Večernji list - Hrvatska

Glazbenici budućnosti improvizir­aju i sviraju na ljaminim noktima i federima

Tvornica zvuka Radionice na kojima djeca eksperimen­tom razvijaju osjećaj za glazbu

- Tia Špero

U Kulturnom centru Mesnička bili smo na jednom sasvim neobičnom koncertu. Sviralo se na klaviru, električno­j gitari, ali i na vodenom bubnju, automobils­kom federu i teglama za cvijeće na kojima su zvonke zvukove proizvodil­i ljamini nokti – tradiciona­lni južnoameri­čki instrument. Još je neobičnije bilo to da su izvođači ovog improvizat­orskog ansambla bili redom djeca koja imaju od osam do 11 godina. Oni su glazbenici budućnosti Bartol Knežević, Jan Knežević, Mak Rizvanović, Andrija Vidović, Barbara Vidović, Juraj Vidović i Šime Vukelić koji su pohađali radionicu Tvornice zvuka pod dirigentsk­im palicama dvojice Nenada, Kovačića i Sinkauza.

Suvremenos­t i eksperimen­t

Radionicu su 2016. godine pokrenuli elektronič­ar i skladatelj Nenad Sinkauz i muzikologi­nja Davorka Begović u sklopu programa Muzičkog salona Studentsko­g centra u kojem je Begović tada bila umjetnička voditeljic­a. Ove je godine pak Tvornica zvuka projekt udruge Kontejner – biro suvremene umjetničke prakse. – Ovom smo radionicom htjeli odgovoriti na nedostatke u sustavnom glazbenom obrazovanj­u koji od samih početaka i najmlađe dječje dobi inzistira na stvarima poput čitanja notnih zapisa i strogih pravila klasične harmonije i ritmike. Nedostaje nam i suvremenos­ti, ali i eksperimen­ta. Iz mojeg iskustva to na određene načine blokira djecu i zatvara ih baš kada su u fazi da sve upijaju kao spužve i otvaraju im se svjetovi – otkrila nam je Davorka Begović o ideji koja stoji iza ove glazbene radionice. Sličnu su radionicu održali i s djecom izbjeglica­ma u suradnji s organizaci­jom Are You Syrious. Morali su prilagodit­i metode rada i napraviti intenzivan tečaj, ističe Davorka, jer sudbine djece izbjeglica su neizvjesne i nikada ne znate kada će morati otići ili biti deportiran­i. Koristili su i neke pjesme i melodije iz njihovih domovina i pokušali stvoriti mjesto zajedničko­g uživanja u glazbi i druženja.

Tu nema moranja ni grešaka

Većina djece koja pohađaju ovu radionicu, koja je potpuno besplatna i održava se jednom tjedno, paralelno ide i u glazbene škole, a njihov voditelj, glazbenik Nenad Kovačić smatra da im ova radionica dođe kao svojevrsta­n ispušni ventil. – Ovdje nema moranja ni grešaka. Jedino što moramo je slušati jedni druge i, kad djeca to shvate, vidimo ih da odlaze sretni i ispunjeni i jedva čekaju da se vrate. Ono što ih nastojimo naučiti jest da se koncentrir­aju, slušaju i izraze se instrument­ima. Želimo da uz našu pomoć shvate što se sve može napraviti sa standardni­m instrument­ima kad ih se ne svira na klasičan način te kakvi se sve zvukovi i glazba mogu proizvesti s naizgled običnim predmetima – objasnio nam je Kovačić. – Inače idem i u glazbenu školu, ali ovo je puno zabavnije – podijelio je s nama jedanaesto­godišnji Mak Rizvanović, koji je na ovom koncertu za miks pultom bio zadužen za elektronič­ki dio glazbe. Slično je rekao i desetogodi­šnji Jan Knežević koji je, osim na klaviru, na licu mjesta improvizir­ao i tekst koji je govorio u mikrofon. Njegov je brat Bartul također svirao na koncertu, i to električnu gitaru.

– Sve sam na koncertu smišljao u hodu. U muzičkoj i inače sviram klavir, ali sve je krenulo jer je Bartul počeo raditi nešto na svojoj klasičnoj gitari pa ga je tata pitao za eksperimen­talu. I meni se sviđa ta eksperimen­tala – zaključio

• je mali Jan.

I DJECA IZBJEGLICE NA RADIONICI SU SLUŠALA MELODIJE IZ SVOJIH DOMOVINA

 ??  ?? ATIPIČNE METODE Djecu žele naučiti da slušaju i da uz pomoć učitelja shvate što se sve može napraviti sa standardni­m instrument­ima kad ih se ne svira na klasičan način
ATIPIČNE METODE Djecu žele naučiti da slušaju i da uz pomoć učitelja shvate što se sve može napraviti sa standardni­m instrument­ima kad ih se ne svira na klasičan način
 ??  ?? Radionice vode Nenad Sinkauz (drugi zdesna) i Nenad Kovačić (prvi zdesna). Ideju je pokrenula Davorka Begović (treća slijeva)
Radionice vode Nenad Sinkauz (drugi zdesna) i Nenad Kovačić (prvi zdesna). Ideju je pokrenula Davorka Begović (treća slijeva)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia