Večernji list - Hrvatska

O svom trošku mora voditi djecu u zatvor suprugu nasilniku

- Romana Kovačević Barišić

Centar za socijalnu skrb ima pravo izvidjeti socioekono­mske prilike u kojima djeca žive i upoznati se s njihovim zdravstven­im stanjem, ali tražiti od žrtve da izvještava počinitelj­a, s ruba je pameti, smatra odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko.

– Nisam vjerovala da stvari mogu biti toliko mahnite. Oni se vode načelom obveze suradnje roditelja koje, međutim, pretpostav­lja normalne okolnosti. Ali ovdje govorimo o pokušaju ubojstva. Mihaela je čovjeku prilikom primopreda­je djece, na redovnim kontaktima, prišla misleći da u ruci drži djetetovu majicu koju treba preuzeti i oprati, a on je u toj majici skrivao komad željeza i stao ju je njime udarati po glavi! Žrtva kaznenog djela počinitelj­u bi trebala pisati što su djeca jela i kakva im je stolica?! – pita se odvjetnica.

MATIJEVIĆ VRSALJKO: NISAM VJEROVALA DA STVARI MOGU BITI TAKO MAHNITE!

MINISTARST­VO: RODITELJ IMA PRAVO NA INFORMACIJ­E O DJECI

Pismeno obrazložen­je

Lj. Matijević Vrsaljko zastupa Mihaelu I. (25), majku dvoje male djece, koju su slučajni prolaznici spasili od bivšeg supruga, inače teologa koji je bio kandidat za svećenika, da je ne odveze nakon što ju je prebio i strpao u prtljažnik. Centar za socijalnu skrb traži od nje da odgovori na pismo bivšeg supruga iz pritvora, gdje će dočekati 17. lipnja kada se protiv njega diže optužnica za pokušaj ubojstva. On traži informacij­e o djeci, a iz centra su Mihaeli rekli da mu ih oni nisu dužni dati, ali ona jest. Inače bi mogla zaraditi kaznenu prijavu.

– Od centra tražimo da se pismeno očituje o tome koje su Mihaeline obveze kad je riječ o počinitelj­evu pismu. Kad dobije obrazložen­je, Mihaela će prema njemu postupiti i svoje obveze ispuniti. Međutim, riječ je o tome da je to pismo nekog uznemirilo jedan dan, ali Mihaelu je uznemirilo trajno. Ljudi iz sustava ne žele biti dispečeri call centra za žrtvu, ali su zato revni kao služba podrške počinitelj­u kaznenog djela – oštra je Matijević Vrsaljko.

Unatoč protokolu

Iz Ministarst­va za demografij­u navode da Obiteljski zakon obvezuje roditelje na razmjenu informacij­a, pa i u slučaju ograničeno­g prava na roditeljsk­u skrb.

– Roditelj tada ima pravo na informacij­e o bitnim okolnostim­a vezanim uz osobna prava djeteta, a ista mogu biti ograničena ili oduzeta samo odlukom suda. Roditelj koji ne ostvaruje roditeljsk­u skrb nad djetetom ima pravo zahtijevat­i od drugog roditelja informacij­e, ako za to ima opravdani pravni interes i u mjeri u kojoj to nije u suprotnost­i s djetetovom dobrobiti – kažu. Zbog smrskane ruke Mihaela nije mogla sve sama, pa joj Zaklada Solidarna drugi mjesec plaća pomoć u kući.

– Unatoč tome što protokol postoji godinama, nikad nisam čula da su centri sjeli i napravili plan izlaska žrtve iz kruga nasilja i pružili cjelovitu uslugu, nalaženje stana, posla, prekvalifi­kaciju... Žrtvu se i dalje tretira kao jednu od konfliktni­h strana, a nasilniku se daju sva prava kao roditelju. Žena čiju je kćer otac pretukao dok je bila u bolnici, morala je o svom trošku svaki mjesec voditi djecu u Lepoglavu da vide oca – navodi

• Sanja Sarnavka.

 ??  ?? NE ŠTITE ŽRTVU Mihaela I. (25) dužna je suprugu nasilniku slati informacij­e o djeci
NE ŠTITE ŽRTVU Mihaela I. (25) dužna je suprugu nasilniku slati informacij­e o djeci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia