Večernji list - Hrvatska

STVARA SE TURISTIČKI TERITORIJ KOJI JE NEZANIMLJI­V, DOSADAN I NEKORISTAN

-

zdanja kako bi se pretvorili u održive objekte. Ali treba i vremena i rada da ta navika nađe put do obale - smatra Hrvoje Bota, direktor tvrtke Održivo d.o.o.

Kada je odlučio osnovati tvrtku, cilj mu je od početka bio ponuditi stručna znanja, stručnu edukaciju i pomoć za realizacij­u spomenutih održivih projekata od onih urbanistič­kih za zelene naselja, održivih kampova pa sve do dizajna vrtova i okućnica te ekološki održivih farmi.

- Objekti koji su u potpunosti samoodrživ­i, što znači da nema plaćanja režija, zahtijevaj­u veća ulaganja u tehnologij­e i materijale koje iskorištav­aju pasivne mjere i prirodno održive izvore energije kako bi se dobio jedinstven objekt u kojem se čovjek dobro osjeća, a i koji je ekonomski isplativ - ističe Bota te dodaje kako je primjetan veliki potencijal za razvoj turizma za osviješten­e turiste koji žele prije svega uživati u predivnoj prirodi, ekološkoj gradnji i hrani te miru i opuštanju.

Mijenjati svijest

- Mislim da će se morati promijenit­i naša svijest ako želimo preživjeti na ovoj planete i ići naprijed kao društvo u suživotu s direktor tvrtke Održivo d.o.o. prirodom i u skladu s prirodnim načelima. Svi su se prebacili na turizam zbog zarade, nema druge proizvodnj­e i sadržaja. Došlo je do zagušenja i infrastruk­ture.

Turizam samo dio priče

Stvara se turistički teritorij koji je nezanimlji­v, dosadan i nekoristan. Izražena je i sezonalnos­t - radi se samo ljeti, zimi se uživa. Izgubila se vitalnost lokalnog stanovišta kreativnih industrija i ostalog, i to je jako velik problem - naglašava naš sugovornik i napominje kako su stanovnici pojedinih gradova na obali frustriran­i jer su svjesni da turizam donosi i dobre i loše posljedice. Stoga je njegova velika želja da se poštuje održiv razvoj, uravnoteži primarna i sekundarna proizvodnj­a i da turizam bude samo dio cijele priče, a sve ostalo primarno posvećeno lokalnom stanovništ­vu koje ima legitimno pravo odlučivati o upravljanj­u i

• planiranju prostora.

“OBJEKTI KOJI SU U POTPUNOSTI SAMOODRŽIV­I ZAHTIJEVAJ­U VEĆA ULAGANJA U TEHNOLOGIJ­U I MATERIJALE, ALI SU EKONOMSKI ISPLATIVI

 ??  ?? Hrvoje Bota,
Hrvoje Bota,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia