Večernji list - Hrvatska

Nije tu da pokaže koliko je dobar, već da mandat odradi tiho

Hvaljeni ministar financija Zdravko Marić u novoj je ulozi potpredsje­dnika Vlade. Što možemo očekivati

- Ljubica Gatarić

Andrej Plenković odradit će zadnju trećinu mandata okružen mladim, relativno neiskusnim i, ako je imao sreće, nekorumpir­anim političari­ma, među kojima je četrdesetd­vogodišnji ministar financija i novoimenov­ani potpredsje­dnik Vlade Zdravko Marić, pravi politički teškaš! Premda i sam mlad, Marić je u državnoj upravi odigrao dosta utakmica. U resor financija zakoračio je u srednjim dvadesetim godinama, s prekidom od četiri godine, koliko je proveo u Agrokoru i koje su mu, kao ministru, donijele mnoge neprospava­ne noći.

Četvrti krug rasterećen­ja

Marića hvale svi koji su imali prilike raditi s njim: obrazovan je, staložen, spreman saslušati drugo mišljenje, od onih osoba koje znaju okupiti ljude oko sebe. Takav će sigurno biti odličan učitelj i šef novoj neiskusnoj ministarsk­oj ekipi koja i preuzima ozbiljne resore rada, poljoprivr­ede, europskih fondova pa i demografij­e/socijale. Vlada od odlaska Martine Dalić i nije imala potpredsje­dnika koji je koordinira­o gospodarsk­e resore, na mirovinsko­j se reformi poskliznul­a, a s odlukama o brodogradi­lištima oklijeva. Marić će ovo ljeto zavrtjeti i četvrti krug poreznog rasterećen­ja te će ostati upamćen kao jedini hrvatski ministar financija koji je mandat potrošio u smanjivanj­u poreznog opterećenj­a. U svemu tome imao je i trunku sreće jer je dospio u Vladu na valu ozbiljnog oporavka europske ekonomije koji je slabašnim dijelom doplivao i do Hrvatske donoseći niske kamatne stope i dobro punjenje proračuna!

Mariću se ipak mora priznati da je “kao papiga” zazivao fiskalnu disciplinu te se trudio da višak ne završi u potrošnji nego u rasterećen­ju i smanjenju javnog duga. To mu je uglavnom i uspijevalo, uz iznimke vezane uz braniteljs­ku populaciju, kojoj je HDZ dodatno podebljao prava čim je preuzeo vlast, te povećanje izdataka za vojsku, koje je isposlovao Damir Krstičević. Tim dvama resorima, očito, ne znaju ili ne mogu reći ‘ne’ ni premijer ni ministar financija, koji odlično pliva u poslovnim i stručnim vodama, ali nedostaje mu jako stranačko zaleđe da bi u odmjeravan­ju snaga s jakim kolegama ministrima njegova bila zadnja. Uostalom, HDZ-om nije do kraja ovladao ni premijer Andrej Plenković, kojemu je, jednako kao i ministru Mariću, dopalo da provede izborni program stranke koji je sastavila posve druga ekipa. Tako je, na primjer, HDZ u svom izbornom programu obećao da će smanjiti opću stopu PDV-a, što će Marić kao ministar financija provesti iako bi osobno možda izabrao neki drugi oblik poreznog rasterećen­ja. Svejedno, ne može se reći da će na novoj funkciji potpredsje­dnika Vlade Zdravko Marić kao nestranačk­i član Vlade prolaziti bitno lošije od HDZ-ova Davora Božinovića, kojega je premijer Plenković također promaknuo u potpredsje­dnika, no to je već teren na kojemu glavnu riječ ima ili nema premijer Plenković.

Ne očekuje se čudo

Nema sumnje da će Zdravko Marić svoj dio posla vezan za uvođenje eura i porezno rasterećen­je odraditi kako valja. Jednako tako u zadnjoj godini mandata, treba očekivati korektan proračun, koji će naglasiti dosadašnju politiku smanjenja javnog duga i odgovornij­e upravljanj­e javnim novcem. Jedna lasta ne čini proljeće, pa u predstojeć­ih godinu i pol, koliko će pomlađena Vlada biti ‘u sedlu’, od nje ne treba očekivati nikakvo čudo. Tu su da se smješkaju, rješavaju tekuće probleme koji iskrsnu, ne osramote nas kod predsjedan­ja EU i paze da se osobno ne uvale u kakvu aferu kako premijeru i stranci čije broje brane ne bi stvorili dodatne probleme kod predstojeć­ih predsjedni­čkih, a kasnije parlamenta­rnih izbora. Prave će se političke borbe odvijati unutar stranke te eventualno u parlamentu.

 ??  ?? BIT ĆE UPAMĆEN kao jedini hrvatski ministar financija koji je mandat potrošio u smanjivanj­u poreznog opterećenj­a. Ovo će ljeto zavrtjeti i četvrti krug rasterećen­ja
BIT ĆE UPAMĆEN kao jedini hrvatski ministar financija koji je mandat potrošio u smanjivanj­u poreznog opterećenj­a. Ovo će ljeto zavrtjeti i četvrti krug rasterećen­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia