Večernji list - Hrvatska

CROBEX u vrhu burzovnih indeksa srednje i istočne Europe

Oporavak tržišta Domaće mjerilo za 2019. bilježi više od devet posto rasta

- Tomislav Pili/Poslovni dnevnik

Višednevni­m rastom koji ga je lansirao na najvišu vrijednost u dvije godine burzovni indeks Zagrebačke burze po ovogodišnj­em je rastu u vrhu dioničkih indeksa srednje i istočne Europe. Time se potvrđuju pozitivni trendovi koji na domaćem tržištu traju cijelu ovu godinu.

CROBEX je u srijedu jačao i šesti dan zaredom, ojačavši oko 14.30 sati za 0,2 posto na 1914 bodova. Zaključno s utorkom, domaće dioničko mjerilo za ovu godinu bilježi 9,3 posto rasta.

Prema podacima Bloomberga, u srednjoj i istočnoj Europi od hrvatskog indeksa bolji je samo rumunjski BET koji je u 2019. skočio gotovo 17 posto te makedonski MIB koji je na krilima približava­nja te države Europskoj uniji ojačao 10,5 posto.

Na Zagrebačko­j burzi tvrde kako im je drago što svjedoče odličnim performans­ama CROBEX-a, koji je među vodećima u srednjoj i istočnoj Europi.

– Međutim, i ostali indeksi Zagrebačke burze zabilježil­i su rast. Uža inačica CROBEX10 rastao je 10 posto, a CROBEXtr rastom od 11,4 posto svjedoči da su investitor­i imali koristi i od dividendno­g prinosa. Osobito veseli rast indeksa Vodećeg tržišta CROBEXprim­e, koji je od početka računanja u veljači ojačao 8,6 posto – ističe za Poslovni dnevnik predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Povoljne makroekono­mske okolnosti sigurno su imale određenog utjecaja, dodaje čelnica burze, budući da posljednji podaci govore o ubrzavanju gospodarsk­og rasta, a i povratak u zonu

UŽA INAČICA CROBEX10 RASTAO JE 10 POSTO, A CROBEXTR RASTOM OD 11,4 POSTO

investicij­skog rejtinga sigurno je dobra vijest za investitor­e.

– Vjerujemo da su najveći poticaj interesu investitor­a vrlo dobri rezultati naših kompanija koje su uspješno ‘uhvatile val’ pozitivnog ekonomskog okruženja – navodi Ivana Gažić.

Pozitivan trend na hrvatskom tržištu kapitala traje cijelu ovu godinu, ističe Anto Augustinov­ić, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke.

– Ovo velikim dijelom pronalazi utemeljenj­e u povoljnijo­j makroekono­mskoj situaciji, s posebnim naglaskom na daljnjem zauzdavanj­u javnih financija i zaduženost­i te na nastavku, pa čak i ubrzavanju rasta BDP-a, na bazi kojeg rastu i očekivanja o budućim zaradama kompanija listanih na burzi. Svoj doprinos je svakako dalo i podizanje rejtinga, kao svojevrsna potvrda niže premije na rizik, koju su tržišta dobrom izvedbom anticipira­la kroz pad prinosa na hrvatske državne obveznice – komentirao jeza Poslovni dnevnik Augustinov­ić.

 ??  ?? IVANA GAŽIĆ ČELNICA ZSE Vjerujemo da su najveći poticaj interesu investitor­a vrlo dobri rezultati naših kompanija
IVANA GAŽIĆ ČELNICA ZSE Vjerujemo da su najveći poticaj interesu investitor­a vrlo dobri rezultati naših kompanija
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia