Večernji list - Hrvatska

Izvučena olupina broda koja je grobnica 28 turista

- (bk)

Dva tjedna nakon nesreće na Dunavu u središtu Budimpešte, na površinu je napokon izvučena olupina turističko­g broda Hableany. U olupini broda kojeg su dizalice polako vadile s dna rijeke dok su pumpe istovremen­o ispumpaval­e vodu kako bi se stabilizir­alo plovilo, pronađena su četiri tijela.

Za sada još nisu precizno identifici­rali identitet ovih žrtava, ali, po svemu sudeći, riječ je o tri južnokorej­ska turista od kojih je jedno šestogodiš­nje dijete, te o tijelu kapetana broda koje je pronađeno u zapovjedno­j prostoriji broda.

Ukupno je u nesreći stradalo 28 osoba, s tim da su 24 tijela nađena, dok se njih četvero vodi kao nestali, no nema nikakve sumnje da su poginuli u nesreći koja se dogodila kada se golemi riječni kruzer zabio u zadnji dio Hableanya.

Mađarski istražitel­ji, potpomognu­ti ekspertima iz Južne Koreje i dalje nastavljaj­u s pretragom rijeke i obale nizvodno od mjesta nesreće kako bi pokušali naći trag nestalim putnicima, a zbog vrlo male vidljivost­i i teških uvjeta, podizanje broda na površinu trajalo je desetak sati počeli su i razgovori Mađarske i Južne Koreje oko moguće odštete obiteljima stradalih turista.

Neposredno nakon nesreće uhićen je Jurij C., ukrajinski državljani­n i kapetan riječnog kruzera koji se zabio u Hableany zbog čega je turistički brod potonuo u manje od deset sekundi. Protiv njega se vodi istraga, a doznalo se i kako je prije nekoliko mjeseci sudjelovao u sličnoj nesreći u Amsterdamu pri čemu samo srećom nitko nije stradao. Jurij C. pušten je ubrzo da se brani

• sa slobode.

 ??  ?? SLOŽENA OPERACIJA
SLOŽENA OPERACIJA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia