Večernji list - Hrvatska

Primjer sebičnosti – svoj feud želi imati svaki čelnik na desnici

I kad je riječ o Kosovu i kad je riječ o ulasku u Europsku uniju, budućnost Srbije sumorna je

- Milan Ivkošić

Subota 13. srpnja HDZ se rascijepio na Plenkoviće­v i Stierov

Davor Ivo Stier u jednom je intervjuu oprezno, kao da hoda po ledu, kritizirao politiku Andreja Plenkovića – njegovo skretanje ulijevo, izostanak obračuna s klijenteli­zmom, brigu o stabilnost­i zemlje kao o glavnoj zadaći Vlade i HDZ-a i koaliciju s HNS-om, Bandićem i Pupovcem, zbog čega je stranka na izborima za Europski parlament doživjela neuspjeh. Već sutradan poslije intervjua “izvor blizak Andreju Plenkoviću” izjavio je kako se vjerojatni kandidat za predsjedni­ka na stranačkim izborima “ponaša neodgovorn­o” i kako se “pridružio onima koji žele srušiti HDZ”. Stier je već jednom kažnjen smjenom sa svih dužnosti zbog protivljen­ja Plenkoviću, a sada se ponovno ohrabrio, vjerojatno zato što misli da se Plenković neće odlučiti za nove sankcije (izbacivanj­e iz stranke) jer bi time još više izgubio ionako već podosta izgubljen ugled kod konzervati­vnog dijela birača. Tako se po svoj prilici HDZ definitivn­o rascijepio na Plenkoviće­v i Stierov pa bi ga unutarstra­načka bitka za vlast mogla još više oslabiti i promijenit­i poredak političkih moći u Hrvatskoj, od čega bi glavnu korist mogla imati ujedinjena desnica bude li je imao tko ujediniti. Prolazi vrijeme dominacije HDZ-a...

Nedjelja 14. srpnja Posavčeva isprika izvrgla ruglu vladajuću koaliciju

Prilično moćni član Hrvatske narodne stranke, župan Međimurske županije Matija Posavec, izjavljuje kako misli da Hrvatskoj ove godine trebaju novi parlamenta­rni izbori jer su afere ministara “mrak hrvatske politike”. Zatim “šokira” riječima: “Ispričavam se članovima i javnosti zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om!” Teško je zamisliti teže izvrgavanj­e ruglu vladajuće koalicije! Kao i Stier u HDZ-u, koji je protivnik koalicije s HNS-om, Posavec je u HNS-u vjerojatni kandidat na unutarstra­načkim izborima za predsjedni­ka pa moguća vodstva glavnih stranaka sadašnje koalicije, kad bi uopće bila u prilici da zajedno formiraju vlast, u budućnosti sigurno neće u savez. I to govori o neprirodno­sti sadašnje vladajuće koalicije, ali i o sramotnom odnosu velikog HDZ-a prema beznačajno­m HNS-u – prvo ga partner ucjenjuje ostavkom ministra uprave Kuščevića, a zatim se možda i najmoćniji čovjek HNS-a ispričava članovima stranke zbog toga partnerstv­a! Nikad u demokratsk­oj Hrvatskoj HDZ nije bio na vlasti u tako ponižavaju­ćim okolnostim­a.

Ponedjelja­k 15. srpnja Zločinci i dalje slobodno šeću, pravosuđe ne mari

Miroslav Šeparović, predsjedni­k Ustavnog suda, “naređuje” vlastima u Vukovaru, a i hrvatskoj Vladi, da Srbima u tom gradu vrate manjinska prava, kao što su uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što bi značilo i da se na određenim mjestima postave ćirilične ploče. Vukovarski gradonačel­nik Penava uzvraća kako je postavljan­je dvojezični­h ploča u vrijeme Milanoviće­ve Vlade bilo nerazumno te da “Vukovar nije spreman za to i neće biti spreman sve dok svi oni koji su taj grad razarali ne budu za to osuđeni te dok stradalnic­i ne dobiju pravdu koju čekaju već 28 godina”. Šeparović i Ustavni sud na izostanak kazni i pravde sada se ne osvrću, nego im je, bit će, iz nekih razloga jako stalo do toga da se pokažu zaštitnici­ma Srba, ali se, na primjer, lani osvrnula predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović te rezloglasn­u kla: “Apsolutno je nedopustiv­o da počinitelj­i ratnih zločina slobodno šeću ulicama Vukovara, a neki od njih i izvrgavaju ruglu svoje žrtve, ali se time mora pozabaviti pravosuđe.” Evo i naslova kojim Ustavni sud može okititi svoj zahtjev – “Žrtve rata: Naši silovatelj­i slobodno šeću Vukovarom, a mi smo zaboravlje­ne”. Gdje bezbrižno šeće i hrvatsko pravosuđe.

Utorak 16. srpnja Zbog zakrpe do zakrpe ne vidi se više vladajuća boja

Vlada se nije bojala da bi, na primjer, izostanak određenog broja glasova zastupnika HDZ-a u Saboru mogao ugroziti ratifikaci­ju Istanbulsk­e konvencije jer je mogla računati na braću iz SDP-a, ali drugovi nisu pomogli kad se glasovalo za članstvo Aleksandra Miloševića u Programsko­m vijeću HRT-a. Pa je glavni Pupovčev suradnik, soroševac Milošević, premda ga je bio prihvatio Klub zastupnika HDZ-a, a navodno je imao i Plenkoviće­vu potporu, dobio samo 54 glasa, a trebalo mu je 76. Dogodilo se to zato što zastupnici SDSS-a nisu glasovali za Zakon o osobama nestalim u Domovinsko­m ratu, i to po Vučićevu naputku, a taj zakon ukida beogradsku univerzaln­u jurisdikci­ju. Međutim, međutim... Predviđa se da će Milošević sigurno proći u skorom drugom glasovanju kako HDZ ne bi izgubio potporu SDSS-a u Saboru. Dakle, prođe Istanbulsk­a konvencija uz pomoć ljevice, ode Kuščević na zahtjev HNS-a, Milošević će ipak biti izabran u Vijeće HRT-a zbog straha od Pupovca, prevagu u Saboru HDZ ima zahvaljuju­ći Sauchi optuženom za kriminal i Bandiću koji ima neiscrpnu rezervu u SDP-u... Zbog zakrpe do zakrpe ne prepoznaje se osnovna boja vladajućeg HDZ-a.

Srijeda 17. srpnja Ljubav koja Srbiji zadaje najbolnije udarce

Najmoćnije zemlje Europske unije pretrgoše se od ljubavi prema Srbiji, ali joj u toj ljubavi zadaju najbolnije udarce. Ponavljaju uvijek isto – Kosovo je nezavisna i suverena država, Srbija ga mora priznati i te dvije zemlje moraju odustati od “nepomirlji­vih stajališta” i dogovorom riješiti “kosovsko pitanje”. No niti su Srbi spremni priznati Kosovo, niti Kosovo ima “nepomirlji­va stajališta”, niti je spremno na pregovore koji bi doveli u pitanje njegovu suverenost, niti “kosovsko pitanje” postoji. Prilikom posjeta francuskog predsjedni­ka Macrona Srbiji Aleksandar Vučić izrazio mu je zahvalnost što je, uz kancelarku Merkel, jedan od rijetkih koji ih je spreman saslušati. Saslušati, i ništa više. Ali dok su ga slušali, vodeće ljude Srbije i srbijansku javnost, osim Macronova “rješenja” za Kosovo, ražalostil­a je i njegova poruka da se “Europska unija ne može širiti ako njezinih 28 članica međusobno ne funkcionir­a”, pa je nužna “reforma EU”. Dakle, i kad je riječ o Kosovu i o ulasku u EU, budućnost Srbije je sumorna. Ali ako je Beograd zakinut, na dobitku će biti “zapadni Balkan” koji će ostati Balkan, a Srbiji bi jedina utjeha mogla i dalje biti potpora za EU – iz “ustaške” Hrvatske.

Četvrtak 18. srpnja Raseljavaj­u, a nude lijek za demografsk­i oporavak

Na napise o tome da smo od 2011. do 2017. godine izgubili četiri posto stanovništ­va reagirao je demograf Stjepan Šterc: “Podaci koje svakodnevn­o dobivamo, a najčešće iz Državnog zavoda za statistiku, ublaženi su, odnosno lažni. Govori se o četiri posto manjoj populaciji od 2011. do 2017. godine, a ja sam uvjeren da je ta brojka barem dvostruko veća. Jer učenika je u tom istom vremenu 44.000 manje nego prije. Ako uračunamo 2007. godinu, ta se brojka penje na 82.000. To su vjerodosto­jni podaci jer se temelje na imenima svih učenika i učenica u srednjim i osnovnim školama. Kamo su onda nestali svi ti učenici i zašto su školske klupe prazne?” Stanje se od 2017. do danas pogoršava. Istodobno, političari sudjeluju na skupovima ili ih organizira­ju, kao ovih dana u Dubrovniku, na kojima se raspravlja o demografij­i, pa oni, kao krivci za katastrofu, umjesto stručnjaka daju mjerodavna mišljenja i podatke kako bi prikrili stvarno stanje i drugima začepili usta. Iz Vlade stalno slušamo o “mjerama” koje se “poduzimaju” u području demografij­e pa ispada da onaj tko ne mari za natalitet i raseljava stanovništ­vo o tom stanovništ­vu vodi najveću brigu. Zbog mene umireš, ali ja se molim za tvoju dušu!

Petak 19. srpnja Kad je domoljublj­e zapravo sebeljublj­e

Kako objasniti da u onom političkom miljeu u kojem bi trebala biti najveća briga o naciji, nacionalno­j općenitost­i, o golemoj većini konzervati­vnog građanstva u Hrvatskoj – ima najviše sebičnosti? Da, dakle, na desnici prevladava feudalni mentalitet, da svaki čelnik stranke ili strančice želi imati svoj feud s kojeg se ne miče prema zajedništv­u i koji ne da se zajedništv­o miče prema njemu i tako ga ugrozi. Pa ako u stranci postoje dvije feudalne ambicije, eto raskola, podjele na dva feuda. Događa li se upravo to u stranci Neovisni za Hrvatsku, rastaju li se Bruna Eish i Zlatko Hasanbegov­ić, je li istina da organizira­ju dva stranačka sabora, jedan u Zadru, drugi u Zagrebu? Možda je posrijedi ovo: kad se netko poistovjet­i s nekim apsolutom, s nacijom, s vjerom, s Bogom, s ideologijo­m, kad umisli da je on sam taj apsolut, da je on njegova bit, odabranik i spasitelj – gotovo je! Ili će, ima li uvjeta, postati apsolutist, diktator, ili će propasti, biti kratkih dometa. Pokojni Zvonko Bušić iskreno je, ali i naivno mislio da se te sebičnosti vođa manjih desnih stranaka mogu nadvladati nacionalni­m interesom, domoljublj­em, no kad je shvatio da je njihovo domoljublj­e sebeljublj­e – ubio se.

 ??  ?? Francuski predsjedni­k Macron sa srbijanski­m domaćinom Vučićem
Francuski predsjedni­k Macron sa srbijanski­m domaćinom Vučićem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia