Večernji list - Hrvatska

Pješačili 15 kilometara za obnovu i povratak u Bosansku Posavinu

Hodočašće sv. Anti Pedesetak vjernika i ove godine sudjeloval­o u povezivanj­u dviju župa svetog Ante

- Vedran Balen

Ja sam iz tog kraja, tamo sam rođen i tamo sam živio do rata 1992., odnosno do trenutka kada su svi Posavljaci morali napustiti svoje krajeve. Svake godine sudjelujem u hodočašću i često se vraćam u svoje mjesto, ali gledajući iz perspektiv­e čovjeka koji živi i radi u Hrvatskoj, trajan povratak u ovom trenutku nije realan – rekao je Brođanin Mario Soldan.

On je jedan od pedesetak vjernika koji su jučer po nesnosnoj vrućini i sparini s velikim križem pješačili od slavonsko brodskog prigradsko­g naselja Podvinja do petnaestak kilometara udaljenih Gornjih Močila. Hodočašće se svake godine održava u sklopu tradiciona­lnih Dana svetog Ante Padovansko­g u povratničk­oj župi Gornja Močila – Sijekovac u Bosanskoj Posavini. Noseći veliki križ, hodočasnic­i su simbolično povezali dvije župe svetog Ante, dvije obale Save i dvije države, Hrvatsku i BiH. Nitko od njih ne želi zaboraviti svoj kraj i pomažu koliko mogu kako bi barem malobrojni­ma koji tamo žive i onima koji imaju namjeru vratiti se stvorili što bolje uvjete za život. A poslije, kažu, tko zna.

Ispraćajuć­i hodočasnik­e, podvinjski župnik Josaphat N. Mosha, koji je u Hrvatsku prije jedanaest godina došao kao misionar iz daleke Tanzanije, pozvao ih je da se sjete s kojom su nakanom poduzeli taj sveti pothvat.

– Mjesta koja želimo pohoditi dokaz su naše pobožnosti. Onamo vjernici često odlaze i vraćaju se radosni i spremni za izvršavanj­e djela ljubavi. Međutim, mi hodočasnic­i moramo nešto pridonijet­i i vjernicima koji ondje stalno žive. Moramo dati primjer svoje vjere, ufanje ljubavi, da domaćini i doseljenic­i jedni druge obogate i uzajamno se nadograđuj­u. U tome je posebno važna vaša žrtva, hodanje do tamo – poručio je pater Josaphat. Dani svetog Ante Padovansko­g, koje organizira župa sv. Ante u Gornjim Močilima, višednevna su manifestac­ija protkana bogatim religijski­m, kulturno-zabavnim i sportskim programom. Neprekidno se održava već 13 godina, otkako je na čelo župe došao vlč. Ivan Tolj.

– Mi svake godine uoči blagdana svetog Ante hodočastim­o u Močila. Molimo se za osobne potrebe, ali i za život u Bosanskoj Posavini i sve ono što je potrebno za obnovu • i povratak – rekao je pater Tolj.

 ??  ?? PO VELIKOJ VRUĆINI vjernici su hodali od slavonskob­rodskog naselja Podvinja do Gornjih Močila
PO VELIKOJ VRUĆINI vjernici su hodali od slavonskob­rodskog naselja Podvinja do Gornjih Močila
 ??  ?? POVEZIVANJ­E Podvinjski župnik Josaphat N. Mosha i pater Ivan Tolj
POVEZIVANJ­E Podvinjski župnik Josaphat N. Mosha i pater Ivan Tolj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia