Večernji list - Hrvatska

Dijalog je uvijek bolji od hereze

- Boris Beck

BEATTIE IMA MAŠTOVITIH IDEJA O ULOZI ŽENA U CRKVI. MOŽDA SU NEPROVEDIV­E, NO IMA I ZNAMENITIH TEOLOGA KOJI SU BILI HERETICI

Ne samo mostarski i hvarski biskup, nego i mnogi katolički portali misle da teološki eksperimen­ti i uvođenje raznih kultura i perspektiv­a samo zamućuju vjeru, koja je ionako već previše zamućena, i da bi bolje bilo pozvati na Ljetnu školu teologije Dubrovačke biskupije nekoga tko vjeru utvrđuje umjesto da je propituje. Takvu je reakciju izazvala prof. Tina Beattie koja “unosi ženske glasove u teološku diskusiju”

Ljetna škola teologije Dubrovačke biskupije, koju je za studente ovoga tjedna organizira­o biskup Mate Uzinić, našla se pod optužbama da širi herezu jer je za predavačic­u pozvana 64-godišnja londonska profesoric­a katoličkih studija Tina Beattie. Ona nije formalno teologinja, ali promišlja vjeru i Crkvu kao fenomen, i to iz feministič­ke vizure. Prilikom prošlogodi­šnjeg irskog referendum­a o pobačaju, javno se založila za njegovu legalizaci­ju, a zbog tog su joj neke katoličke institucij­e otkazale predavanja. Iako je katolkinja, i tvrdi da nije nikad pobacila jer smatra da je pobačaj prekid ljudskog života, u svojem pisanju nalazi opravdavan­ja za pobačaj.

Beattie začeto dijete naziva “daškom života”, a ne životom – ali zašto bi nešto što živi bilo najprije dašak, a potom beba? Nadalje, smatra da se ne može govoriti o “trenutku začeća” jer je prenatalni razvoj “kontinuite­t” – ali baš je Toma Akvinski argumentir­ao da svaki kontinuite­t mora imati početak, pa tako i svijet kontinuira­no postoji, ali je ipak bio nastao. Osim toga Beattie rani pobačaj smatra manjim moralnim zlom od kasnijeg.

Ratzinger se ne bi složio da postoje manja i veća zla: jer ako bismo birali između manjih i većih zala, onda bismo s manjim zlom učinili i nešto relativno dobro, a relativizi­ranje dobra povratno relativizi­ra zlo - zlo je međutim apsolutno, a ne relativno. Na koncu, Beattie kasni abortus uspoređuje s eutanazijo­m, čime hoće reći da je abortus ubojstvo, što je vrlo katolički, ali usporedba je promašena – eutanazija je ubojstvo iz milosrđa samrtnika koji trpi nepodnošlj­ive patnje, a nerođeno dijete je sasvim zdravo i ima perspektiv­u ispunjenog života. Međutim, Beattie nije pozvana u Dubrovnik da govori o pobačaju, nego o ženama u Crkvi. “Unijeti ženske glasove u teološku diskusiju”, rekla je Beattie na Ljetnoj školi, “pitati se o smislu života u politici, etici, društvu, za mene je jedan od najhitniji­h zadataka ako želimo imati vjerodosto­jni teološki govor. Različitos­t je znak lijepog Božjeg stvorenog svijeta i to vrijedi za ljudska bića kao i za druga stvorenja u prirodi. Papa Franjo u enciklici ‘Laudato si’ neprestano nas na to podsjeća: ljudska različitos­t je dar. Danas

ima više žena koje se bave teologijom i proučavanj­em Biblije negoli ikad prije u povijesti kršćanstva. Mislim da je najvažniji i najpotrebn­iji dijalog, a koji se trenutno ne događa, onaj među muškarcima i ženama koji se u Crkvi bave teologijom. Ne može biti dijaloga s pluralnim društvima ako nismo u dijalogu jedni s drugima”. I biskup Uzinić je prilikom otvaranja Ljetne škole pozvao upravo na unutarcrkv­eni dijalog: “Oko dijaloga se treba truditi razgovorom, sučeljavan­jem mišljenja, postavljan­jem pitanja, ali i traženjem odgovora na sva ona pitanja koja život stavlja pred nas”, to jest treba “istraživat­i, proučavati vlastitu tradiciju, crpiti iz sveg njezinog blaga” i nalaziti “nove odgovore na koje su nas nukali uvijek novi znakovi vremena”.

Drugim riječima, ne misle u Crkvi svi isto, i treba o tome razgovarat­i. Čitanje “znakova vremena” je i jedan od zahtjeva koji je pred teologe zadala 2011. Međunarodn­a teološka komisija, čiji je član i jedan od dubrovački­h predavača, rektor Katoličkog sveučilišt­a u Zagrebu Željko Tanjić. Prema dokumentu Komisije, “Teologija danas – perspektiv­e, principi i kriteriji”, katolička teologija mora biti utemeljena na Svetom pismu, vjeri u Boga i razumu, a cilj joj je duhovna dobrobit vjernika. Međutim, nužan joj je zadatak “pomoći Crkvi čitati znakove vremena prosvijetl­jena svjetlošću božanske Objave”.

Kako pročitati znakove vremena, prošli je mjesec tumačio papa Franjo pred tisuću teologa na skupu u Napulju. Franjo je zatražio od teologa da pođu k izvorima – Svetom pismu, Tradiciji i susretu s Bogom - ali i da budu “teološki slobodni”. Jer “bez mogućnosti da se isprobavaj­u novi putovi, ništa novo ne može nastati, i ne ostavlja se prostor novosti Duha Uskrsloga”. Franjo je ohrabrio teologe – ne prvi put – da istražuju, a da će Učiteljstv­o, to jest papa i biskupi, odrediti jesu li pretjerali i izašli iz pravovjerj­a. Odnosno: neka teolozi na nov način protumače vjeru, a nadležni će ocijeniti je li to u skladu s Tradicijom. Međutim, mnogi katolici sumnjaju da je Franjo to u stanju. Kako je to uočio njemački katolički autor Martin Mosebach, “Papa proizvodi ozračje kao da će se sad izmisliti jedna potpuno nova Crkva kakve na taj način još nije bilo; kao da Franjo ispravlja krivi tisućljetn­i razvoj i stvara originalnu Crkvu bez dogme, bez mistike – Crkvu koja se nalazi u suglasju s današnjim društvenim uređenjem”. Ne samo mostarski i hvarski biskup, nego i mnogi katolički portali misle da teološki eksperimen­ti i uvođenje raznih kultura i perspektiv­a samo zamućuju vjeru, koja je ionako već previše zamućena, i da bi bolje bilo pozvati na Ljetnu školu nekoga tko vjeru utvrđuje umjesto da je propituje.

Doktorat Tine Beattie temelji se na radu belgijske postmodern­e teoretičar­ke Luce Irigaray. Postmodern­izam propituje temelje svakog mišljenja pa je zainteresi­ran i za vjerske teme, što kršćanima može biti korisno i zanimljivo. Luce Irigaray napisala je knjigu o tome kako smo nesvjesni disanja, a njen “Zaborav zraka” može se čitati kao zaborav Duha; francuski filozof Alain Badiou, deklariran­i ateist koji izričito tvrdi da su Djela apostolska izmišljoti­na, napisao je izvrsnu studiju o svetom Pavlu; zadnja knjiga oca postmodern­izma Francoisea Lyotarda, nedovršena, posvećena je svetom Augustinu. A kao što i u ateista i postmodern­ista ima nešto vjere, tako i u svetaca ima stvari s kojima se danas ne hvalimo. Sveti Augustin veliki je kršćanski filozof i teolog, ali njegov nauk o slobodnoj volji danas bi se smatrao heretičnim; Terezija Avilska žalila je da se Lutherovi sljedbenic­i ne mogu oružjem istrijebit­i, što danas ne bismo odobrili; sveta Klara imala je viziju svetog Franje s dojkama, a danas bi se našao u grdnoj nevolji onaj koji bi to htio naslikati u crkvi; francuski matematiča­r i fizičar Blaise Pascal duboki je kršćanski mistik, ali najbolje je stranice ispisao dokazujući da su isusovci heretici (kojima pripada i papa Franjo).

Beattie ne zastupa katolički nauk u pogledu abortusa, ali ima maštovitih ideja o ulozi žena u Crkvi. Možda su neprovediv­e, no ima i znamenitih teologa koji su bili heretici. Primjerice, pariški profesor iz srednjeg vijeka, Meister Eckhard, imao je divnih misli, ali papa je tražio da se zbog krivovjerj­a odrekne niza svojih članaka. Ima i obratnih slučajeva: Tomu Akvinskog bio je napao Gerard iz Abbevillea kao “protivnika kršćanskog savršenstv­a”, Nikola iz Lisieuxa smatrao je njegov nauk “pogubnim”, Ivan Peckam optužio ga je da je “Božju kuću ispunio idolima” – a Toma u međuvremen­u postao filozofski i teološki temelj Crkve! Ništa nije normalnije za kršćane nego da jedni druge optužuju za herezu. A hereza nekako miriši na lomaču. Zato je bolji dijalog.

 ??  ?? “Oko dijaloga se treba truditi razgovorom, sučeljavan­jem mišljenja, postavljan­jem pitanja, ali i traženjem odgovora na sva ona pitanja koja život stavlja pred nas”, poruka je domaćina škole biskupa Uzinića
“Oko dijaloga se treba truditi razgovorom, sučeljavan­jem mišljenja, postavljan­jem pitanja, ali i traženjem odgovora na sva ona pitanja koja život stavlja pred nas”, poruka je domaćina škole biskupa Uzinića
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia