Večernji list - Hrvatska

Krvavi stampedo na Heyselu ogorčio je Maroja MihovilORo­GANvIZACiI­JAćua koji to nije skrivao u tekstovima

- Renata Rašović

Mogu reći da sam beskrajno rastužen zbivanjima u Bruxellesu i ne mogu shvatiti da se takvo što dogodilo. Da tragedija bude veća, sve se to zbilo u Europi, kolijevci nogometa. Neshvatlji­vo je da su u tom stravičnom činu sudjeloval­i navijači zemlje u kojoj je rođen nogomet – kazao je u specijalno­j izjavi za Večernji list Sepp Blater, glavni tajnik Fife, u povodu tragedije na bruxellesk­om stadionu Heysel 29. svibnja 1985. godine.

Smrt 39 navijača

Taj dan igrao se finale tadašnjeg Kupa prvaka između Liverpoola i Juventusa, a utakmici je prethodio napad Liverpoolo­vih navijača na tribinu s Juventusov­im pristalica­ma. Tko je prvi počeo i zašto je policija, koja je bila potpuno nespremna, smjestila navijače suparnički­h momčadi na istu stranu tribine, samo su neka pitanja koja su u prvim satima nakon tragedije vapila za odgovorom. Jer, u pokušaju bijega od engleskih huligana smrtno je stradalo 39 ljudi, mahom navijača Juventusa, kada se urušio bočni zid tribine na kojoj su bili smješteni.

U tom košmaru, i prve informacij­e o broju mrtvih bile su poprilično kaotične pa je i Večernji list sutradan izvijestio o 43 poginulih, no na sreću četvero ljudi koji su prvotno smatrani mrtvima javilo se policiji. Čak 600 gledatelja bilo je ozlijeđeno. Crni saldo te tragedije dugo će se sabirati. O krvavom stampedu na Heyselu, Večernji list izvještava­o je dan za danom, cijeli tjedan.

“Divljački engleski navijači izazivali su napetost već pri dolasku u belgijski glavni grad, ali ono što su napravili na stadionu nije zabilježen­o u povijesti nogometa. Pola sata prije planiranog početka jurnuli su iz onog dijela stadiona gdje su bili smješteni u dio stadiona gdje su se nalazili talijanski navijači. Napali su ih palicama, noževima, lancima, pa čak – tvrdi se – i pištoljima. Razbijali su im glave, boli ih u trbuh, pogotovu su žestoki bili prema djeci i ženama, kojih je također bilo u publici. Talijanski navijači počeli su se povlačiti, a potom i panično bježati prema samom igralištu. Prepriječi­o im se zid koji je postavljen na stadionu, ali je pod pritiskom ljudskih tijela taj zid popustio i to je izazvalo kobne posljedice “, piše u izvještaju ugledni novinar Ma

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia