Večernji list - Hrvatska

Jačamo kapacitete za borbu protiv ilegalnih migracija

- (h)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u utorak da je postavljan­je ograde na graničnom prijelazu Maljevac na granici s BiH predviđeno Schengensk­im katalogom te da hrvatska policija jača svoje ljudske i tehničke kapacitete kako bi se što učinkoviti­je borila protiv ilegalnih migracija. Odvajanje graničnih prijelaza ogradama zapisano je u katalogu Schengensk­og aquija, u kojem se preporučuj­e da granični prijelazi budu odvojeni ogradom, rekao je ministar Božinović novinarima uoči okruglog stola o obiteljsko­m nasilju.

Ponovio je da hrvatska policija više od godinu i pol jača sve svoje kapacitete, ljudske i tehničke, kako bi se što učinkoviti­je borila protiv ilegalnih migracija, a to će činiti i ubuduće.

Na pitanje zašto baš taj prijelaz, Božinović je istaknuo da je u planu postavljan­je ograda i na drugim prijelazim­a. No, na tom prijelazu prije izvjesnog vremena okupila se velika skupina migranata koja je htjela ilegalno ući u Hrvatsku.

– Mi smo nekoliko dana tamo držali jake policijske efektive i sigurno bi nam, u eventualno­m slučaju da se nešto slično ponovi, to pomoglo kako bismo Postavljan­je ograde na granici predviđeno je Schengensk­im katalogom smanjili troškove vlastitih resursa – rekao je. Ministar je odbacio tumačenje da je postavljan­je ograda znak da hrvatskoj policiji nedostaje službenika, ustvrdivši da naša policija ima jednu od najbrojnij­ih i najopremlj­enijih graničnih policija među svim članicama Europske unije.

– Mi koristimo kapacitete ovisno o tome kakva je situacija na terenu, imamo dovoljno snaga i pričuvu, a imat ćemo i pričuvnu policiju koju će se moći angažirati po potrebi za turističku sezonu i druga područja, uključujuć­i i granice – zaključio je ministar unutarnjih

• poslova Davor Božinović.

 ??  ?? BOŽINOVIĆ:
BOŽINOVIĆ:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia