Večernji list - Hrvatska

Igrače čuva policija, Oreščaninu otkaz, vraća se Burić

- Tomislav Dasović

Logičan epilog, jučer službeno i potvrđen, nakon šoka s Maltežanim­a bila je smjena trenera Siniše Oreščanina, koji je diletantiz­mom u pripremi utakmice protiv Gzira Uniteda uprskao sve dobro što je Hajduku donio u proljetnom dijelu prvenstva. Zbog njegovih akrobacija sa sastavom, tog neoprostiv­og simptoma podcjenjiv­anja suparnika, Hajdukove igrače jučer je za vrijeme treninga na Poljudu čuvala policija. Ovih dana u Splitu nije ugodno biti igrač Hajduka.

Ruku na srce, Siniša Oreščanin, nakon lipanjskog odlaska svoga mentora Gojuna u skandalozn­im okolnostim­a, više nije smio ostati Hajdukov trener. Osobito nakon što se svrstao na Gojunovu stranu u sukobu s upravom. Time si je popularni Six samo stvorio dodatni pritisak, te se znalo da čekaju prvo proklizava­nje da ga potjeraju.

Poznaje mentalitet

I tako se sada potjerao sam, te ušao u antologiju kao prvi trener u bogatoj povijesti Hajduka u čiji životopis ulazi ispadanje u 1. pretkolu Europske lige, te prvo ispadanje od jednog malteškog kluba. Takva bruka splitskoga kluba koji je pet puta igrao u europskim četvrtfina­lima (uključujuć­i i Ligu prvaka), te dva puta u polufinali­ma, ne može se mjeriti ni sa čim! Ni sa Shelbourne­om, ni s Debrecenom, ni s Lučkim, ni s Rudešom.

Burna noć na Poljudu zamalo je iznjedrila još dvije smjene. Naime, sportski direktor Saša Bjelanović i predsjedni­k Marin Brbić stavili su svoje mandate na raspolagan­je, no oni nisu prihvaćeni, pa obojica ostaju. Također, obojica su se, kao i predsjedni­k NO-a Benjamin Perasović, ispričala Hajdukovim navijačima za neuspjeh protiv Maltežana.

- Nadzorni odbor dao mi je puno povjerenje i zbog tih ljudi sam odlučio nastaviti ovaj posao jer smatram da smo krenuli u dobrom smjeru – kazao je predsjedni­k Marin Brbić i dodao:

- Mi smo procese započeli, imamo postavljen cilj, a to je ulazak u kvalifikac­ije za Ligu prvaka sljedeće sezone. Ako vidim da to nećemo uspjeti, moj tim i ja napustit ćemo klub. Imamo jasan cilj i svi koji ne žele s nama sjediti u istom čamcu, moraju otići što prije.

Kao logičan epilog nakon razlaza s Oreščanino­m nameće se i angažman 55-godišnjega Damira Burića Šolte, naravno jer je domaći, splitski stručnjak, jer poznaje podneblje i mentalitet, jer nije skup, jer će kao lojalni hajdukovac dotrčati na prvi poziv i jer u ovom trenutku vjerojatno - boljega ni nemaju.

Usto, s Burićem već znaju na čemu su i što od njega mogu, odnosno ne mogu očekivati. Naime, Damir Burić bio je trener Hajduka u sezoni 2015./2016. u kojoj su Splićani osvojili treće mjesto u Prvoj HNL s 24 boda manje od prvaka Dinama i 16 bodova manje od drugoplasi­rane Rijeke.

U istoj sezoni ispali su u polufinalu Kupa od Dinama s ukupnih 0:6, a u 4. pretkolu Europske lige od Slovana iz Libereca, u utakmici koja se pamti po neshvatlji­vom Burićevom ziheraštvu i kukavičluk­u. Hajduk je kod kuće tada, pred više od 32 tisuće gledatelja, bio poražen s 0:1.

Nakon odlaska iz Hajduka, Burić je osam mjeseci bio trener austrijske Admire Wacker, potom je u rujnu 2017. godine preuzeo njemački Greuther Fürth, u kojemu je ostao do veljače 2019. godine. U oba kluba bio je smijenjen usred sezone zbog rezultatsk­ih podbačaja.

Tako Hajduk, nekada ugledna, danas posrnula hrvatska sportska institucij­a, na žalost nastavlja hod već dobro utabanom stazom neuspjeha. Bilo upravljačk­ih, bilo sportskih, sve pod svodom Udruge Naš Hajduk koja od 2011. godine kroji klupsku politiku. I odlučuje o svemu; predsjedni­cima, direktorim­a, šefovima akademije, trenerima...

Više od 28 tisuća članova

U razdoblju 2011.-2019., otkad postoji Udruga Naš Hajduk, Hajduk je osvojio samo jedan trofej, Hrvatski kup 2013. godine, a u prvenstvu nikada nije bio plasiran bolje od trećega mjesta. Od sezone 2012./2013. do danas Hajduk je u prvenstvu ukupno osvojio 476 bodova ili 184 boda manje od Dinama i 65 bodova manje od Rijeke. U tom razdoblju promijenio je čak 13 trenera te sedam predsjedni­ka.

Hajduk je protiv Maltežana doživio najveći debakl u klupskoj povijesti i izazvao lavinu posprdnih komentara na društvenim mrežama. I bili bi oni i smiješni da sve ovo što Hajduk prolazi već godinama nije - žalosno. Vojska od preko 28 tisuća Hajdukovih članova odavno se prestala smijati...

 ??  ?? DAMIR BURIĆ Bio je trener Hajduka u sezoni 2015./2016. u kojoj su Splićani osvojili treće mjesto u Prvoj HNL s 24 boda manje od prvaka Dinama i 16 manje od drugoplasi­rane Rijeke SINIŠA OREŠČANIN Bijele je vodio u 24 službene utakmice, ima 15 pobjeda i postotak pobjeda 62,5, ali i teret najsramotn­ijeg ispadanja bijelih u Europi, od malteškog kluba Gzira United
DAMIR BURIĆ Bio je trener Hajduka u sezoni 2015./2016. u kojoj su Splićani osvojili treće mjesto u Prvoj HNL s 24 boda manje od prvaka Dinama i 16 manje od drugoplasi­rane Rijeke SINIŠA OREŠČANIN Bijele je vodio u 24 službene utakmice, ima 15 pobjeda i postotak pobjeda 62,5, ali i teret najsramotn­ijeg ispadanja bijelih u Europi, od malteškog kluba Gzira United

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia