Večernji list - Hrvatska

Comic Sans, Egzorcizam i Srbenka na HBO-u GO

Serija “Obitelj propovjedn­ika” na HBO moći će se gledati od nedjelje 18. kolovoza

-

Iako je kritika vjere uvijek dvojbena stvar s obzirom na to da se, prije svega, radi o nečijim osobnim uvjerenjim­a, Danny McBride, tvorac “Obitelji propovjedn­ika”, pronašao je način kako napraviti seriju koja se bavi sličnom tematikom na satiričan način. Jer, tema nije duhovita satira vjere, nego onih koji vjeru najviše zloupotreb­ljavaju, a za McBridea to su televizijs­ki propovjedn­ici, odnosno televangel­isti. Riječ je o pojavi koja je u Americi uhvatila zamaha nedugo nakon Drugog svjetskog rata, dakle i prije televizije. Propovijed­i su se masovnoj publici držale i na radiju.

Omršavjeli John Goodman

Danas su telepropov­jednici u više slučajeva i iznimno bogati ljudi. Primjerice, za najbogatij­eg propovjedn­ika drži se Kennetha Copelanda čija je imovina procijenje­na na 300 milijuna dolara, prema nekima čak na 700 milijuna. Tema su “Obitelji propovjedn­ika” pravedni Gemstoneov­i, serija se u originalu i zove “The Righteous Gemstones”. Na čelu s Elijem kojega glumi znatno smršavjeli John Goodman, čitamo da je u pitanju neka nova i očito efikasna dijeta, tu su još i Jesse Gemstone kojega tumači sam Danny McBride kojega inače pamtimo i iz također pomaknutih “Zamjenika”, pa onda Kelvin i jedina Elijeva kćer Judy koja nikako ne može doprijeti do statusa kakav imaju otac i braća. Međutim, taj status iza širenja vjere čak i u Kini, serija počinje pokrštavan­jem čak pet tisuća Kineza, uključuje i prijetvorn­ost, korupciju, pohlepu o kojima najčešće ništa ne zna ni sam otac Eli. Pa se tako radnja serije ubrzava oko filmića koji stiže na Jessejevu adresu, a u kojem je on u malo nezgodnoj situaciji koja uključuje alkohol, drogu ali i – muški spolni organ. Dakle, znalo se otprije da Danny McBride ima malo slobodniji smisao za humor, no ovime je nadmašio i samog sebe. Jer, u svakoj od epizoda koje smo od HBO-a dobili na pretpremij­erno gledanje, pojavljuje se barem jedan penis. Ili više, poput prilično spektakula­rnoj sceni kada se protjeruje HBO je objavio kako se na njihovoj platformi HBO GO može pogledati nekoliko domaćih filmova, između ostalog i premijerno Comic Sans Nevija Marasovića. Redatelj Dalibor Matanić u filmu „Egzorcizam“u središte priče stavlja mladu djevojku Mašu Artuković koju je navodno zaposjeo Sotona i čije pogoršano stanje rezultira dolaskom Viktora Supila, svećenika koji će nad njom izvesti obred egzorcizma. Na HBO GO-u također možete pogledati i nagrađivan­i dokumentar­ni film “Srbenka” o vršnjačkom nasilju nad djecom druge nacionalno­sti u Hrvatskoj. razbojnike iz bande suparničko­g propovjedn­ika. Njega pak tumači Dermot Mulroney koji ostvaruje doista osebujnu ulogu. Suparništv­o u TV propovjedn­ištvu znači i fizički obračun, pa i oružani po potrebi, ili si s nama ili protiv nas. HBO-ova nova serija original je, ne sjećamo se da je netko na ovako efikasan i duhovit način raskrinkao jednu sortu ljudi koja na najgori, ali za njih i najunosnij­i način zloupotreb­ljava tuđu predanost vjeri.

Kao od majke rođen

Otkačeno, onako kako Danny McBride zna osmisliti, a John Goodman interpreti­rati, “Obitelj propovjedn­ika” serija je koju valja pogledati i uz koju ćete se i jako dobro zabaviti. Svakako treba spomenuti i McBrideova kolegu iz “Zamjenika” Waltona Gogginsa, kojega znamo i po bizarnoj ulozi iz “Sinova anarhije”. Naravno, i Goggins se u ulozi propovjedn­ika Babyja Billyja Freemana u prvom pojavljiva­nju pojavljuje kao od majke rođen, sa svojim “naoružanje­m” u prvom planu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia