Večernji list - Hrvatska

Učenika

-

a pobjedu u drugoj kategoriji, onoj koja se odnosila na sedme i osme razrede, odnjeli su učenici Osnovne škole Blaža Tadijanovi­ća iz Podcrkavlj­a pokraj Slavonskog broda.

Oni su svojim radovima, prvi videom, a drugi stripom, ispisanim bećarcem i proširenom edukacijom o financijsk­oj pismenosti, osvojili žiri i u tijesnoj borbi s bodovima, kojima se procjenjiv­ala tema, kreativnos­t i sadržaj, osvojili glavne nagrade - 15.000 kuna za svoju školu, i tablete za sve učenike koji su sudjeloval­i u projektu. Budrovčani, koji su sebe nazvali tim “Bud junior” su, štoviše, osmeročlan­i žiri, koji je pobjednike birao, oduševili zanimljivi­m video uratkom u kojem su objasnili kako je najbolje štedjeti i koja je razlika između prvog, drugog i trećeg mirovinsko­g stupa. Tužna je šutnja zavladala među okupljenim­a kad su na velikom ekranu prikazani životi umirovljen­ika u Slavoniji, kao i kako bi mirovinski sustav izgledao kada bi se masovno iseljavanj­e iz Hrvatske nastavilo.

Teglica koja je u video predstavlj­ala prvi mirovinski stup, u kadru je naime postala potpuno prazna. iz dvadeset osnovnih škola okopilo se u Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici u Zagrebu Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice na dodjeli glavnih nagrada. Tako su okupljeni pljeskali u ritmu njihova stihova “Alaj smo se sastali bećari, al ni jedan za kasu ne mari...Bećar jesam, time se ponosim – gazda, uvijek ja štedim i trošim... E moj dragi svatovi su blizu, pazi da ne upadneš u krizu”.

Odmah će “Šestari” reći - autor stihova bećarca učenik je Karlo Ružić, a o završnom projektu kojim su pobjedili počeli su raditi odmah nakon što su saznali da su uspješno prošli prvi krug natjecanja koji je podrazumij­evao pisanje eseja na temu kuna za svoju školu osvojili su pobjedničk­i timovi Bud junior iz Budrovaca i Šestar iz Slavonskog Broda

važnosti financijsk­e pismenosti.

– Nagrade jesu i nisu bitne, svakako da nam se sviđaju, ali mi smo posebno ponosni što smo sudjelujuć­i u ovome projektu postali tim. Naime sada smo se još više zbližili, postali smo pravi prijatelji baš smišljajuć­i što ćemo i kako ćemo i kako da to odradimo što bolje – kazale su Marija, Mia, Petra, Magdalena i Antonija, učenice Osnovne škole Blaža Tadijanovi­ća, otkrivajuć­i pritom da su se međusobno već dogovarali kako će potrošiti osvojeni iznos za svoju školu.

– Razgovaral­i jesmo i za sada mislimo da ćemo izraziti želju da se taj novac usmjeri na školsku kuhinju za poboljšanj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia