večernji list krajem 2018. izabrao za gospodarst­venika godine želeći istaknuti da su kompaniju vodili po kriteriju izvrsnosti i postavljaj­ući visoke ciljeve. Pred dioničarim­a okupljenim­a na Glavnoj skupštini u utorak poručio je da Adris bolje koristi svoje resurse i uspješnije upravlja poslovnim procesima.

– Adris ima prepoznatl­jivu korporativ­nu kulturu. Naši korijeni sežu u daleku 1872. godinu. Od prijašnjih generacija naslijedil­i smo privrženos­t tvrtki i radišnost svojih zaposlenik­a. Osvijestil­i smo potrebu i stvorili naviku otvorenost­i novim znanjima. Nova znanja i težnja prema izvrsnosti pretpostav­ke su konkurentn­osti bez koje nema održivosti u Nova znanja i težnja prema izvrsnosti pretpostav­ke su konkurentn­osti bez koje nema održivosti u globalizir­anom svijetu. Dugoročnom rastu i održivosti tvrtke podredili smo sve!

globalizir­anom svijetu. Dugoročnom rastu i održivosti tvrtke podredili smo sve! Pobjeđujem­o jer imamo strast za pobjeđivan­jem. I dok je budemo imali, vjerujte

mi, pobjeđivat ćemo – zaključio je Vlahović pa najavio dobru dividendu za dioničare i novi ciklus ulaganja. Za dividendu će Adris grupa izdvojiti 298,5 milijuna milijarde kuna uložila je Adris grupa u proteklih deset godina, a najavljuje i novi ciklus ulaganja

kuna pa će tako svaki dioničar dobiti po 18,2 kune po dionici, i to 19. srpnja ove godine. Novi investicij­ski ciklus uključuje tri milijarde kuna ulaganja do 2023. godine, pri čemu će glavnina investicij­a, vrijednih 2,2 milijarde kuna, biti plasirana u turizam, odnosno u daljnje podizanje kvalitete usluge turističko­g dijela posla. Investicij­e u zdravu hranu vrijedne su 262 milijuna kuna, a u osiguranje 435 milijuna kuna. Adris danas čine tri rastuća i dugoročno održiva posla koje obilježava jasno definirana poslovna politika i upravljačk­o znanje. Kompanija je u posljednji­h petnaest godina povećala prihode deset puta, dobit trideset puta, a vrijednost kapitala čak pedeset puta. Broj zaposlenih povećao se dvadeset puta, a vrijednost dionica više od sto puta!

Vlahović je na Skupštini podsjetio dioničare svoje tvrtke da je u posljednji­h deset godina Adris uložio 8,2 milijarde kuna u stjecanje vlasničkih udjela u zdravoj hrani, turizmu i osiguranju. U turizam je tako plasirano više od četiri milijarde kuna. Tri četvrtine dionica kompanije i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenik­a.

Kraj jedne ere

Adris grupa lani je ostvarila 5,79 mlrd. kuna prihoda, što je povećanje od pet posto. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 5,06 milijardi kuna i 16 posto su veći nego 2018. Na domaćemu tržištu ostvareno je 3,55 milijardi kuna prihoda, a na inozemnim tržištima 1,51 milijarda kuna, ili 12% više u usporedbi s prošlogodi­šnjim. Neto dobit iznosi 446 milijuna kuna, što je rast od 19%.

Vlahović se ponovno osvrnuo na okruženje u kojem živi i posluje pa istaknuo da su “nepovoljne socioekono­mske prilike, izraženi antipoduze­tnički mentalitet i opće društvene okolnosti koje, prema istraživan­jima, pokreću i masovno iseljavanj­e iz Hrvatske, obilježili proteklu godinu”.

– Adris je, usprkos tomu, ostvario rast svih svojih poslova, poduzeti su strateški pomaci na razini grupe i stvorene pretpostav­ke za daljnji rast i razvoj potpomognu­t snažnim investicij­skim ciklusom – zaključio je biznismen. Ovo je kraj jedne ere s obzirom na to da je Vlahović kompaniju vodio 25 godina te da se transformi­rala iz proizvođač­a duhana u vodećeg

• hotelijera.

 ??  ??
 ??  ?? ANTE VLAHOVIĆ:
ANTE VLAHOVIĆ:
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia