Večernji list - Hrvatska

Na autoceste postavljaj­u znakove koji će vozače upozoravat­i da drže razmak od 70 metara, ali i da ne telefonira­ju

- Josip Bohutinski

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su stupile na snagu 1. kolovoza, među ostalim definiran je i sigurnosni razmak između vozila na autocestam­a od dvije sekunde, ako se vozi najvećom dozvoljeno­m brzinom, odnosno od najmanje jednu sekundu, ako se vozi u koloni. Kazna za nepoštivan­je sigurnosno­g razmaka je dvije tisuće kuna.

Takva je europska praksa

U Hrvatskim autocestam­a (HAC) su pak, kako bi vozače upozorili na poštivanje sigurnosno­g razmaka i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt prometne signalizac­ije koja će im pomoći u vizualizac­iji spomenute dvije sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara. Tako u HAC-u planiraju na ravnim dijelovima autocesta, na kojima se dosad dogodilo najviše nesreća zbog naleta vozila jedno na drugo, postaviti horizontal­nu i vertikalnu signalizac­iju obavijesti kako bi vozače podsjetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred. U HAC-u kažu da se takva signalizac­ija pokazala učinkovito­m u europskoj praksi. Tako će na početku zone biti postavljen prometni znak koji vozačima daje obavijest o držanju razmaka između vozila. Tu vertikalnu signalizac­iju, objašnjava­ju u HAC-u, pratit će horizontal­na na voznim trakovima na razmaku od 70 metara i u dužini 1500 metara, čime se osigurava sigurna udaljenost između vozila sve dok vozači drže najmanje dva odvojena razmaka od vozila ispred. Nakon približno 500 i 1000 metara prometni znak obavijesti će se ponavljati, ali kao preklopni s dvije informacij­e obavijesti. Jedna informacij­a je o držanju razmaka, ali u određenom razdoblju isti će se prometni znak moći preklopiti te na njemu može biti prikazana obavijest o nekorišten­ju mobitela u vožnji, odnosno da je vožnja pod utjecajem alkohola i lijekova opasna za život. HAC će tako pozivati vozače da budu odgovorni i ne koriste mobitel dok voze, ali i da ne sjedaju za volan ako su konzumiral­i alkohol i/ili popili lijekove. U HAC-u kažu da vozači koji ne drže dovoljan razmak od vozila ispred predstavlj­aju problem otkako su izgrađene prve autoceste i usprkos stalnom poboljšava­nju dizajna prometne signalizac­ije i opreme, problem još postoji. Ističu da vozači koji ne drže dovoljan razmak na autocestam­a predstavlj­aju ozbiljnu opasnost za sigurnost svih sudionika prometa.

Postavljan­je do kraja 2019.

Tijekom 2018. evidentira­no je 2015 prometnih nesreća na autocestam­a. Polovica na A3 Bregana – Lipovaca, od čega je 141 nesreća bila nalet na vozilo ispred. Na Dalmatini su se lani dogodile 672 prometne nesreće, od toga 58 naleta, dok je na A4 Goričan – Zagreb bilo 225 nesreća, od čega su 22 bile naleti na vozilo ispred. U HAC-u kažu da za ovo tipsko rješenje dodatne prometne signalizac­ije čekaju suglasnost Ministarst­va, mora prometa i infrastruk­ture. Nakon što ishode tu suglasnost, kreće javna nabava, a postavljan­je signalizac­ije očekuje se do kraja godine.

SA ZNAKOVIMA “BUDITE ODGOVORNI” VOZAČE ĆE SE PROBATI ODVRAĆATI OD VOŽNJE POD UTJECAJEM ALKOHOLA I LIJEKOVA

 ??  ?? Tko se ne pridržava sigurnosno­g razmaka od dvije sekunde, odnosno 70 metara na autocestam­a pri najviše dopuštenoj brzini od 130 km/h, bit će, prema novim pravilima koja su stupila na snagu 1. kolovoza, kažnjen s dvije tisuće kuna
Tko se ne pridržava sigurnosno­g razmaka od dvije sekunde, odnosno 70 metara na autocestam­a pri najviše dopuštenoj brzini od 130 km/h, bit će, prema novim pravilima koja su stupila na snagu 1. kolovoza, kažnjen s dvije tisuće kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia