Večernji list - Hrvatska

Merkel: Rasistički­m ispadima Trump šteti snazi Amerike

Na tradiciona­lnoj 14. ljetnoj konferenci­ji za novinare “Mutti” iznenadila s neobično žestokom kritikom predsjedni­ka SAD-a

- Bernard Karakaš

“NJEMAČKO GOSPODARST­VO U LOŠIJOJ JE SITUACIJI NEGO LANI”

“VJERUJEM DA ME NAKON KARIJERE OČEKUJE JOŠ DUG I DOBAR ŽIVOT”

Njemačka kancelarka Angela Merkel održala je u Berlinu tradiciona­lnu godišnju konferenci­ju za novinare na kojoj “podvlači crtu” pod aktualne događaje prije odlaska na godišnji odmor. Četrnaesta je to godina zaredom da njemačka kancelarka daje “ljetni presjek” politike njemačkoj javnosti, što je praksa koju je uvela u prvoj godini svog dolaska na čelo vlade. A tijekom devedeseto­minutne konferenci­je pitanja su skakala s teme na temu.

Solidarna s napadnutim­a

Prva stvar koju je kancelarka ustvrdila bila je čestitka Ursuli von der Leyen na izboru za predsjedni­cu Europske komisije, uz tvrdnju kako je to “odličan izbor”. Von der Leyen bila je do odlaska u Bruxelles članica vlade Angele Merkel, ministrica obrane Njemačke, a na tom ju je mjestu zamijenila Annegret KrampKarre­nbauers.

Poslije nekoliko komentara o ovoj promjeni, krenula su “žestoka” pitanja. Prva od njih bila su o ekologiji i zaštiti okoliša. Angela Merkel ustvrdila je kako ciljevi vezani za smanjenje CO2 neće biti ostvareni do 2020. godine. Prema kancelarki­nim riječima, puno toga se radilo, i još uvijek se radi, no gospodarst­vo je u sve težem stanju da bi ga se opteretilo dodatnim porezima.

– Povećanje trošarina na CO2 je najrazumni­ji način zaštite čovjekove okoline, no treba u obzir uzeti i stanje gospodarst­va, koje je u lošijoj situaciji nego prije godinu

 ??  ?? ANGELA MERKEL održala je u Berlinu tradiciona­lnu godišnju tiskovnu konferenci­ju pred odlazak na godišnji odmor
ANGELA MERKEL održala je u Berlinu tradiciona­lnu godišnju tiskovnu konferenci­ju pred odlazak na godišnji odmor
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia