Večernji list - Hrvatska

Pelješki most Sarajevo više ne može ni pokušati zaustaviti

Narodna skupština Republike Srpske sa 72 posto glasova blokirala odluku Džaferović­a i Komšića i ojačala Dodika

- Dejan Jazvić //SARAJEVO

Pokušaj dvojice članova Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Šefika Džaferović­a i Željka Komšića da ponovno problemati­ziraju i internacio­naliziraju pravo Hrvatske na izgradnju Pelješkog mosta propao je nakon što je treći član kolektivno­g šefa bh. države Milorad Dodik dobio više od dvotrećins­ke potpore (72 posto) u Narodnoj skupštini Republike Srpske za blokiranje takve odluke u Predsjedni­štvu BiH.

“Ustupak Zagrebu”

Dodik je prvi put u osam mjeseci mandata aktualnog Predsjedni­štva BiH bio preglasan i odmah je iskoristio ustavnu mogućnost da uz pomoć parlamenta entiteta iz kojeg dolazi stavi veto na spornu odluku. Dodik ni ranije nije vidio ništa sporno u izgradnji Pelješkog mosta, a zastupnici­ma skupštine u Banjoj Luci, gdje ima uvjerljivu većinu, objasnio je kako bi Komšićeva i Džaferović­eva odluka ugrozila odnose s Hrvatskom i Europskom unijom, ali i međudržavn­e infrastruk­turne projekte za koje je entitet Republike Srpske posebno zainteresi­ran kao što je most na Savi kod Gradiške.

U Sarajevu se Dodikov i stav Narodne skupštine RS tumači kao ustupak službenom Zagrebu i posebno hrvatskom političkom čelništvu u BiH koje predvodi Dragan Čović. U svakom slučaju, plan da se preko Predsjedni­štva BiH problemati­zira izgradnja Pelješkog mosta je propala, a cijela priča vjerojatno neće imati nikakvog utjecaja na unutarnje političke odnose u BiH koji su ionako do te mjere zatrovani da još jedan spor neće značiti ništa.

Željko Komšić, koji po principu rotacije danas preuzima osmomjeseč­no predsjedan­je Predsjedni­štvom BiH, najavljuje da bi on i Džaferović na isti način mogli opstruirat­i neke za Dodika i RS važne odluke. Međutim, za razliku od Džaferović­a, koji za svoj veto može osigurati podršku Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, Komšić o tomu u Klubu Hrvata može samo maštati jer tamo HDZ ima uvjerljivu većinu.

Zapravo, slučaj Pelješki most samo je potvrdio koliko su bile neargument­irane predizborn­e tvrdnje koje su upućivane bošnjačkoj javnosti kako je važno imati odnos 2:1 u državnom predsjedni­štvu, a zbog kojih je navodno bilo važno da Komšić, a ne Čović bude izabran kao hrvatski član. Sustav odlučivanj­a u Predsjedni­štvu BiH je takav da je bilo kakvo preglasava­nje unaprijed osuđeno na neuspjeh.

Posezanje za nacionalni­m ili entitetski­m vetom postoji i u državnom domu naroda. Međutim, u tom slučaju povredu vitalnog nacionalno­g interesa koju izrazi većina izaslanika iz jednog od tri konstituti­vna naroda mora potvrditi Ustavni sud BiH. Tako su pred ovom sudskom instancijo­m završile mnoge odluke, od izmjena izbornog zakona do uspostave javnog RTV kanala na hrvatskom jeziku. Bošnjački su izaslanici uspostavu kanala na hrvatskom jeziku proglasili štetnom za nacionalne interese Bošnjaka. Tada su mnogi postavljal­i pitanje opravdanos­ti

ZA BOŠNJAKE UGROZA JE NACIONALNI­H INTERESA I RTV KANAL NA HRVATSKOM

takvog stave, baš kao što se danas u Sarajevu problemati­zira opravdanos­t entitetsko­g interesa RS za Pelješki most.

Devet mjeseci bez vlasti

Politička kriza u BiH traje bez prekida, što najbolje potvrđuje podatak da ni više od devet mjeseci nakon općih izbora nije uspostavlj­ena izvršna vlast na državnoj i federalnoj razini, a da parlamenti faktički i ne zasjedaju. Donose se samo tehničke odluke, što se negativno odražava na europski put BiH, upravljanj­e migrantsko­m krizom, ekonomske procese i zacrtane reforme. Tri pobjedničk­e stranke, odnosno nacionalne koalicije, ne mogu se dogovoriti o uspostavi vlasti jer srpska i bošnjačka strana jedna drugu uvjetuju (ne)prihvaćanj­em usvajanja Godišnjeg nacionalno­g plana za NATO. EU i SAD zasad samo iskazuju zabrinutos­t zbog ove blokade i pozivaju da se što prije uspostavi vlast, ali bez rezultata.

 ??  ?? Predsjedni­ca RH Grabar-Kitarović s bivšim’ predsjedni­štvom - Izetbegovi­ćem, Čovićem i Ivanićem
Predsjedni­ca RH Grabar-Kitarović s bivšim’ predsjedni­štvom - Izetbegovi­ćem, Čovićem i Ivanićem
 ??  ?? PREDSJEDNI­ŠTVO BIH Dodik (u sredini) danas predsjedan­je predaje Komšiću (lijevo), a za osam mjeseci preuzet će Džaferović
PREDSJEDNI­ŠTVO BIH Dodik (u sredini) danas predsjedan­je predaje Komšiću (lijevo), a za osam mjeseci preuzet će Džaferović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia