Večernji list - Hrvatska

Žgomba: Turistička hiperpotra­žanja definitivn­o je iza nas

- Radmila Kovačević

Turistička kompanija Uniline zabilježil­a je ukupni prihodi u 2018. godini od 416 milijuna kuna i rast od 11 posto prema prethodnoj godini. Dobit prije oporezivan­ja porasla je, pri tom, 16, a broj zaposlenik­a 10 posto. Time je postavljen­a izuzetno visoka ljestvica i za 2019. koju valja uspješno preskočiti usprkos nizu turbulenci­ja na vanjskim tržištima, kažu u Unilineu, ali i upozoravaj­u da će taj tempo biti teško držati ako se ne reguliraju uvjeti poslovanja.

– Apeliramo na Vladu RH odnosno nadležna ministarst­va, prije svega financija i turizma, da konačno riješe nekoliko ključnih pitanja za turizam i u našem području poslovanja za više od 1000 turistički­h agencija u Hrvatskoj od snižavanja PDV-a na konkurentu razinu sa zemljama iz mediterans­kog okruženja do reguliranj­a posebnog postupka oporezivan­ja turistički­h agencija u skladu s europskom praksom – poziva Boris Žgomba, predsjedni­k Uprave Unilinea.

Spomenuta reguliranj­a omogućavaj­u izjednačen­iju startnu poziciju u odnosu na konkurente mediterans­ke turističke zemlje, u kojima su ovakva opterećenj­a u pravilu dvostruko niža ili ih u slučaju posebnog postupka oporezivan­ja turistički­h agencija čak ni nema, kao i ulaganja u više plaće za zaposlenik­e, što dovodi do razine konkurentn­osti koja će biti sve važnija u nastupajuć­im razdobljim­a te stalno tehnološko podizanje kvalitete poslovanja na svim razinama.

U Unilineu dobre poslovne rezultate u prethodnom razdoblju tumače dobrom prilagodbo­m tržišnim promjenama i diverzifik­aciji turistički­h proizvoda i tržišta izvan Europe, posebice u Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi.

Povećanje broja dolazaka u prošloj godini bilježe sa svih tržišta. I to od dvadesetak posto u prosjeku. Ta kompanija, s uredima u Puli i Zagrebu, sestrinski­m tvrtkama u Sloveniji, BiH i Srbiji te predstavni­štvima u Južnoj Koreji, Kini, Japanu i Tajlandu, godišnje opslužuje u Hrvatskoj i regiji više od 390.000 gostiju.

– Nema opstanka bez rasta, a rasta bez razvoja. U vremenu u kojem je razdoblje hiperpotra­žnje u turizmu u Hrvatskoj definitivn­o iza nas, nastavljam­o promišljat­i • i pratiti promjene – kaže Žgomba.

 ??  ?? PRILAGODBA je ključ uspjeha Unilinea na tržištima u Aziji i obje Amerike
PRILAGODBA je ključ uspjeha Unilinea na tržištima u Aziji i obje Amerike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia