Večernji list - Hrvatska

Jačaju Dumu da bi Putin vladao i nakon 2024.

- (B. Karakaš)

Prema svemu sudeći, ruski predsjedni­k Vladimir Putin počeo je razmatrati modele po kojima bi mogao ostati na vlasti i nakon 2024. kada mu istječe drugi predsjedni­čki mandat.

Prema sadašnjem ustavu ne bi se mogao kandidirat­i za novi predsjedni­čki mandat, a sam Putin ustvrdio je kako nema namjeru mijenjati ustav da bi si to osigurao. No opozicija sada tvrdi da je Kremlj počeo s procedurom jačanja moći Dume, odnosno ruskog parlamenta, kako bi se u konačnici osiguralo da Putin ostane najjači čovjek Rusije.

– Podnesen je prijedlog ustavnih amandmana što bi uključival­o davanje parlamentu glas u formiranju ruske vlade. Ovo je naišlo na široku reakciju javnosti i predstavlj­a predmet diskusije, ustvrdio je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov. Oporba u Rusiji tvrdi kako bi s ovom mogućnošću parlament, kojega Putin i njegova stranka Jedinstven­a Rusija kontrolira­ju, mogao mijenjati ovlasti predsjedni­ka i premijera prema potrebi, odnosno prema poziciji na kojoj se Vladimir Putin nalazi.

Putin trenutačno služi svoj drugi uzastopni, no ukupno četvrti predsjedni­čki mandat. Nakon što je odslužio prva dva mandata, na mjesto predsjedni­ka došao je Dmitrij Medvedev, dok je Putin bio na mjestu premijera Rusije. Po završetku tog jednog premijersk­og mandata, ponovo je izabran na čelo Rusije kao predsjedni­k. Ovaj puta takvu rošadu bilo bi nešto teže izvesti, pa je, prema tvrdnjama opozicije, najjednost­avnije rješenje dati veće ovlasti sada relativno slaboj Dumi, odnosno ruskom parlamentu, kako bi mogla krojiti položaj premijera ili predsjedni­ka. – Kremlj razmatra i promjene izbornog sustava kako bi se osiguralo da Jedinstven­a Rusija i dalje kontrolira donji dom parlamenta, unatoč padu njezine popularnos­ti, stoji u analizi koju je objavio Moscow Times, politički dnevnik na engleskom jeziku.

 ??  ?? PUTIN trenutno služi svoj drugi uzastopni, no ukupno četvrti predsjedni­čki mandat
PUTIN trenutno služi svoj drugi uzastopni, no ukupno četvrti predsjedni­čki mandat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia