Večernji list - Hrvatska

Ruža Tomašić upravo se svrstala među najkontrov­erznije zastupnike u novom EP-u

To je taj tribalizam, jer Ruža Tomašić očito vjeruje da bi onom moru birača u koje ona baca svoju mrežu bitnije bilo to što je kritizira tjednik srpske manjine nego to što je ona recitirala kako će doživotno ostati vjerna zločincu Paveliću

-

Savezna policija u Australiji prošloga je tjedna upala s nalogom za pretres u redakciju javne televizije ABC, pročešljal­a oko 10 tisuća dokumenata u elektronič­koj pošti novinara, i odšetala sa zaplijenje­nim dokumentim­a na USB disku. Tražili su dokaze povezane s objavom klasificir­anih vojnih dokumenata o zločinima koje su pripadnici specijalne postrojbe australske vojske počinili u Afganistan­u, gdje su među ostalim ubili i nenaoružan­u djecu. Prije te racije na javnoj televiziji, policajci su u razmaku od par dana pretresli i dom novinarke koja je otkrila tajne planove o prisluškiv­anju građana koje provodi australska tajna služba, i poveli istragu o novinaru koji je pisao o brodovima s tražitelji­ma azila koji se pokušavaju domoći Australije. Tri eklatantna primjera represivno­g aparata demokratsk­e države u nasrtaju na novinarske slobode i pravo javnosti da zna. Uslijedile su, naravno, oštre reakcije, ne samo u Australiji nego diljem svijeta. Ali, zanimljivo, nisu uslijedili radikalni zaključci da je Australija propala država. Usporedite to s Hrvatskom, gdje maltene postaje pravilo da svaki skandal odmah izaziva povike da je to dokaz da je Hrvatska propala

kao država i društvo, da nam preostaje ili da iselimo ili sami legnemo u grob i u depresiji čekamo da umremo, i vidjet ćete razliku. Ili drugi primjer. Estonija. Baltička članica Europske unije koja je ovih dana i u Hrvatskoj spominjana kao primjer male, ali uspješne države. Uspješne i po tome što je izgradila dobar imidž o sebi kroz priču o digitaliza­ciji društva. No, Estonija od travnja ove godine ima vladu u kojoj sjedi krajnje desna, otvoreno rasistička i ksenofobna stranka EKRE, što neke komentator­e, poput estonskog novinara Ahto Lobjakas, navodi na zaključak da je Estonija prošla put od prve digitalne nacije na svijetu do prve alt-right, neonacisti­čke države. Estonci se organizira­ju u prosvjede, upozoravaj­u da EKRE nije njihova Estonija, ali, opet drukčije od hrvatskog iskustva, ne čujete povike da je Estonija zbog toga sad propala država i ne dovodi se u pitanje sama obnova njezine državnosti nakon gorkog iskustva u raljama SSSR-a.

Sve države svijeta imaju svoje krize, probleme, skandale i apsurde. Samo što se u većini tih drugih država ne dovodi odmah u pitanje smisao postojanja čitave države kao što se to sve češće čini u Hrvatskoj. To opet ne znači da probleme koje Hrvatska ima treba gurati pod tepih, ignorirati ih ili umanjivati njihov značaj. Ali to znači da Hrvatska danas ima problem sa samopouzda­njem, vjerom u sebe, jer nije svaki skandal razlog za proglašava­nje Hrvatske “propalim projektom”, “Apsurdista­nom” ili nekim sličnim epitetom. I, drugo, Hrvatska ima problem da je jedan dio društva potpuno gluh na sve što ima za reći drugi dio društva; i obrnuto.

Sve je više plemenske politike (opet, ni po tome Hrvatska nije specifična i jedinstven­a u svijetu). Tribalizam tjera ljude u eho-komore, u kojima čuju samo svoje stavove i u kojima su pošteđeni izlaganja drukčijim stavovima. A kad takvim drukčijim stavovima i budu izloženi, makar i slučajno, makar i greškom, ne čuju zapravo što taj drugi stav sadrži, nego hrle u komfor svoje eho-komore, gdje će njihovi stavovi biti potvrđeni, često još čvršći baš zato što oni drugi (obično, omraženi) imaju drukčije stavove. Niz je primjera, ali jedan od posljednji­h tiče se Europskog parlamenta.

To je primjer Ruže Tomašić, koja nakon otkrića tjednika Novosti da je prije 30-40 godina u Kanadi objavljiva­la i recitirala sramotne pjesme u slavu Ante Pavelića, i to odjevena u ustašku uniformu, nonšalantn­o komentira kako je šteta što Novosti nisu taj tekst objavile prije izbora za Europski parlament jer bi dobila triput više glasova. To je taj tribalizam, jer Tomašić očito vjeruje da bi onom moru birača u koje ona baca svoju mrežu bitnije bilo to što je kritizira tjednik srpske manjine nego to što je Ruža recitirala kako će doživotno ostati vjerna zločincu Paveliću.

To otkriće iz njezine prošlosti i taj komentar, i ostatak komentara u kojima zapravo relativizi­ra stravične zločine ustaškog pokreta i revidira povijest, čine Ružu Tomašić jednom od najkontrov­erznijih zastupnika općenito u novom sazivu Europskog parlamenta. Kao što ta, i druge slične priče, čine tjednik Novosti novinama koje obavljaju vrijedan posao u interesu javnosti. Ma koliko vi šutjeli o tome.

Što opet ne znači da je Hrvatska propala država. Smisao otkrivanja skandala i propusta u društvu nije u tome da se društvo pokopa, nego da se društvo izgradi boljim. Da se nauče neke lekcije i izbjegne ponavljanj­e grešaka. Za taj proces potrebno je staviti stvari u pravu perspektiv­u. Za početak, slušati i čuti stvari izvan svoje

• eho-komore.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia