Večernji list - Hrvatska

Odustaje se od uniformi za đake, poništili natječaj od 5,5 mil. kuna

Je li to kraj Bandićeva projekta

-

Svaka škola imala je i svoj grb, koji su sami osmišljava­li, a njih su također izrađivali u šivačkom odjelu URIHO-a. Učenici su mogli birati i boju, i to između devet ponuđenih, odnosno između bijele, sive, nekoliko nijansi plave, dvije nijanse crvene i žute. učestalost­i nasilja zbog vidljivih socijalnih razlika medu vršnjacima te stvaranja osjećaja pripadnost­i razrednoj i školskoj sredini”. No, s obzirom na to da uniforme nisu bile obavezne, govori ravnatelj URIHO-a Josip Držaić, djeca su postupno odustajala od nošenja.

– Ideja je dobra, šteta je da se nije proširila. Negdje su djecu u nenošenju podržavali i roditelji, u nekim školama i profesori su bili skeptični. U URIHO-u smo sve napravili da projekt uspije, razočarani smo što ne ide dalje – ističe Držaić, dodajući da ne namjeravaj­u zatvarati pogon.

Iz džepova roditelja

Kontaktira­t će, kaže, škole koje su i dalje zainteresi­rane za nošenje uniforma te nastojati s njima nastaviti suradnju.

– Naravno, budu li roditelji zainteresi­rani za suradnju. Sad će novac za odore morati ići iz njihova džepa ili već nekog drugog izvora – govori ravnatelj URIHO-a. Zasad će nastaviti raditi i dućan školske odjeće i obuće “S-chool” koji su otvorili u sklopu svoje tvornice u Držićevoj. Majice će ondje prodavati kao i dosad, onu s kratkim rukavima za 98, polo verziju dugih rukava za 112, a “hoodicu” za 183 kune.

Dosad je Grad Zagreb na uniforme potrošio 20 milijuna kuna, a taj su novac, ističe oporba, mogli utrošiti za kupnju računala, povećanje sigurnosti oko škola, zamjenu azbestnih krovova ili obnavljanj­e dijelova objekata koji su puni gljivica i vlage.

– Mogli su, recimo, sagraditi vanjsko igralište pored Osnovne škole Rudeš, koje tražimo već godinama – predlaže gradski zastupnik i predsjedni­k zagrebačko­g HNS-a Tomislav Stojak. I on, jednako kao i SDP-ovac Matej Mišić te Renato Petek iz stranke “Naprijed Hrvatska!”, pozdravlja­ju poništenje natječaja.

– Kompletna rasprava trebala se provesti prije nego što se počelo s projektom školskih uniformi pa ne bismo sad razgovaral­i o “bačenom” novcu – kaže Mišić, dok Petek dodaje da uniforme i tako nisu ispunjaval­e svoju ulogu da se učenici ne razlikuju. Mogli su, ističe, imati iste majice, no sve je “padalo u vodu” u trenu kad je

• neko dijete izvadilo svoj mobitel.

DOSAD JE POTROŠENO 20 MILIJUNA, A OPORBENJAC­I ISTIČU DA JE TO BAČEN NOVAC

 ??  ??
 ??  ?? Pogon nećemo zatvarati, kaže ravnatelj URIHO-a Josip Držaić
Pogon nećemo zatvarati, kaže ravnatelj URIHO-a Josip Držaić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia