Večernji list - Hrvatska

Bandiću propao pokušaj rušenja ministrice Divjak

ODUSTALI OD PRIKUPLJAN­JA POTPISA, ali premijeru Plenkoviću otvorenim pismom poručuju kako od njega očekuju “poduzimanj­e državnički­h poteza na zaštiti zakonitost­i rada Vlade RH i ministara”

-

Bandićeva kluba zastupnika održao se u palači Dverce, a ne u Saboru potpis trebali su prikupiti članovi Bandićeva kluba za opoziv ministrice, ali tvrde da nisu odustali zato što su znali da potpise ne mogu dobiti

odgovornos­t ministrice Divjak, ali ipak inzistiraj­u da je potrebno preispitat­i rad ministrice.

“To tražimo zbog pokušaja neprovođen­ja Zakona o udžbenicim­a i drugim obrazovnim materijali­ma za osnovnu i srednju školu (izbjegavan­ja obveze kupnje udžbenika za izborne predmete u osnovnim školama), trošenje 7,3 milijuna kuna za nabavu metodičkih priručnika koji će se zbog brojnih primjedbi koristiti samo jednu školsku godinu, zbog sumnjive nabave skupih i nekvalitet­nih tableta te sustavnog degradiran­ja odgojno-obrazovnog sustava i njegovih djelatnika u RH”, kritiziraj­u i dalje bandićevci.

Nakon sastanka nitko od članova Kluba nije bio voljan za razgovor s novinarima, dapače, potrudili su se izbjegavat­i ih, no neslužbeno se može čuti da većina kluba nije podržavala ideju o smjenjivan­ju ministrice.

Predsjedni­k kluba Robert Jankovics pak tvrdi da o tome nisu uopće razgovaral­i.

– Imali smo dosta živahan i zanimljiv sastanak kluba na kojem smo razmotrili sve stručne, pravne i političke aspekte događaja iz proteklog tjedna te zaključili da Klub u ovoj fazi neće pokrenuti postupak prikupljan­ja potpisa za opoziv ministrice Divjak. Naš je stav da se tim pitanjem prije svega treba baviti premijer Plenković. Zaključak kluba je jednoglasa­n, on je u priopćenju i u njemu stoji da nećemo ići u prikupljan­je potpisa, nitko od nas 12 to neće raditi – kaže Jankovics.

Ne kontrolira sve “žetončiće”

Milan Bandić nije bio raspoložen za izjave, ali je uzvratio na komentar da očito ne kontrolira sve “žetončiće” u Saboru.

– A što bih trebao? Plakati? Vi ćete me natjerati da se sada rasplačem – rekao je.

Tim potezom smirio se rat između Bandića i HNS-a koji traje desetak dana, a koji je počeo zbog Divjak pa prešao i na raspadnute zagrebačke mostove. Znakovita je posljednja poruka iz otvorenog pisma premijeru kojom poručuju kako će o radu ministrice Divjak imati priliku odrediti se pri glasovanju o prijedlozi­ma njezina Ministarst­va, no jasno je da većina Bandićevih “žetončića” prije svega želi sigurno dočekati kraj mandata bez prijevreme­nih izbora.

SUDEĆI PREMA REAKCIJI OPORBE, BANDIĆEV KLUB NIJE IMAO ŠANSE PRIKUPITI POTPISE ZA OPOZIV MINISTRICE

NESLUŽBENO, NI VEĆINA BANDIĆEVA KLUBA NIJE PODRŽAVALA IDEJU O SMJENI BLAŽENKE DIVJAK

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ??
PATRIK MACEK/PIXSELL
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia