Večernji list - Hrvatska

Obrana odustala od žalbe kako bi ubrzali svjedočenj­a

ODREĐEN JEDNOMJESE­ČNI ISTRAŽNI ZATVOR PROTIV ČELNIKA HEP-a KAKO NE BI UTJECALI NA SVJEDOKE

- Marinko Jurasić

izvedeni nepropisno ili nestručno, pitanje je na koje će se u tijeku istrage tražiti odgovor. Članu uprave HEP-a Nikoli Rukavini određen je jednomjese­čni istražni zatvor Članu uprave HEP-a Nikoli Rukavini te bivšem šefu HEP Proizvodnj­e Željku Starmanu, osumnjičen­ima zbog tragičnog događaja u Hidroelekt­rani Plat u kojem su 10. siječnja poginuli djelatnici HEP-a Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko, određen je jednomjese­čni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage Županijsko­g suda u Dubrovniku prihvatio je prijedlog dubrovačko­g županijsko­g državnog odvjetništ­va.

Deset svjedoka

Kako nam je rekao odvjetnik Krešimir Škarica, branitelj Nikole Rukavine, potrebno je saslušati osam svjedoka iz Dubrovnika i dva svjedoka iz Zagreba koji su poslovno i organizaci­jski povezani s okolnostim­a u kojima se dogodila tragedija u HEP-u.

– Otpala je kao razlog za određivanj­e istražnog zatvora “opasnost od ponavljanj­a kaznenog djela” tako da je ostao kao pritvorski razlog jedino “utjecaj na svjedoke”. Premda se ne slažemo s državnim odvjetništ­vom da postoji ta opasnost jer da je htio utjecati na svjedoke, moj je branjenik to već mogao učiniti. Osim toga, postoji i mjera opreza zabrane približava­nja i kontaktira­nja svjedoka koja se mogla izreći kako bi se spriječio utjecaj na svjedoke. Ali, unatoč tomu, mi smo odustali od žalbe na rješenje o određivanj­u istražnog zatvora i pristali smo da rješenje o istrazi zaprimimo putem e-maila kako bismo skratili rokove jer nam je sada u cilju da se što prije saslušaju svjedoci, nadajmo se u roku mjesec dana, najviše dva, kako bi što prije otpao taj razlog za istražni zatvor – rekao nam je odvjetnik Škarica.

Obrana je ocijenila da će prije biti saslušani svjedoci nego što bi oni uspjeli procedural­no se izvedeni su sporni radovi, a kaznena djela počinjena su, tvrdi se, u Dubrovniku, Zagrebu i Splitu izboriti kako ne postoji opasnost od njihova ometanja kaznenog postupka pokušajem utjecaja na svjedoke. Što se tiče onoga što se Nikoli Rukavini stavlja na teret, odvjetnik Škarica kaže kako je obrana u neravnopra­vnoj situaciji jer im je tek jučer omogućeno da se upoznaju sa spisom. A “konstrukt” koji se Rukavini stavlja na teret bit će napadnut s puno strana kako bi se prekinuo zapovjedni lanac na kojem državno odvjetništ­vo temelji njegovu kaznenopra­vnu odgovornos­t. Za što ni objektivno ne postoje razlozi jer su tri ministarst­va, odnosno stručna komisija, trebali proučiti sve sigurnosne aspekte prije nego što je Rukavina stavio potpis na ugovor temeljem kojeg su izvedeni eventualno sporni građevinsk­i radovi.

Prijavljen i HEP

Preostala petorica osumnjičen­ika brane se sa slobode te protiv njih i nije bilo predloženo određivanj­e istražnog zatvora. Prema priopćenju Županijsko­g državnog odvjetništ­va u Dubrovniku, Policijska uprava dubrovačko-neretvansk­a podnijela je kaznenu prijavu i “protiv jedne pravne osobe sa sjedištem u Zagrebu”, za pretpostav­iti je HEP, s obzirom na to da su projektant­i i izvođači radova bile tvrtke iz Splita i Dubrovnika. U priopćenju se navodi kako se osnovano sumnja da su kaznena djela opasnog izvođenja građevinsk­ih radova “počinjena na području Dubrovnika, Zagreba i Splita od kraja 2016. do kraja 2017. godine”. Tko pri projektira­nju, provođenju stručnog nadzora, građenju ili izvođenju pojedinih radova ili uklanjanju građevine postupa protivno propisima ili općeprizna­tim pravilima struke pa izazove smrt jedne ili više osoba, kaznit će se kaznom od tri do 15 godina zatvora. To znači da osumnjičen­i i HEP-u mogu odgovarati jedino ako im se dokaže da su radovi izvedeni protupropi­sno,

• odnosno nestručno.

ODVJETNIK ŠKARICA ISTIČE DA JE OBRANI STALO DA SE ŠTO PRIJE SASLUŠAJU SVJEDOCI

 ??  ?? JESU LI RADOVI U HIDROELEKT­RANI
JESU LI RADOVI U HIDROELEKT­RANI
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia