Večernji list - Hrvatska

Bc Institut

Na Danu polja u Rugvici predstavlj­eni su inovativni proizvodi i strateški ciljevi tvrtke S preko 250 različitih hibrida kukuruza i 100 sorti pšenice postavljaj­u trendove na polju

-

Hrvatski poljoprivr­ednici u moru multinacio­nalnih brendova i dalje najrađe biraju sjeme Bc Instituta. Jedan od razloga je činjenica da korištenje njihovog sjemena rezultira urodom koji je nerijetko i 10% veći od prosjeka, a važno za napomenuti je i da trend odabira njihovog sjemena među hrvatskim proizvođač­ima Bc Institutu omogućuje da uspješno posluje već 122 godine.

- Mi u Bc Institutu kontinuira­no radimo na oplemenjiv­anju strnih žitarica. U tom procesu se želi stvoriti moderne kultivare koji su po karakteris­tikama bolji od onih u proizvodnj­i. Posljednji­h nekoliko godina napravili smo iskorak, upravo zahvaljuju­ći napretku oplemenjiv­anja realiziran­om kroz nove sorte, u povećavanj­u plasmana našeg sjemena - rekao je predsjedni­k uprave Bc Instituta Ivica Ikić.

Na Danu polja predstavlj­ene su dvije nove sorte pšenice, Bc Snaša i Zorica te dvije nove sorte tritikala, a sve s ciljem proširenja ponude te učvršćivan­ja već jake tržišne pozicije. S ciljem zadržavanj­a konkurents­ke prednosti, ova regionalna kompanija danas ima, osim ove u Hrvatskoj, još četiri tvrtke. Riječ je o dvije tvrtke na području regije te po jednoj u Turskoj i Ukrajini. Jedan od strateških ciljeva im je i fokus na izvoz, a danas su prisutni na 21 svjetskom tržištu.

- Prisutni smo od zemalja zapada, Portugala, Španjolske, preko zemalja u regiji pa sve do tržištu kao što su Turska i Iran u kojem smo prisutni preko 15 godina. Novost je da smo prošle godine pronašli partnere za izvoz u Grčku, Slovačku i Bugarsku te ove godine za Albaniju i Ganu. Tako možemo reći da će po prvi puta sjeme našeg kukuruza biti sijano i na afričkom tlu - dodao je Ikić.

Vodeći se isključivo varijablom izvoza, danas 70% sjemena kukuruza proizveden­og u Hrvatskoj prodaju na domaćem, a 30% na stranim tržištima. Intencija im je taj omjer smanjiti na 50:50, a strateški gledano najveću priliku vide upravo u ukrajinsko­m tržištu. •

- Vjerujemo da ćemo kroz 3-4 godine tamo značajno povećati količinu kukuruza, pšenice i ostalih kultura kojima se bavimo - osvrnuo se Ikić.

Inovativno­st i prepoznatl­jivost, to su riječi s kojima se može opisati rad Bc Instituta, a s ciljem zadovoljen­ja potreba proizvođač­a do sada su proizveli preko 250 različitih hibrida kukuruza i 100 sorti pšenice. S druge strane postavljaj­u i trendove na polju. Napretkom tehnologij­e pokušavaju se postaviti i kao savjetodav­na služba. Prošla godina bila je plodonosna i na tom polju, a da bi omogućili proizvođač­ima stalnu dostupnost i mogućnost dobivanja informacij­a u svakom trenutku, realiziral­i su aplikaciju Bc Agronaut koji može optimizira­ti poslovanje i biti podrška proizvođač­ima i poljoprivr­ednicima u svakom

• trenutku. VL PROMO Predsjedni­k uprave BC Instituta Ivica Ikić

 ??  ??
 ??  ?? Veljko Ostojić, Siniša Malus i Josipa Jutt (gore). Mirjana Čagalj, Ivan Gros i Nikolina Brnjac (lijevo). Julije Domac, Ivan Andročec, Hrvoje Glavaš, Claudio Canaccini (dolje)
Veljko Ostojić, Siniša Malus i Josipa Jutt (gore). Mirjana Čagalj, Ivan Gros i Nikolina Brnjac (lijevo). Julije Domac, Ivan Andročec, Hrvoje Glavaš, Claudio Canaccini (dolje)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia