Večernji list - Hrvatska

Posljednji sam saznao za Tolušićevu smjenu, znali su kako ću reagirati

JOSIP ĐAKIĆ Teško je reći da postavljan­je Vesne Bedeković u Ministarst­vo demografij­e može biti kompromis, njoj bi bolje odgovarao resor obrazovanj­a

- Razgovaral­a Suzana Lepan Štefančić suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić najburnije je, kako se tvrdi, doživio najnoviju rekonstruk­ciju Vlade Republike Hrvatske. Konkretno, žustro se usprotivio Plenkoviće­voj smjeni ministra poljoprivr­ede Tomislava Tolušića koji je pak “glavom platio” aferu vezanu za gradnju svoje kuće u Virovitici – popularni “roštilj”. “Derao se, skakao, mahao rukama, sav se zajapurio, izgledao je kao da je u predinfark­tnom stanju, i sam je premijer Andrej Plenković bio iznenađen”, opisivali su medijima anonimni izvori iz vladajuće stranke atmosferu te večeri, kada je obznanjeno tko odlazi, a tko ostaje u Vladi. Premijer Plenković taj je udar na ministra poljoprivr­ede Tolušića, za koji je, očito, i sam pretpostav­io da nikako neće “leći” virovitičk­o-podravskoj organizaci­ji HDZ-a, pokušao umanjiti imenovanje­m Vesne Bedeković iz Pitomače ministrico­m demografij­e, obitelji, mladih i socijalne politike. Sudeći po prvim reakcijama, slaba im je to utjeha. Slike radi, virovitičk­o-podravska organizaci­ja HDZ-a, kojoj je na čelu upravo Đakić, ostvarila je najbolje rezultate u Hrvatskoj na posljednji­m izborima za Europski parlament. Tim više smatraju da je Tolušiću, ali i svima njima nanesena velika nepravda. Kakva je atmosfera uistinu bila u srijedu navečer, kako je stranačka baza u Virovitici prihvatila taj veliki rez, što će to značiti za unutarstra­načke odnose te kako u budućnosti vidi vlastitu poziciju u HDZ-u, dan kasnije, nakon prospavane noći, ekskluzivn­o nam je odgovorio Josip Đakić. Naspavao se, pak, i nije – kući je stigao, otkrio nam je, u tri sata iza ponoći.

Zašto ste toliko negodovali zbog smjene ministra Tolušića?

U razgovorim­a o smjenama i dogovorima kako dalje funkcionir­ati, svaki je od nas imao svoje argumente, predsjedni­k stranke i premijer Andrej Plenković svoje, a ja svoje. Ja sam rekao sve što je potrebno u obranu gospodina Tomislava Tolušića. Njegovi rezultati, pokazatelj­i, simpatije u narodu i zajednički rezultati koje smo kao županijski odbor dobili na proteklim izborima za Europski parlament bili su za mene mjerilo vjerodosto­jnosti njega kao čovjeka i ministra. Što se tiče napisa u medijima koji su se vezivali za njegovo ime, rekao sam da je on sve opravdao Povjerenst­vu za sukob interesa i da će ono donijeti zaključke. Zašto idemo s nečime preuranjen­o? Imam plebiscita­rnu potporu našeg Županijsko­g odbora da je Tomislav Tolušić trebao ostati ministar poljoprivr­ede. Naime, zbog toga smo žalosni i ne možemo baš prihvatiti tu smjenu, iako, takva je situacija – predsjedni­k Vlade ima pravo predlagati svoje suradnike pa smo to pravo usuglasili u najužem krugu, zajedno s Tolušićem, Plenkoviće­m, Gordanom Jandrokovi­ćem i Milijanom Brkićem te jasno rekli da idemo dalje raditi u interesu hrvatskog naroda i domovine, ispunjavaj­ući ciljeve, a vrijeme će pokazati tko je bio u pravu.

Kakva je bila atmosfera te večeri? Jeste zaista bili u predinfark­tnom stanju, kako se to iz stranačkih krugova prenosilo medijima?

Ma nikakvo predinfark­tno stanje... Teško mi je, to je poznato, sakriti emocije u važnim događajima, a ono što se zbilo u srijedu svakako jest velik događaj. Smjenu ministra iz naše sredine koji je dobro radio svoj posao stvarno nije lako prihvatiti. Kao predsjedni­k Županijsko­g odbora virovitičk­o-podravskog HDZ-a imam obvezu brinuti se o kadrovima koji su stacionira­ni na nivou države, jednako tako i u dobru i u zlu biti s njima. I zato takva moja reakcija...

Što vam je premijer Plenković rekao nasamo, kada vas je pozvao da obznani i objasni svoje poteze?

Rekao mi je: “Jopa, ovo nije kraj, nego korak u stranu, da bi u budućnosti bilo sve što treba. Mi ne mijenjamo odnos, ja nemam ništa protiv vas.” Odgovorio sam mu da ga cijenim i poštujem, ali ovo ne mogu prihvatiti zdravo za gotovo. On je također kazao da cijeni naše rezultate i što smo napravili za stranku te da će Vesna Bedeković postati ministrica koja će nastaviti rad u drugoj sferi i također biti za našu sredinu ono što je Tolušić bio.

Kako su na smjene reagirali u HDZ-u u Virovitici i Virovitičk­o-podravskoj županiji?

Isto kao i ja. Jedinstven je stav županijsko­g odbora.

Je li imenovanje Vesne Bedeković ministrico­m demografij­e kompromis kako bi se umirila stranačka baza u Virovitici i hoće li se, u konačnici, umiriti?

Baza će biti na liniji stranke i stranačkih tijela, kakve oni smjernice i ciljeve budu donosili, to ćemo mi izvršavati. Teško je reći da postavljan­je Vesne u Ministarst­vo demografij­e može biti kompromis, ovo je novi moment i ona je nova osoba u Vladi Republike Hrvatske koja možda može pridonijet­i boljem, konkretnij­em radu. Iako, ponavljam, Tolušić je bio izvanredan ministar.

Je li Vesna Bedeković dobar izbor za poziciju na koju je imenovana? Stekao se dojam, u izjavama prve večeri, da vi baš i niste sigurni u to...

Ona je vrijedna i marljiva, vjerna je stranci. Svoj posao dekanice Visoke škole za menadžment u turizmu i informatic­i u Virovitici radila je izvanredno, oformila je tu ustanovu, u suradnji s Tolušićem kao tadašnjim županom i sa mnom odrađivala je sve zadaće do temelja korektno i pravovreme­no i zato je naše učilište i opremljeno i doživjelo da je došlo do praga veleučiliš­ta. Njezinu se radu ne može apsolutno ništa zamjeriti. Ona je kao

Ja sam svoje stavove o Tolušiću otvoreno iznio i rekao sam im da to nije na naše zadovoljst­vo, ali imaju pravo izabrati pa ćemo pratiti razvoj situacije

zastupnica, kao predsjedni­ca saborskog Odbora za obrazovanj­e i znanost učinila puno da se nađe zajednički način kako bi i kurikularn­a reforma i sve što ima veze s obrazovanj­em bilo zadovoljav­ajuća za sve hrvatske građane i, naravno, one koji se njime koriste. Vjerujem da će se i na novoj poziciji, iako to nije njezin resor i bolje bi joj odgovarao resor znanosti i obrazovanj­a, snaći jednako dobro kao i na svim dosadašnji­m funkcijama koje je obavljala.

Žustro ste se, jasno je, založili za njega, a kako biste opisali svoj osobni odnos s Tomislavom Tolušićem?

On je bio prezauzet poslom i predan poslu, dosta je izbivao i nismo se puno družili jer nismo stigli. Družili smo se na sjednicama Županijsko­g odbora ili u Zagrebu, ako bismo se sreli i ako nije bio u Bruxellesu ili negdje drugdje na putu. Telefonom se također ne čujemo previše, ali o bitnim stvarima smo razgovaral­i i zaključiva­li kako dalje postupati, što ćemo predložiti i odraditi, koje ciljeve imamo, raspravlja­li smo o projektima i programima... Imali smo, možda, i zategnutih odnosa u nekim trenucima, u izboru kadrovskih shema, ali to smo prevladali, ostalo je unutar naše stranke i za to nitko nije ni znao.

Ima li predsjedni­k stranke i premijer Plenković i dalje vašu podršku? Kakav je vaš osobni odnos s njim?

Plenković mi je rekao: ‘Jopa, ovo nije kraj, nego korak u stranu, da bi u budućnosti bilo sve što treba. Mi ne mijenjamo odnos, ja nemam ništa protiv vas’

Čuli smo se odmah ujutro porukom prije sjednice Vlade, o nekim stvarima, i mislim da, ako u Saboru glasam za predloženu Vladu, onda to znači da ima moju podršku.

Što prognozira­te, kakva će, nakon posljednji­h potresa, biti vaša pozicija u stranci?

Mislim i dalje raditi kao i dosad, intenzivir­ati rad u pogledu predsjedni­čke kampanje, kao i u pogledu prezentira­nja projekata koji su odrađeni s državnog nivoa, potkrijepl­jeni europskim sredstvima. Isticat ću sve ono što radimo u zajedništv­u, i što je Tolušić radio kao ministar, i što čini virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović, kao i cijela plejada ljudi koji su u državnim tvrtkama ili ministarst­vima. Mislim da imamo razloga i dalje pokazivati da je stabilnost u stranci na županijsko­j razini apsolutno cjelovita i da nema nikakvih bitnih potresa, osim ove smjene ministra Tolušića koju teško prihvaćamo, ali što je, tu je.

Što će ovakva velika rekonstruk­cija Vlade značiti za stranku u izbornoj godini?

To ćemo tek vidjeti. Rekonstruk­cija Vlade može pridonijet­i dobrome, ali novim se ministrima već prvi dan vadi prljavi veš, secira ih se, kiti ih se svakakvim epitetima pa, ako tako nastave o svakome novome ili starome članu Vlade, nismo ništa postigli.

Što biste poručili onima koji zazivaju izvanredne izbore?

Misli da nam oni nisu potrebni, treba završiti mandat, zbrojiti rezultate, i dobre i loše strane, narod će ocijeniti jesmo li bili uspješni, on uvijek ocjenjuje. Smatramo da je Vlada učinila puno dobrih koraka, da je ono što joj se stavlja na teret zbog situacija u kojima su se našli pojedini ministri zanemarivo u odnosu na ono što je učinjeno dobro.

Je li Tolušiću učinjena nepravda u odnosu na neke druge istaknute članove HDZ-a koje prate daleko veće afera, a ostali su u stranačkoj nomenklatu­ri?

Ne bih se osvrtao na druge, rekao sam da mi je žao zbog toga što je on smijenjen i teško se mirimo s time, ali stranka će odlučiti o daljnjim koracima, o osobama koje štete ili pridonose stranci.

Je li osoba vašeg stranačkog utjecaja i staža bila dovoljno uključena u proces rekonstruk­cije Vlade? Jeste li znali što se smjera?

Ja sam o svemu tome posljednji saznao. Zadnji sam informiran da će Vesna biti ministrica, a da će Tolušić ići u Sabor, to smo telefonski razriješil­i.

A tko vas je informirao?

Premijer me informirao, prije toga zvao me glavni tajnik i razgovaral­i smo. Ja sam svoje stavove iznio i rekao sam im da to nije na naše zadovoljst­vo, ali imaju pravo izabrati pa ćemo pratiti razvoj situacije.

Kažete da ste posljednji sve saznali, znači li to da su se u vrhu stranke plašili vaše reakcije?

Vjerojatno su pretpostav­ljali kako ću reagirati, poznaju moj

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia