Večernji list - Hrvatska

HAC postavlja novu signalizac­iju za održavanje razmaka

Pretučene su i ubijene majke, kćeri, supruge, očevi, sezonci, turisti, sportaši, učenici i učitelji, a prema policijsko­j statistici – nasilja je u Hrvatskoj manje

- Danijel Prerad

Stravično ubojstvo šest osoba na zagrebačko­j Kajzerici, među kojima i desetogodi­šnjeg dječaka, najteže je takvo djelo u posljednji­h dvadeset godina u Hrvatskoj i izazvalo je cijeli niz reakcija o tome koliko je hrvatsko društvo sigurno.

Nije teško složiti se s komentator­ima na društvenim mrežama da je situacija u državi alarmantna, ali i sa stručnjaci­ma koji upozoravaj­u da se nešto mora činiti i mijenjati. No, i osim ove tragedije u zagrebačko­m kvartu, proteklih godinu dana Hrvatsku su potresli brojni teški zločini kojima su motivi možda drukčiji, ali zajedničko im je nasilje. Otac je bacio djecu s drugog kata, sestra je ubila i 19 godina skrivala tijelo svoje sestre u zamrzivaču, njemački turist svoj je život završio u Hrvatskoj jer je ubojici uputio kompliment zbog frizure, 20 godina nakon ubojstva majke sin je masakrirao i oca... Pretučeni su i napadnuti majke, supruge, kćeri, sezonci, turisti, sportaši, učenici, učitelji...

Nasilje je ušlo u sve pore hrvatskog društva i čini se da ga je sve više, iako to policijska statistika ne potvrđuje. No, ako policijska statistika pokazuje da je nasilja manje, samo pogled na ovih deset najtežih i najgorih slučajeva u godini dana postavlja pitanje – kako je onda tek prije bilo, ako je bilo gore?

Samo jedan od ovih deset slučaja, slučaj Daruvarac, iza sebe ima pravomoćnu kaznu. A i sam Daruvarac, zahvaljuju­ći hrvatskim pravnim rupama, i dalje izbjegava odsluženje dosuđene kazne za svoj nasilnički zločin.

STRUČNJACI UPOZORAVAJ­U – NAŠE DRUŠTVO MORA SE MIJENJATI

 ??  ??
 ??  ?? JOSIPU ROĐAKU prijeti i do 50 godina zatvora nakon što je četvero djece bacio s visine od šest metara
JOSIPU ROĐAKU prijeti i do 50 godina zatvora nakon što je četvero djece bacio s visine od šest metara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia