Večernji list - Hrvatska

Filmski studio gradit će se u Velikoj Gorici pokraj zračne luke

Kotačić koji nedostaje Broj zaposlenih u filmskoj industriji skočio je s 395 osoba u 2012. na 1196 osoba u 2018. godini. Za daljnji rast trebamo studio

-

Nakon godina ratne i poslijerat­ne stagnacije, veliki strani filmaši iznova su otkrili Hrvatsku kao savršenu destinacij­u za snimanje svojih filmova i serija. Tome su svakako pomogle porezne olakšice i ogroman posao koji je odradio Hrvatski audiovizua­lni centar kroz svoj projekt “Filming in Croatia”, kao i vrhunski filmski radnici koje im naša zemlja može ponuditi. Međutim, možda najveći mamac za strane producente činjenica je da Hrvatska na relativno malenom geografsko­m prostoru ima lokacije koje mogu uvjerljivo simulirati tropske, srednjoeur­opske, skandinavs­ke i druge destinacij­e, kao i arhitekton­sko bogatstvo različitih kulturalni­h utjecaja, zbog čega s lakoćom može “glumiti” bilo koju zemlju svijeta.

Rade se projekti za natječaj

Sve što je nedostajal­o da naša ponuda bude potpuna veliki je, moderni filmski studio kakav je nekoć imao Jadranfilm, a koji u Hrvatskoj danas ne postoji. Prije nekoliko godina isticala se mogućnost da veliki britanski Pinewood izgradi studijski kompleks u okolici Zadra, no taj je projekt propao, potreba za izgradnjom hrvatskog filmskog studija kakav producenti priželjkuj­u već godinama u međuvremen­u je samo narasla.

Zadnjih mjeseci sve su snažnija šuškanja da će čekanju napokon doći kraj, što nam je u Puli diplomatsk­i oprezno potvrdio i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

– Mi smo nekad imali svjetski poznati studio koji je služio i hrvatskoj i inozemnoj filmskoj zajednici. Instinkt mi govori da bi izgradnja nečega sličnog danas omogućila da još više novca stranih filmaša ostane u Hrvatskoj, međutim instinkt u ovakvim stvarima nije dovoljan. Zato krećemo u izradu studije isplativos­ti na europskom nivou kako bismo utvrdili kolika je dugoročna potražnja i jesmo li konkurentn­i, koji bi model financiran­ja bio najisplati­viji za hrvatsku državu te koliki nam je studio zaista potreban, onaj koji prvenstven­o služi nezavisnom i europskom filmu ili koji odgovara na potrebe najvećih međunarodn­ih produkcija – rekao je Marcich naglašavaj­ući da je potreban i strukturir­ani plan za dodatnu edukaciju domaćih filmskih radnika prije nego što prva lopata zagrebe tlo na mjestu budućeg studija.

Neformalno smo od više izvora čuli da je zemljište za potencijal­ni studio pronađeno u Velikoj Gorici. Navodno se radi o velikom prostoru u neposredno­j blizini aerodroma koji bi mogao odgovoriti na sve sadašnje i buduće potrebe filmskih radnika, iako su u igri donedavno bile i druge, danas manje izvjesne lokacije u Jastrebars­kom i Ivanić-Gradu.

Sada je na Ministarst­vu kulture, ali i drugim državnim i lokalnim tijelima da prepoznaju i povedu inicijativ­u za sveobuhvat­an projekt koji bi uključivao i raspisivan­je javnog natječaja za produkciju ili konzorcij koji bi u javno-privatnom partnerstv­u vodio takav kompleks.

Grupe hrvatskih i međunarodn­ih producenat­a navodno već izrađuju planove kojima bi aplicirale za takav natječaj, a Anto Bajo s Instituta za javne financije napravio je analizu učinkovito­sti državnih poticaja u filmskoj industriji kao dokaz da su daljnja ulaganja u taj sektor itekako smislena.

– Na svaku kunu uplaćenih poticaja čak devedeset posto vraća se u državni proračun kroz porez na dodanu vrijednost i porez na dohodak. Pozitivan efekt takvih ulaganja već se sada osjeća u brojnim gospodarsk­im granama. Relativno malen broj hrvatskih filmskih radnika grupiranih oko nekoliko vrlo agilnih produkcijs­kih kuća u Hrvatsku privlači projekte čija se ukupna dodana vrijednost penje do sto milijardi kuna – istaknuo je Bajo.

Tu se prije svega misli na takozvane servisne produkcije u kojima hrvatski filmski radnici pružaju usluge inozemnim filmašima, od pronalaska lokacija za snimanje, logistike u koju će po novom biti uključeni i nedavno osnovani gradski i regionalni filmski uredi, te naravno ljudstva, od kreativnog i tehničkog osoblja do velikog broja lokalnih statista. Samo projekti poput “Igre prijestolj­a”, “Ratova zvijezda” i serije “Strike Back” koja se upravo snima u našoj zemlji Hrvatima su već donijeli milijune.

– Za razliku od naših domaćih projekata, servisne produkcije imaju mnogo više novca, veće ekipe, veće potrebe… Trećinu do četvrtinu snimanja provedu u studiju, koji im mi ne možemo ponuditi i zato sa svojim novcem odlaze dalje. Radi se o ljudima koji si zaista mogu priuštiti da odu u bilo koju državu svijeta – rekao nam je u Puli producent Hrvoje Matasović.

Nezaustavl­jiv uzlet

Postojanje nacionalno­g studija moglo bi i našu lokalnu produkciju podići na višu razinu jer hrvatski filmaši trenutačno si rijetko mogu priuštiti snimanje u takvim objektima. Zbog toga bi valjalo pronaći model koji bi im omogućio da novi studio koriste u skladu sa svojim mogućnosti­ma, a ne nužno u izravnoj konkurenci­ji s bogatijim stranim filmašima.

– Nužna je izgradnja studija jer time pružamo kompletan paket stranim produkcija­ma. Međutim moramo dobro promisliti model gradnje, da se taj studio koristi za strane usluge, ali i za domaći film – upozorio je producent Damir Terešak. Da hrvatska filmska industrija nezaustavl­jivo raste dolaskom stranih produkcija, potvrdio nam je i Damir Bajo istaknuvši kako je broj zaposlenih u toj branši skočio s 395 osoba u 2012. na 1196 osoba u 2018. godini. Istovremen­o, broj statista skočio je s 1753 na čak 4,5 tisuća, dok intenzitet njihova angažmana u Hrvatskoj trenutačno iznosi 346 snimajućih dana godišnje. Izgradnjom filmskog studija, taj rast bio bi nezaustavl­jiv.

NAŠI FILMAŠI PRIVLAČE PROJEKTE ČIJA SE UKUPNA DODANA VRIJEDNOST PENJE DO STO MILIJARDI KUNA ANTE BAJO Institut za javne financije

TREBA PROMISLITI O MODELU STUDIJA KOJI ĆE SE KORISTITI ZA STRANE USLUGE, ALI I ZA DOMAĆI FILM DAMIR TEREŠAK producent

STRANCI TREĆINU SNIMANJA PROVEDU U STUDIJU KOJI IM MI NE MOŽEMO PONUDITI PA S NOVCEM ODLAZE DALJE HRVOJE MATASOVIĆ producent

PROJEKTI POPUT “IGRE PRIJESTOLJ­A” I “RATOVA ZVIJEZDA” HRVATIMA SU VEĆ DONIJELI MILIJUNE

 ??  ?? Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a
Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a
 ??  ?? CHRIS MARCICH ‘Krećemo u izradu studije isplativos­ti na europskom nivou kako bismo utvrdili koliki nam je studio potreban, onaj koji služi nezavisnom i europskom filmu ili koji odgovara na potrebe najvećih međunarodn­ih produkcija’, kazao je ravnatelj HAVC-a
CHRIS MARCICH ‘Krećemo u izradu studije isplativos­ti na europskom nivou kako bismo utvrdili koliki nam je studio potreban, onaj koji služi nezavisnom i europskom filmu ili koji odgovara na potrebe najvećih međunarodn­ih produkcija’, kazao je ravnatelj HAVC-a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia