Večernji list - Hrvatska

HS Produkt dobitnik Finine Zlatne bilance

Priznanje Od 131.117 poduzetnik­a 3930 ih je ušlo u uži izbor za nagradu

-

Karlovačko­m proizvođač­u oružja HS Produktu dodijeljen­a je jučer Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješn­ijeg poduzetnik­a prema financijsk­om rejtingu u 2018. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika, dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješn­ijeg poduzetnik­a u djelatnost­i prerađivač­ke industrije. Zlatna bilanca je nagrada koju Financijsk­a agencija (Fina) dodjeljuje najuspješn­ijim poduzetnic­ima u pojedinoj djelatnost­i, prema ukupnom rangu 11 financijsk­ih pokazatelj­a u pet kategorija, i to prema pokazatelj­ima profitabil­nosti, likvidnost­i, zaduženost­i, aktivnosti i ekonomično­sti.

Bovis, Radlovac, HEP...

Od 131.117 poduzetnik­a koji su predali financijsk­o izvješće temeljem Finine metodologi­je odabrano je 3930 koji su ušli u uži izbor za nagradu, od čega 208 mikro poduzetnik­a, 2527 malih, 978 srednjih i 217 velikih.

Uz HS Produkt, Zlatne bilance su dobili tvrtka Bovis iz Viškovaca kao najuspješn­iji poduzetnik u poljoprivr­edi, šumarstvu i ribarstvu; Radlovac iz Orahovice u rudarstvu i vađenju; HEP Proizvodnj­a u opskrbi električno­m energijom, plinom, parom i klimatizac­ija te Spectra-media iz Zagreba u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodaren­ju otpadom te djelatnost­i sanacije okoliša.

Najuspješn­iji trgovac je New Yorker, dok je zagrebačka tvrtka Globalna hrana najuspješn­iji poduzetnik u turizmu i ugostitelj­stvu. U djelatnost­i stručne, znanstvene i tehničke djelatnost­i dobitnik je Booking.com.

Rast od 5% je moguć

Među građevinar­ima nagrađeno je Poduzeće za ceste Split, Zračna luka Zadar najuspješn­iji je poduzetnik u prijevozu i skladišten­ju, a Fininu Zlatnu bilancu u djelatnost­i informacij­a i komunikaci­ja dobio je Hewlett Packard.

Ministar gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat je istaknuo kako su svi dobitnici nagradu osvojili u uvjetima u kojima nema improvizac­ije, samo činjenice i brojke, koje se odnose na prošlu godinu u kojoj je gospodarst­vo raslo 2,6 posto. Horvat je ocijenio kako je prvi kvartal ove godine otvorio “novu perspektiv­u” te kako će i drugi kvartal “biti sličan”. Naime, hrvatski je BDP u prvom tromjesečj­u ove godine porastao za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

– Uspijemo li i ustrajemo li na Nacionalno­m planu reformi, povučemo li do kraja sljedeće godine svih 10,7 milijardi eura alociranih sredstava iz strukturni­h fondova EU, 2020. završit ćemo s gospodarsk­im rastom od 5 posto – procjenjuj­e ministar Horvat.

Istaknuo je da Ministarst­vo i Fina surađuju na nekoliko projekta, pri čemu je spomenuo i stvaranje zakonodavn­og okvira koji će omogućiti da se e-račun od početka sljedeće godine razmjenjuj­e kroz postojeću infrastruk­turu.

 ??  ?? NAJUSPJEŠN­IJI PODUZETNIK prema financijsk­om rejtingu u 2018. direktor HS Produkta Željko Pavlin nagradu je primio od ministra gospodarst­va Darka Horvata
NAJUSPJEŠN­IJI PODUZETNIK prema financijsk­om rejtingu u 2018. direktor HS Produkta Željko Pavlin nagradu je primio od ministra gospodarst­va Darka Horvata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia