Večernji list - Hrvatska

Umjesto za plaćanje kazni, milijuni idu za djecu i siromašne

Akcija Dinama Za svaku utakmicu u kojoj ne budu kažnjeni zbog navijača, plavi će izdvojiti 10.000 kuna za domaće i 5.000 eura za europske utakmice

- Robert Junaci

Iz Dinama je krenula akcija kojoj se možemo samo nakloniti, svaka čast na ideji koja je inicijalno bila ideja člana Izvršnog odbora plavih Vladimira Gašparović­a, a plavi su tu ideju razradili i krenuli u ovu akciju. Naime, Dinamo će ubuduće za svaku utakmicu za koju ne bude kažnjen zbog svojih navijača izdvojiti po 10.000 kuna kad je riječ o utakmicama prvenstva i kupa, a čak 5.000 eura za europske utakmice. I taj će se novac skupljati sve do kraja sezone. Ova akcija je zapravo kampanja pod imenom ‘Fair play na tribinama’.

Još stoji uvjetna kazna

– Akciju smo pokrenuli s hrvatskim Crvenim križem. Dakle, za sve utakmice, kod kuće i gostima, za koje ne budemo kažnjeni od HNS-a ili Uefe izdvajat ćemo novac i na kraju polusezone taj novac pokloniti nekim udrugama. Cilj su nam udruge koje se bave djecom, mladima, socijalno ugroženim skupinama. Crveni križ sudjelovat će u radu komisije te, nakon natječaja na koji će se udruge prijaviti, odrediti kome će taj novac ići – kazala je Iva Cigrovskij, voditeljic­a ovog projekta.

Kampanja je usmjerena samo na navijače Dinama, jer oni su jedini s kojima Dinamo može imati nekakav odnos i zbog kojih i plaća kazne, a one su u posljednje vrijeme jako velike. Samo u prošloj sezoni Dinamo je Uefi platio 311.000 eura, od 2012. do danas više od milijun eura, odnosno više od osam milijuna kuna. A svi moramo priznati da je to velik novac koji se mogao pametnije potrošiti! Djeci, mladima, siromašnim­a i raznim potrebitim­a mogao bi znatno olakšati život.

Jučer je Dinamo otvorio novo prvenstvo, a protiv Lokomotive sjeverna tribina morala je biti prazna zbog kazne. U uzvratnom susretu drugog pretkola Lige prvaka s gruzijskim Saburtalom igrat će se pred praznim tribinama, a ni na prvoj utakmici ne smije biti navijača Dinama. I još stoji uvjetna kazna; ponove li se problemi s navijačima, još će jednu domaću europsku utakmicu igrati bez gledatelja. Vjerujemo da ni navijačima nije u cilju da ne mogu gledati plave, a za ovakvu akciju nitko ne traži njihov novac, novac će za primjereno ponašanje navijača izdvajati sam Dinamo.

Plavi su prošle sezone odigrali 57 utakmica i uspije li ponoviti dugu europsku sezonu i ponovno odigra toliko, a bez ijedne kazne, skupilo bi se oko milijun kuna za udruge kojima je taj novac itekako potreban. K tome, plavi su pozvali i svoje sponzore da se uključe u ovu akciju i zasad imaju pozitivne odjeke, pa bi se lako moglo doći do milijunski­h iznosa. A ne vjerujemo da bi se navijačima bilo tako teško odreći pirotehnik­e i rasizma koji su bili najčešći razlozi za kazne maksimirsk­om klubu, uostalom uštedjet će na kupovanju pirotehnik­e, a usput pomoći, bez potrebe za trošenjem svog novca. Dovoljno je da se suzdrže od neprimjere­nog i zakonom zabranjeno­g ponašanja.

Žele red na tribinama

Nadamo se da će ova akcija, kampanja ili kako god nazvali ovu hvale vrijednu ideju dati rezultata, da ćemo na tribinama imati red, a onima kojima je to najpotrebn­ije donijet će veći iznos na računu. Jer plavi će izdvajati taj novac za sve utakmice, čak ako i na njima ne bude navijača Dinama, kao primjerice na utakmici kupa u Mravincima ili bilo gdje drugdje. Čim ne bude kazne za klub zbog njegovih navijača, navedeni iznos će se izdvojiti i čekati kraj sezone da bi bio doniran nekoj od udruga koje će se prijaviti na natječaj.

Nismo čuli ni za jednu sličnu akciju u nogometnom svijetu, ali bilo bi lijepo kad bi i drugi klubovi htjeli ili mogli krenuti ovakvim putem. Vjerujemo da će i navijači plavih prepoznati humanitarn­i karakter ove akcije.

 ??  ?? Nogometaši Dinama prošle su sezone ostvarili povijesni rezultat u Europi, a nadaju se da će ove sezone biti još i bolji. Za to im treba dobra atmosfera na tribinama kako bi sve proteklo bez incidenata
Nogometaši Dinama prošle su sezone ostvarili povijesni rezultat u Europi, a nadaju se da će ove sezone biti još i bolji. Za to im treba dobra atmosfera na tribinama kako bi sve proteklo bez incidenata
 ??  ?? Od navijača se očekuje red na tribinama, a svaki put kad sve protekne dobro, novac će ići u humanitarn­e svrhe
Od navijača se očekuje red na tribinama, a svaki put kad sve protekne dobro, novac će ići u humanitarn­e svrhe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia