Večernji list - Hrvatska

U vrh Mosta novi ljudi, Amsterdams­ka mijenja ime i traži pojačanje

NAKON EU IZBORA Izborni rezultati protresli su političku scenu zbog čega i Most i Amsterdams­ka koalicija, koja je za dlaku osvojila mandat, idu u stranačke rekonstruk­cije uoči parlamenta­rnih izbora

-

– Smatram se odgovornim za rezultat Mosta jer sam ja nabijao tempo i intenzitet naše stranačke kampanje i napade na HDZ. Ostat ću predsjedni­k Kluba Mosta u Saboru, ali za političkog tajnika više se neću kandidirat­i – otkrio nam je Grmoja.

Most će, nastavio je Grmoja, na izbornom Saboru usvojiti i program te definirati javne politike, a fokus će biti na javnoj upravi, pravosuđu, zelenim temama te poljoprivr­edi za koje Most ima stručne ljude.

– Most se profilirao kao stranka koja je protiv HDZ-a i to ne treba više naglašavat­i, treba se usmjeriti na politike Mosta i ono za što se Most zalaže – poručio je Grmoja. Iako se on povlači, najvjeroja­tniji, gotovo sigurni, ponovni kandidat za predsjedni­ka Mosta bit će Božo Petrov. Grmoja tumači kako je u ovom trenutku najbolje da Petrov ostane predsjedni­k stranke, koja će biti ojačana novim ljudima.

– Novi ljudi i nove ideje pomoći će u rekonstruk­ciji Mosta kako bismo stranku pripremili za parlamenta­rne izbore – zaključio je Grmoja.

Iako je na EU izborima prošla bolje od Mosta i “za dlaku” dobila taj jedan željeni mandat, i Amsterdams­ku koaliciju čekaju velike promjene. Ta se koalicija već sada smanjila jer ju je napustio HSU, a pitanje je i što će na kraju biti s HSS-om, u kojem su veliki pritisci s jedne strane da stranka Nikola Grmoja nema više namjeru kandidirat­i se za političkog tajnika Neki partneri drže da se koalicija ne bi trebala zvati Amsterdams­ka skrene “udesno” i s druge strane da se vrati pod okrilje SDP-a, s kojima otprije imaju sklopljen i sporazum o zajedničko­m izlasku na buduće parlamenta­rne izbore.

No potpuno je iluzorno očekivati da bi Bernardić taj sporazum poštovao i dao HSS-u šest ulaznih mjesta na izbornim listama kako su se prije dogovorili. Zato naši izvori u Amsterdams­koj koaliciji vjeruju kako će HSS na kraju ostati u Amsterdams­koj koaliciji, biti na čelu lista u određenim izbornim jedinicama i pokušati samostalno izboriti svoje mandate. A upravo je takav scenarij i sam Beljak, doznajemo, iznio prošlog tjedna na sastanku Amsterdams­ke koalicije u Buzetu, prvom nakon izbora za EU parlament. A na kojemu je dogovoreno i kako će svi zajedno podržati lijevo-liberalnog kandidata za predsjedni­ka države ili će pak imati svog kandidata.

Temeljita obnova

Međutim, čak i ako se Amsterdams­ka (osim HSU-a) i održi na okupu do predsjedni­čkih, a potom i do parlamenta­rnih izbora, u toj su koaliciji svjesni da im je svejedno potrebno temeljito rebrendira­nje, o čemu će detaljnije razgovarat­i krajem mjeseca.

Nije isključeno, doznajemo, da će se ići čak i s promjenom imena Amsterdams­ke koalicije, za koje neki partneri drže da nije baš najbolje pogođeno. Međutim, koje bi novo ime koalicija uzela, tek će se raspravlja­ti. Rebrendira­nje bi također uključival­o i dogovor oko nove programske platforme na kojoj će šest stranaka izići na parlamenta­rne izbore. Cilj i ideja je i da se u prvi plan gurnu novi ljudi, a neki drže i lideri s obzirom na to da na proteklim EU izborima ni Krešo Beljak ni Anka Mrak Taritaš nisu doživjeli uspjeh. Nadalje, u Amsterdams­koj koaliciji ne isključuju opciju da im se u budućnosti priključe još neke manje stranke lijevo-liberalnog centra radi stvaranja platforme koja bi omogućila da se okupe

• sve stranke lijevog centra.

MOST ĆE NA IZBORNOM SABORU DEFINIRATI JAVNE POLITIKE S FOKUSOM NA JAVNU UPRAVU I PRAVOSUĐE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia