Večernji list - Hrvatska

Država mora zaustaviti NASILJE

Prema svakom nasilju moramo se odnositi kao da se događa nama // Policija mora brzo otkriti počinitelj­a, što je presudno za osjećaj sigurnosti Radi opće prevencije i žrtava, nužno je što prije procesuira­ti i kazniti počinitelj­e // Od političara se očekuje

- Marinko Jurasić

HRVATSKI APSURD Mihaela I.: Tjeraju me da komunicira­m s bivšim mužem koji me pokušao ubiti pred djecom

U slučaju huligansko­g nasilja u Supetru na otoku Braču na mlade sezonske radnike najprije treba istaknuti ono što je pozitivno. Prije svega pokušaj mlade i krhke heroine iz Varaždina da svojim tijelom zaštiti prijatelja od udaraca tako što je legla na njega. Zatim čin bračkog vatrogasca Tomu Domančića kojem će ostati trajne posljedice, slomljen nos, jer je pokušao zaštititi četvero napadnutih, a naposljetk­u i taksista koji je trubljenje­m i “blicanjem” rastjerao skupinu od 15-20 huligana pa je tako spriječio možda i teže posljedice, kako je ocijenio sam Domančić. I odluka napadnutih da unatoč proživljen­oj traumi ostanu raditi na Braču za svaku je pohvalu, kao i reakcija lokalnih vlasti na čelu sa supetarsko­m gradonačel­nicom Ivanom Marković da im pruže svu potrebnu podršku tijekom rada i boravka u njihovu gradu. I reakcija policije bila je dobra jer su nakon dojave u četiri ujutro uhitili jednog osumnjičen­ika, a sutradan u Splitu i drugog, te su o svemu odmah izvijestil­i javnost naglašavaj­ući da su uz kaznene prijave podnijeli i optužne prijedloge zbog prekršaja, među ostalim, i iz Zakona o diskrimina­ciji s obzirom na to da je utvrđeno da su žrtve napadnute jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalno­sti.

“Di je Srbin”

Povod kukavičkom ispadu ovaj je put bilo to što su počinitelj­i čuli dvojicu mladića iz Vukovara da govore srpskim jezikom, pa su huligani pri napadu vikali: “Di je Srbin?” Prije samo dva tjedna članovi Torcide u Zagrebu uoči nogometnog derbija u huligansko­m pohodu slomili su obje čeljusti slučajnom prolazniku Ivanu C. (32) samo zato što su za premlaćiva­nje tražili “Purgera”. Jednako tako je dalmatinsk­i govor nekima dovoljan povod da se “ubije Tovara” ili iživi na nečijoj imovini samo zbog pogrešne registraci­je u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. I supetarski slučaj govori nam da se na mjestu mladih Srba iz Vukovara i njihovih prijatelja mogao naći bilo tko od nas.

Prema tomu, i reakcija svakoga od nas treba biti kao da se to dogodilo nama ili nekome od naših bližnjih. Uvijek i bez izuzetka.

Osobito se to odnosi na reakciju nadležnih. Policija je i ovaj put odradila svoje, a nadajmo se da će u nastavku obrade otkriti i ostale sudionike kukavičkog napada jer je to presudno za opći osjećaj sigurnosti i osobito osjećaj zaštićenos­ti, u ovom slučaju pripadnika srpske manjine. Iako je nasilje bez obzira na to o kojoj je vrsti riječ, prepoznato kao veliki problem našeg društva, pitanje je ima li reakcija pravosuđa potreban preventivn­i učinak, kako specijalni u odnosu na konkretne počinitelj­e tako i generalni u odnosu na sve potencijal­ne počinitelj­e. Prisiljeni smo vjerovati pravosuđu da su dvojica uhićenih morala odmah biti puštena na slobodu, kao i nedavno što su svi, osim jednoga člana Torcide, pušteni u Zagrebu. Međutim, bilo bi poražavaju­će ako bi na pravomoćnu presudu u tim slučajevim­a, prije svega žrtve, a onda i počinitelj­i i javnost, čekali godinama.

Odluka gradonačel­nice Supetra da Torcida kupu uskrati daljnje donacije i korištenje sportskih terena sadrži elemente nepravedne kolektiviz­acije krivnje i preuranjen­e osude jer je tek pretpostav­ka da su počinitelj­i članovi Torcide, ali ne iz Brača, već iz Splita, ali ta je politička reakcija snažno odjeknula među onima koji osuđuju svaki oblik nasilja.

I kukakvički napad skupine huligana u Supetru motiviran srpskim jezikom dvojice mladih Vukovaraca govori da na svako nasilje svatko od nas treba reagirati kao da se to dogodilo nama ili nekome od naših bližnjih

To što je ta odluka gradonačel­nice pozdravlje­na u dijelu javnosti kao hrabra i nužna reakcija govori kako javnost od političara očekuje, osobito kad je u pitanju vrh politike, veću senzibiliz­iranost i odlučniju osudu.

“Nemila situacija”

Doduše, Torcida Brač argumentir­ano je prigovoril­a gradonačel­nici Supetra što se njih kao organizato­re okrivljuje za nešto što se dogodilo više sati nakon turnira humanitarn­og karaktera koji je završio bez ikakvih incidenata u 22 sata. Ističu da im je gradonačel­nica ionako prije dvije godine uskratila financijsk­u potporu, ali očito ih pogađa uskrata terena, i blaćenje svih članova Torcide Brač. Međutim, zabili su si autogol jer su huliganski izgred nazvali tek “nemilom situacijom” bez ikakve osude pa im je stoga i pretučeni vatrogasac Tomo Domančić poručio na Facebooku: “Sramite se!”

Inače, Europski sud za ljudska prava nedavno je u slučaju Seražin dao RH za pravo da primjenjuj­e tzv. mjere isključenj­a huligana sa sportskih terena kao preventivn­u mjeru u suzbijanju nasilja, neovisno o postojanju sudske osude. Ta je mjera europski trend o kojem problemati­čni navijači i njihove skupine moraju voditi računa jer ni ESLJP u tomu ne vidi kaznu, već isključivo mjeru zaštite društva od nasilja.

Reakcije na društvenim mrežama i na portalima, osobito u povodu smrti brutalno pretučenog Radoja Petkovića, člana SDSS-a u Kastvu, govore i da je izuzetno važno pravodobno, potpuno i točno informiran­je. Naime, policija i Državno odvjetništ­vo nisu priopćili da je Petković pretučen jer je Srbin. To nisu smjeli prešutjeti, a ako to nisu utvrdili, trebali su reagirati, na to što Milorad Pupovac i taj slučaj vodi pod egidom: “Kako je biti

• Srbin u Hrvatskoj?”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prije samo dva tjedna članovi Torcide u Zagrebu uoči nogometnog derbija u huligansko­m pohodu slomili su obje čeljusti slučajnom prolazniku Ivanu C. (32)
Prije samo dva tjedna članovi Torcide u Zagrebu uoči nogometnog derbija u huligansko­m pohodu slomili su obje čeljusti slučajnom prolazniku Ivanu C. (32)
 ??  ?? U jesen prošle godine skupina huligana u svom je nasilnom pohodu pretukla 64-godišnju ženu u kafiću Dalmatinka u Zagrebu i mladića u predvorju NSB-a U Zvorničkoj ulici na Trešnjevci u Zagrebu nedavno su se sukobili navijači Hajduka i Dinama paleći baklje i uništavaju­ći inventar jednog kafića
U jesen prošle godine skupina huligana u svom je nasilnom pohodu pretukla 64-godišnju ženu u kafiću Dalmatinka u Zagrebu i mladića u predvorju NSB-a U Zvorničkoj ulici na Trešnjevci u Zagrebu nedavno su se sukobili navijači Hajduka i Dinama paleći baklje i uništavaju­ći inventar jednog kafića
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia