Večernji list - Hrvatska

Karačić: A mislio sam si “Pa gdje me vodiš u Vardar”

Na krovu Europe Rukometaši Vardara osvojili su Ligu prvaka, no klub je pred bankrotom

- Damir Mrvec

Spektakula­rnim dočekom na ulicama Skoplja, spušten je zastor nakon još jedne čudesne sezone rukometaša Vardara. Dečki koji šest mjeseci nisu primili plaću u klubu koji se praktički raspada, još jednom su pokorili Europu. A na ulicama Skoplja pozdravilo ih je oko 250 tisuća razdragani­h navijača.

Ono što su rukometaši PPD Zagreba značili u Europi početkom devedeseti­h, kada su dvaput osvojili Kup prvaka, to je danas Vardar. Klub koji je u tri sezone triput igrao na završnom turniru Lige prvaka i dvaput osvojio to natjecanje, zaslužuje naklon do poda. No, za razliku od zagrebaša, Vardar se do europske elite probio i zahvaljuju­ći jakom i izdašnom sponzoru koji se ove godine odlučio povući i s rosterom igrača od kojih je tek jedan bio Makedonac (Stoilov), a svi ostali stranci. Zagreb, kada je osvajao Kup prvaka, nije imao tako velik budžet, a igrali su uglavnom domaći igrači s pokojim strancem (Pušnik, Banfro). Ostao sedam godina

Nije Vardar od jučer na europskoj mapi. Prvi put su igrali europski kup davne 1994. Bile su to godine kada su redovito ispadali u prvom, drugom kolu. Prvi put su u Ligi prvaka igrali 2001. i do 2013. ispadali bi u skupnoj fazi. Vardar je prvi veći uspjeh u Europi ostvario 2005. kada je ispao u polufinalu Kupa Kupova. I to od Zagreba.

Prvi hrvatski igrač koji je došao u Vardar bio je Krešimir Maraković koji je igrao 2010. godine.

Kada je Lino Červar došao u Makedoniju i preuzeo Metalurg, u Vardaru su pokušali odgovoriti dovođenjem Veselina Vujovića. No, Vardar još uvijek nije bio toliko financijsk­i jak da može kupiti kvalitetne strance. I dalje se oslanjao na igrače s Balkana pa je tako 2012. došao Hrvat Igor Karačić.

– Kada mi je menadžer rekao idem u Vardar, pogledao sam ga i pitao: Zar nije bilo ništa bolje u Europi? Rekao je da ne brinem. I tako sam otišao u Vardar i ostao sedam godina – rekao je Karačić.

Dolaskom u klub ruskog poslovnog čovjeka, Sergeja Samsonenka, Vardar je silovito krenuo ka vrhu Europe. Malo po malo preuzeli su tron. Tri godine zaredom Vardar je došao do četvrtfina­la Lige prvaka, a onda sljedeće tri godine svaki put igrao je na završnom turniru Lige prvaka. A nakon svega Samsonenko je naznačio kraj lijepe priče i najavio odlazak. Duguju mu 300.000 eura

– Prihod koji klub dobiva od Europskog rukometnog saveza i sponzora, prethodnih godina nije bio ni 10 posto budžeta koji ja dajem godišnje. Dobio sam previše obećanja da ću dobiti pomoć za rukomet, ali evo već sedmu godinu te pomoći nema. Ne želim daljnjim zaduživanj­em ugroziti više od 5000 zaposlenih u mojim tvrtkama i tako njihove obitelji dovesti na rub egzistenci­je – rekao je Samsoneko.

Zanimljivo, ove sezone igrači su igrali za “kikiriki” jer plaće nisu vidjeli mjesecima. I kada su ih svi otpisali, proradio je inat kod igrača.

– To što su svi mislili da smo na podu, mi smo u svlačionic­i rekli: Nema šanse...! I u svaku utakmicu ušli bismo sa sto posto, bacali se na glavu, igrali s bolovima, temperatur­om... I na kraju nas je nagradilo još jednim trofejem – istaknuo je Karačić kojem su početkom godine rekli da novca više neće biti i da može tražiti novi klub (pronašao je Kielce), a duguju mu navodno više od 300 tisuća eura.

 ??  ?? LINO ČERVAR: Ma ja vjerujem da će se Samsonenko predomisli­ti, da neće otići. Mislim da će Vardar i sljedeće sezone biti jak
LINO ČERVAR: Ma ja vjerujem da će se Samsonenko predomisli­ti, da neće otići. Mislim da će Vardar i sljedeće sezone biti jak
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia