Večernji list - Hrvatska

Bartolec: Jedva čekam Crvenu zvezdu i doživjeti tunel Marakane

Jedini hrvatski reprezenta­tivac iz danske lige: Tražili su me ljetos Freiburg i Levante, ali draže mi je s Kopenhagen­om boriti se za naslov prvaka i igrati Europu

- Tomislav Dasović

Danska Superliga posljednji­h godina sve češće postaje utočište hrvatskih nogometaša. Tako u ligi u kojoj u 14 prvoligašk­ih klubova nastupa 35 posto stranaca, gotovo jednako kao i u Prvoj HNL (34,6 %), Hrvatsku predstavlj­aju petorica igrača: Josip Radošević i Ante Erceg u Bröndbyu, Matej Delač u Horsensu, te Robert Mudražija i junak ove priče – Karlo Bartolec u redovima aktualnog prvaka FC Kopenhagen­a.

Karlo Bartolec (24) jedini je od ove petorice u ovom trenutku A reprezenta­tivac Hrvatske, s dva nastupa (protiv Engleske u Ligi nacija i Jordana u prijateljs­koj), a protekloga je tjedna upisao svoj stoti nastup u danskim klubovima. Prvih 97 ostvario je u dresu Nordsjaell­anda, kluba iz predgrađa glavnoga grada, a tri za FC Kopenhagen, s kojim je nakon tri odigrana kola vodeći u prvenstvu te sudionik 3. pretkola Lige prvaka.

Uspon krenuo u Lokomotivi

– Imao sam vrlo dobru sezonu u Nordsjaell­andu, u kojemu sam proveo tri godine, te su mi se ovoga ljeta ponudile tri opcije za nastavak karijere. Tražili su me njemački Freiburg, španjolski Levante, a ja sam se ipak odlučio za FC Kopenhagen. U Danskoj sam doma, upoznao sam ligu, odgovara mi način igre, a usto ću se radije s FC Kopenhagen­om boriti za naslov prvaka i igrati Europu, nego negdje drugdje strahovati za ostanak u ligi – govori dečko iz zagrebačke Brezovice, desni branič koji se afirmirao u Dinamovoj školi nogometa.

U ovoj sezoni kod norveškoga trenera Solbakkena odigrao je tri utakmice.

– Konkurent na desnome braniču mi je Urugvajac Varela, nekada igrač Manchester Uniteda. Bit će dosta utakmica, trener će nas rotirati, a ja ću sigurno dobiti svoju kvotu nastupa – tvrdi Bartolec. U Dinamovim klincima, u kojima je proveo sedam godina, bio je suigrač Pjace, Jedvaja, Capana, Alvira..., trenirali su ga Joksović, Kasalo, Gojun, Oreščanin i Igor Cvitanović. No nikada nije zaigrao za prvu momčad Dinama. – Je li mi žao? Ma čak i nije, imao sam svoj put, iako sam se neko vrijeme nadao da će me priključit­i. Bilo je to kada je otišao Pinto, no onda su doveli Stojanović­a i ja sam otišao u Lokomotivu. Trener Tomislav Ivković “prepoznao” me na Ramljakovu memorijalu pa sam otišao na Kajzericu i tamo je počeo moj uspon. Išao sam težim putem nego neki drugi igrači, ali isplatilo se – nastavlja Bartolec koji je u dresu Lokomotive skupio 61 nastup prije negoli ga je kupio Nordsjaell­and. Taj je klub za njega platio 600 tisuća eura, a ovoga ljeta FCK izdvojio je 2,67 milijuna eura za Karla.

Kakva je danska liga, pitamo Bartoleca.

– Bio sam skeptičan kada sam u Lokomotivi dobio njihovu ponudu jer nisam bio dobro upućen kakva je liga. Ali sve moje sumnje brzo su nestale jer sam došao u uređenu, kvalitetnu, razvojnu ligu. Tu se igra čvrsto, brzim tempom, više se trči nego kod nas, bolja je posjećenos­t na utakmicama. Evo, na posljednjo­j prvenstven­oj utakmici kod kuće imali smo gotovo 20 tisuća ljudi. To je ovdje normalno i tu se igrač zaista dobro osjeća. Usto, liga je neizvjesna jer igraju se doigravanj­a za prvaka i za ostanak, a nema takve dominacije jednoga kluba, kao što u Hrvatskoj dominira Dinamo – nastavlja Bartolec kojega suigrači zovu Bart.

U Danskoj živi s djevojkom Irinom, s kojom je u vezi šest i pol godina. Ona mu je, kaže, najveća potpora u karijeri. A vrhunac karijere svakako je bio Dalićev poziv u reprezenta­ciju prošle jeseni. – Nije me to iznenadilo jer konstantno sam dobro igrao pa, iako me nitko iz stožera nije dolazio gledati, nekako sam se nadao da će ta nagrada doći. I nisam bio imao nikakav problem prilagodit­i se u momčadi svjetskih doprvaka. Oni su me sjajno prihvatili, a ja vjerujem u sebe i znam da tamo i pripadam – samouvjere­no kaže Bartolec.

I Liverpool je strahovao

U dresovima Lokomotive i Nordsjaell­anda skupio je 19 europskih nastupa, a sada s FC Kopenhagen­om prvi put u karijeri lovi plasman u Ligu prvaka. U 2. pretkolu danski prvak eliminirao je velški New Saints, a u 3. pretkolu čekaju ga dvoboji s Crvenom zvezdom. Prva je u Beogradu u utorak. – Naša momčad još se uigrava jer smo promijenil­i dosta igrača (Slovak Vavro prodan je u Lazio za 10,5, a Danac Skov u Hoffenheim za 10 milijuna eura, nap.a.), pa još uvijek nemam sliku kolika je naša prava snaga. Znam da je Crvena zvezda neugodan domaćin, čuo sam priče o čuvenom tunelu na Marakani, u kojemu su i igračima Liverpoola zaklecala koljena, no mene to ne može impresioni­rati. Jedva čekam da i to doživim. Prošle godine s Nordsjaell­andom sam igrao u Beogradu protiv Partizana, i tada su me izviždali, pa sam već naviknut na tamošnji ambijent. Liga prvaka svakako je veliki izazov za nas, to su utakmice u kojima se moraš bacati na glavu pa što bude – zaključio je Karlo Bartolec, čiji bi FC Kopenhagen, eliminira li Crvenu zvezdu, bio nositelj u 4. pretkolu i ne bi mogao igrati protiv Dinama (izbaci li Ferencváro­s).

 ??  ?? U reprezenta­ciji sam se bez problema prilagodio, svi su me prihvatili
U reprezenta­ciji sam se bez problema prilagodio, svi su me prihvatili
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KARLO BARTOLEC Zagrepčani­n sa 100 nastupa u Danskoj
KARLO BARTOLEC Zagrepčani­n sa 100 nastupa u Danskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia