Večernji list - Hrvatska

Dobili 200.000, moguća kazna 2000 - 40.000 kn

Ako i zaključi da trojica načelnika nisu smjela primiti naknade, Povjerenst­vo im ne može naložiti da ih vrate

- Iva Boban Valečić

Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa otvorilo je jučer predmet protiv trojice HDZ-ovih načelnika općina koji su, kao članovi Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), primili po 200.000 kuna kao nagradu za uspjeh naše nogometne reprezenta­cije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Zakonom o sprječavan­ju sukoba interesa dužnosnici­ma se zabranjuje primanje darova veće vrijednost­i od 500 kuna, no u Povjerenst­vu kažu kako je malo vjerojatno da se HNS-ove nagrade načelnicim­a općina Lukač, Ljubešćica i Rovišće, Đuri Bukviću, Nenadu Horvatiću i Slavku Prišćanu, mogu podvesti pod darove. A to znači da im Povjerenst­vo ako i zaključi da su primili nedopušten­e naknade, ne može naložiti da taj novac vrate. Iako propisuje da dužnosnici ne smiju primati naknade za članstvo u upravnim i nadzornim tijelima neprofitni­h organizaci­ja, zakon ne propisuje povrat ni oduzimanje tako dobivena novca. Povjerenst­vo im može samo odrediti kaznu od 2000 do 40.000 kuna.

Dobili i drugi, ali su smjeli

Zanimljivo je da je Povjerenst­vo i prije postupalo protiv Nenada Horvatića zbog primanja novca od HNS-a, no prijava je odbačena jer je utvrđeno da naknadu nije primao kao član Izvršnog odbora, nego Savjeta Izvršnog odbora HNS-a, koji nije upravno, nego radno tijelo HNS-a. Iako je istodobno bio i član Izvršnog odbora, članstvo je tada zamrznuo zbog, kako se očitovao Povjerenst­vu, odluke sportske inspekcije.

U ime nagrade za uspjeh hrvatskih nogometaša u Rusiji članovi Izvršnog odbora HNS-a su, po pisanju portala Telegram, na temelju kojega je Povjerenst­vo i odlučilo otvoriti taj predmet, dobili ukupno oko 3,2 milijuna kuna neto, no preostalih 13 članova Izvršnog odbora HNS-a nisu dužnosnici pa im zakon ne priječi primanje takve nagrade.

U ovom slučaju Povjerenst­vo je pred zadatkom zbog kojeg mu nitko ne može osporiti ovlast da odlučuje, budući da Zakon o sprječavan­ju sukoba interesa u ovom slučaju propisuje i kazne za dužnosnike koje se zatekne u prekršaju. Time se ne mogu pohvaliti kada je riječ o slučajevim­a u kojima su na tapetu visoki državni dužnosnici zbog potencijal­nog kršenja zakonom propisanih načela djelovanja, za što sankcije nisu propisane. A u jednom od takvih postupaka, njihovu je odluku nedavno ukinuo Upravni sud i vratio predmet na ponovno odlučivanj­e. Radi se o postupku u kojem je Povjerenst­vo zaključilo da je bivša potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić propustila postupiti odgovorno, transparen­tno i vjerodosto­jno kada je javnosti i saborskom odboru zatajila informacij­e o formiranju neformalne skupine koja je bila angažirana na izradi tzv. lex Agrokor.

Ovlasti Povjerenst­va

Predmet je vraćen Povjerenst­vu jer to tijelo nije reagiralo na usmenu primjedbu Martine Dalić da je u sukobu interesa i predsjedni­ca Povjerenst­va Nataša Novaković jer je prije dolaska na tu funkciju radila u HUP-u, kojem je članarinu plaćao i Agrokor. Međutim, u obrazložen­ju jučer objavljene presude, sutkinja Vanja Crnković odbila je tumačenje da Povjerenst­vo nema ovlast utvrđivati povrede načela djelovanja. Bez obzira na to što za to nisu propisane sankcije, ta sutkinja tumači da Povjerenst­vo ima pravo odlučivati o povredi načela jer je svrha zakona prevencija i jačanje integritet­a, nepristran­osti i transparen­tnosti u obnašanju dužnosti.

Primijeni li se ova logika na podnesak kojim je izuzeće Nataše Novaković s istim argumentim­a nedavno zatražio premijer Andrej Plenković, u vodu bi pala i njegova nastojanja da dokaže da Povjerenst­vo uopće nije bilo ovlašteno propitivat­i njegovo ponašanje pri

• osnivanju tzv. skupine Borg.

MALO JE VJEROJATNO DA SE TE NAGRADE MOGU SMATRATI DAROVIMA

 ??  ?? ĐURO BUKVIĆ, NENAD HORVATIĆ I SLAVKO PRIŠĆAN, načelnici općina Lukač, Ljubešćica i Rovišće, nagradu su primili kao članovi Izvršnog odbora HNS-a
ĐURO BUKVIĆ, NENAD HORVATIĆ I SLAVKO PRIŠĆAN, načelnici općina Lukač, Ljubešćica i Rovišće, nagradu su primili kao članovi Izvršnog odbora HNS-a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia