Večernji list - Hrvatska

PET OLIMPIJSKI­H POBJEDNIKA DOLAZI U ZAGREB

Ovogodišnj­i Grand Prix Zagreb, koji se održava uz podršku HEP-a, zlatnog sponzora Hrvatskog judo saveza, specifičan je jer će se bodovi osvojeni na njemu natjecatel­jima u cijelosti računati u utrci za Olimpijske igre u Tokiju

-

Ovogodišnj­i Grand Prix Zagreb, koji se održava uz podršku HEP-a, zlatnog sponzora Hrvatskog judo saveza, specifičan je jer će se bodovi osvojeni na njemu natjecatel­jima u cijelosti računati u utrci za Olimpijske igre u Tokiju. Nema kategorije u kojoj publika u Zagrebu neće biti počašćena s najvećim imenima svjetskog juda.

U kategoriji preko stotinu kilograma nastupit će deseterost­ruki svjetski te dvostruki olimpijski pobjednik Teddy Riner. Zagreb će mu biti tek drugi nastup nakon osvajanja desetog naslova svjetskog prvaka u 2017. godini. Očekuje se i “sudar titana” jer će se u istoj kategoriji boriti Gruzijac Guram Tushishvil­i, aktualni pobjednik Mastersa te aktualni svjetski prvak koji je naslov osvojio prošle godine u Bakuu.

Pravilo da na Olimpijske igre ide samo jedan nacionalni predstavni­k po kategoriji Japanu tradiciona­lno zadaje slatke muke, pa je delikatna situacija za Japance svake četiri godine vidjeti tko je najbolji. Aktualni olimpijski pobjednik te dvostruki svjetski prvak (2013. i 2015.) Shohei Ono na IJF touru nije poražen od davne 2014. godine. Dvoboj koji svi iščekuju je onaj protiv njegovog sunarodnja­ka, Soichija Hashimota. Hashimoto je aktualni svjetski viceprvak iz Bakua, a svjetski naslov osvojio je 2017. u Budimpešti u vrijeme kad je Ono uživao postolimpi­jski zasluženi odmor.

Hrvatske predstavni­ke predvodi Barbara Matić (do 70 kg). Dok Dominik Družeta (do 81 kg) još uvijek pronalazi formu koja mu je donijela zlato na svjetskom kupu u Varšavi, Barbara Matić u Zagreb dolazi s friško osvojenom broncom s Europskog prvenstva u sklopu Europskih igara u Minsku. Uz njih, najviše se iščekuje nastup Zlatka Kumrića (do 100 kg) te Ivane Šutalo (preko 78 kg).

Zlatko Kumrić je tri puta u ovoj sezoni na velikim natjecanji­ma ostao nadomak medalje, a Zagreb je idealna prilika za promjenu takvih ishoda. U veljači je osvojio peto mjesto na prestižnom Grand Prixu u Parizu, a u proteklim tjednima peti je bio na Europskom prvenstvu te na Grand Prixu u Montrealu.

Ove godine turnir je ponovno u legendarno­m Domu sportova, tako da se isplati doći i vidjeti najbolje borce svijeta u borbi za Grand Prix medalje. Za one koji neće moći doći uživo, finalne blokove sva tri dana moći će gledati uživo na HTV-u. Pratite Grand Prix Zagreb i uvjerite se zašto je judo više od sporta!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia