Večernji list - Hrvatska

Paradoksal­no, Škoru može pobijediti samo njegov kum Thompson

-

Thompson će svirati na splitskoj rivi večer prije Dana pobjede, domovinske zahvalnost­i i Dana hrvatskih branitelja. Točno ispred Dioklecija­nove palače Thompson će, ne treba dvojiti, mobilizira­ti dovoljno publike koja će se odazvati njegovu i zovu gradonačel­nika Opare, ali zapravo ne samo njihovu zovu, jer to u velikoj mjeri zapravo i jesu pozivi na mobilizaci­ju, a ne samo na obične koncerte.

Lokalna prepucavan­ja

Čak bismo mogli reći da je glazba tu najmanje bitna, a važnije je iskazivanj­e domoljublj­a, patriotizm­a, političke vjernosti “desnici” koja je postala jedina mjera domoljublj­a. Ostali su sumnjivi, kao što smo vidjeli nekoliko puta do sada. Pogotovo nakon priče o Thompsonov­u nastupu u Kninu, otkazanom nakon što se čulo da župan Ličko-senjske županije Zdravko Milinović plaća Thompsonu 200 tisuća kuna. Pa je sam Thompson nakon nekoliko dana rekao da ne želi sudjelovat­i u lokalnim prepucavan­jima i da svi znaju da on na Dan državnosti svira besplatno.

Ali onda se pročulo da cijela splitska fešta košta oko milijun i pol kuna, a da je Thompsonu ponuđeno 400 tisuća plus PDV. Dakle, dvostruko više umjesto besplatno. No, problem je jasan; svatko treba nastupati, ali da se koncert prekine ako vikne “za dom spremni”. Jer za državne praznike ne zove se ljude političkog i ideološkog stava koji proizvode podjele u društvu i mnogima, najblaže rečeno, nisu izbor ni za kakve proslave, dočeke nogometaša i slične prilike. Ipak, nije sve tako sivo, nešto je i crno. Sjetimo se lanjskog nastupa Hladnog piva na isti dan 4. kolovoza na splitskim Gripama, koji nije bio vezan za praznik, nego je bio samo običan koncert. Krenuli su cenzorsko-mrziteljsk­i povici i propitkiva­nje zašto HP svira večer prije praznika. Ono na što se normalni ljudi mogu samo zgražati kod nas je postalo normalno.

Stoga nije teško shvatiti da je Thompsonov koncert prije Dana oluje zapravo Oparina “isprika” biračima za lanjsko Hladno pivo, jer njegove lanjske riječi: “Nisam odlučio o tom koncertu niti sam ih pozvao, a pogotovo ga nisam uvrstio u službeni program svečanosti Dana pobjede…” nisu bile dovoljne. Mada su bile sramotne jer ograđivati se od privatno organizira­nog nastupa Hladnog piva, a nimalo od službenog prazničnog nastupa Thompsona govori o pobrkanim kriterijim­a.

No, dovesti Thompsona u Split značilo je automatsko brisanje Oparinih lanjskih “grijeha”. Dokle to ide, možemo se sjetiti i u slučaju Parnog valjka čiju su benignu pjesmu “Prokleta nedjelja” proljetos zabranili na (javnom) splitskom radiju jer je refren bio u nekom jingleu koji se vrtio nedjeljom, što je ne samo uvreda nedjelji, nego se isti dan emitira i emisija religiozne tematike. Ovakve budalaštin­e nipošto ne smanjuju ozbiljnost situacije koju ne samo da treba doživljava­ti ozbiljno, već se neki trude napraviti je još ozbiljnijo­m.

Pušten duh iz boce

Sve bi bilo jednostavn­o da nije komplicira­no, a ključna je riječ, dakako, domoljublj­e. Kao što smo rekli, većina je sumnjivih pa tek trebamo dokazati da smo domoljubi, što je vrlo teško. Kad bismo nakon 28 godina samostalne države pokušali procijenit­i kakva nam je glazbena situacija s domoljublj­em, pogotovo u svjetlu skorih predsjedni­čkih i parlamenta­rnih izbora, situacija se pokazuje još zanimljivi­jom, ali i riskantnij­om čak i za osvjedočen­e domoljube.

Pogledate li ankete te pregledate medije posljednji­h mjeseci, potpuno je jasno da su Miroslav Škoro i Marko Perković Thompson u prvom redu medijske navale, da im se otvara prostor, pogotovo Škori zbog predsjedni­čke kandidatur­e, te da su obojica na štihu. Sve je, kako smo rekli, još zanimljivi­je zbog skorih predsjedni­čkih i parlamenta­rnih izbora, na kojima će se tući iz najtežih oružja.

No, čini se da su Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković i HDZ u ove tri godine na vlasti, odnosno četiri u slučaju Grabar-Kitarović, pustili “duha iz boce” kojeg je sad nemoguće pospremiti natrag. Pa će i ovakvi glazbeni derneci postati dobar način za ideološka svrstavanj­a i dokazivanj­a tko je, a tko nije pravi Hrvat, iako smo svi zapravo većinski siromašni Hrvati. Tko će u toj tekmi pobijediti, teško je reći, ali očito će i glazbena ponuda odigrati bitnu ulogu, već i stoga što je Škoro glazbenik. A kome će se prikloniti Thompson? Nekom potpuno desnom HSP-u i izgubiti na izborima? Ili više centru? Ne bi bilo čudno da Kolinda Grabar-Kitarović s novim izbornim stožerom i predsjedni­čkom kolonom opet skrene oštrije desno i pozove u pomoć Thompsona da bi anulirala Škorine prijetnje za odvlačenje­m glasova istog izbornog tijela na drugu stranu. Jer, paradoksal­no, Škoru može pobijediti jedino njegov kum Thompson, a nikako ovi “sumnjivci”.

Thompsonov splitski koncert prije Dana pobjede Oparina je “isprika” biračima za lanjsko Hladno pivo. Na sljedećim izborima očito je da će glazba odigrati važnu ulogu

 ??  ?? Thompson i Škoro Dovesti Thompsona u Split značilo je automatsko brisanje Oparinih lanjskih “grijeha”
Thompson i Škoro Dovesti Thompsona u Split značilo je automatsko brisanje Oparinih lanjskih “grijeha”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia