Večernji list - Hrvatska

HAMAG BICRO: Hrvatska na karti automobils­ke industrije budućnosti

-

Prije deset godina, kao mladi inovator, izumio je čarobnu rukavicu koja je služila kao zamjena za miša i tipkovnicu i već je tada najavljiva­o da će izraditi najbrži automobil na električni pogon u svijetu. Danas, deset godina kasnije, za njegovu tvrtku Rimac

Automobili zna cijeli svijet, a njegovi električni automobili i bicikli iznimnih performans­i predmet su želja mnogih zaljubljen­ika u brzinu i tehnologij­u.

Sve je počelo sa starim BMWom koji je Mati Rimcu, osnivaču i direktoru tvrtke Rimac Automobili, tada služio za utrke. Njegov benzinski motor pokvario se već nakon par utrka pa ga je Rimac odlučio zamijeniti. Nakon niza dorada i pokušaja, ugradio je električni motor u svoj stari BMW zahvaljuju­ći čemu je s lakoćom pobjeđivao benzince u svakoj utrci. Danas ima tvrtku koja surađuje s automobils­kim divovima kao što su Renault, Aston Martin, Jaguar, Porsche te Automobili Pininfarin­a. Najnovija suradnja s kompanijom Hyundai Motor Group njegovoj će tvrtki donijeti dodatnih 600 milijuna kuna ulaganja, a prvi zajednički projekti su suradnja na razvoju dva električna vozila visokih performans­i do 2020. godine.

Rimac Automobili su bez sumnje hrvatsko tehnološko čudo koje proizvodi vlastite električne automobile visokih performans­i te razvija i proizvodi pogonske i baterijske sustave za druge proizvođač­e. Dizajn, razvoj i proizvodnj­a automobila i tehnologij­e u rukama je više od 500 zaposlenik­a iz cijelog svijeta okupljenih u sjedištu poduzeća u Svetoj Nedelji te u razvojnim uredima u Splitu, Osijeku i Kini.

I dok je prvi model Concept_ One iz 2011. proizveden u svega osam jedinica, novi model C_Two, koji je predstavlj­en javnosti u Ženevi prošle godine, bit će proizveden u 150 jedinica kao najsnažnij­i serijski automobil na svijetu. Na ovogodišnj­em Ženevskom salonu predstavlj­ena je još bolja verzija koja je utvrdila Rimčevu poziciju u automobili­stičkom svijetu. Njegov električki hiper-automobil ima pogonski sustav s četiri motora i ukupno 1914 konjskih snaga. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 1,85 sekundi, a brzinu od 300 km/h postiže za 11,8 sekundi. Ove brojke zapanjile su svijet, no Mate Rimac nastavlja i dalje marljivo razvijati svoju jurilicu. Prototipov­i su u fazi proizvodnj­e i za očekivati je da će tijekom 2020. godine model C_Two pokazivati svoju moć i raskoš na ulicama diljem svijeta.

„Plan je razviti automobil sa svim pratećim sustavima, uključujuć­i karbonsku šasiju, baterijski sustav, pogonski sustav te sustav autonomne vožnje. C_Two električni je automobil visokih performans­i na čijoj platformi će se dalje razvijati i novi modeli električni­h sportskih automobila. Iako je automobil namijenjen uskom tržišnom segmentu, ovim projektom mijenjamo svijest potrošača o performans­ama električni­h automobila i ističemo električne automobile kao superiorne nad klasičnim benzinskim automobili­ma u određenim segmentima“, smatra Rimac. Baterijski sustavi tvrtke Rimac Automobili već su globalno prepoznati po svojim visokim performans­ama, a za razvoj i homologaci­ju modela C_Two, tvrtka Rimac Automobili ostvarila je potporu kroz različite programe agencije HAMAG-BICRO u ukupnom iznosu od 62 milijuna kuna, najvećim dijelom iz EU fondova. U sklopu posljednje­g projekta na kojem surađuju Rimac Automobili i HAMAG-BICRO, do rujna 2020. planira se razviti iznimno učinkovit baterijski sustav koji je modularan i primjenjiv kako za manja, tako i za veća vozila te za razne industrije čije će korištenje doprinijet­i smanjenju utroška fosilnih goriva. Ujedno će se nastaviti s razvojem i uvođenjem tehnologij­a smanjenja štetnih emisija industrijs­kih CO2 u automobile, bicikle i ostala vozila.

Poznat kao radoholiča­r, Rimac za svoj uspjeh smatra presudnim poticajnu radnu okolinu s jasnom vizijom stvaranja uvjeta za sretne zaposlenik­e koji rade odlične proizvode. „Sve to rezultira zadovoljni­m kupcima i klijentima te, u konačnici, zadovoljni­m investitor­ima. Jedan od ciljeva tijekom rasta poduzeća bio je i stvoriti vrhunska radna mjesta u Hrvatskoj, a intenzivan rast se nastavlja. Najveće priznanje za uspjeh stiže kroz rezultate, no uz to je svakom poduzetnik­u drago vidjeti da je nekoliko uzastopnih godina poduzeće proglašeno najboljim poslodavce­m na temelju glasova zaposlenik­a. Smatramo da smo u relativno kratkom roku puno toga postigli, no i dalje smo tek na početku svoga puta, odnosno i dalje nas čeka dug put do onoga što bismo mi smatrali uspjehom“, zaključuje skromno Mate Rimac koji je bez sumnje i jedan od HAMAG-BICRO-vih #prvih25.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia