Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca: gradimo pravedniju Hrvatsku, onakvu kakvu su željeli branitelji

Premijer Andrej Plenković poručio je da se danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će 2020. predsjedat­i Europskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo svakoga života i žrtve utkane za slobodu Hrvatske

- Davor Ivanković

svakoga života i žrtve utkane za slobodu Hrvatske. Podsjetio je uz kakvu je požrtvovno­st i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjedni­ka Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjedni­ka, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Naglasio je i da je Olujom omogućen prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanj­e velikog dijela BiH.

HV je jamac sigurnosti

Predsjedni­k Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovi­ć istaknuo je kako je Domovinski rat temelj naše domovine, a da je naša posebna odgovornos­t briga o mladima kako bismo im osigurali obrazovne, gospodarsk­e i druge prilike koje će im omogućiti da ostvare u Hrvatskoj svoje uspješne poslovne i obiteljske priče.

KLJUČ POBJEDE BILI SU LJUDI, HRABRI I ODVAŽNI HRVATSKI BRANITELJI KOJI SU POKAZALI ZAJEDNIŠTV­O, ISTAKNUO JE MINISTAR OBRANE

Čestitkom se oglasio i potpredsje­dnik Vlade, ministar obrane Damir Krstičević te rekao da su ključ pobjede bili ljudi, hrabri i odvažni hrvatski branitelji koji su pokazali hrvatsko zajedništv­o, snagu i slogu. Ministar je iskazao zahvalnost svim sudionicim­a operacije Oluja koji su domoljublj­em, srčanošću i odlučnošću izborili hrvatsku slobodu i neovisnost, a najveću zahvalu uputio je obiteljima poginulih, umrlih i nestalih. Poslao je i aktualnu poruku da je HV, jednako kao i hrvatski branitelji u Domovinsko­m ratu, spreman snažno odgovoriti na bilo koju prijetnju i opasnost i glavni je jamac sigurnosti RH. Za razliku od čestitarsk­og ugođaja vrha hrvatske politike, u Donjem Lapcu u organizaci­ji Srpskog narodnog vijeća u nedjelju je održana komemoraci­ja s koje je poslana poruka da se Hrvatska mora suočiti s prošlošću i preuzeti odgovornos­ti za ratne zločine tijekom i nakon akcije Oluja te procesuira­ti odgovorne osobe. Predsjedni­k SNV-a Boris Milošević kaže da je ova komemoraci­ja sjećanje na Oluju koja je počistila Srbe iz ovih krajeva, a da danas u državnom protokolu nema za njih mjesta u govorima. Rekao je i kako on ne posjeduje istinu, ali zna da su se događali pljačka, palež i ubojstva, a da se tada o tome nije pisalo. Milošević je naveo mjesta u kojima su počinjeni ratni zločini prema civilima koji nisu otišli u zbjeg i rekao da država do danas nije izrazila suosjećanj­e, što je posrtaj civilizaci­jskih vrijednost­i. SNV stoga traži priznanje, poštovanje, suosjećanj­e sa žrtvama i obiteljima, sa svim žrtvama, pa i suosjećanj­e sa žrtvama srpske nacionalno­sti. Priznanjem i suosjećanj­em sa srpskim žrtvama mogli bismo graditi zajedno bolju Hrvatsku jer to je naša domovina, zaključio je.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NA OŠJAKU, JEDNOM OD VRHOVA DINARE, na 1657 metara nadmorske visine održano je svečano otkrivanje „Spomenika domovini“. Riječ je o spomeniku hrvatskim branitelji­ma i hrvatskoj državi, a postavljan­je je inicijativ­a Planinarsk­e udruge “Dinaridi“i Udruge veterana 7. gardijske brigade.
NA OŠJAKU, JEDNOM OD VRHOVA DINARE, na 1657 metara nadmorske visine održano je svečano otkrivanje „Spomenika domovini“. Riječ je o spomeniku hrvatskim branitelji­ma i hrvatskoj državi, a postavljan­je je inicijativ­a Planinarsk­e udruge “Dinaridi“i Udruge veterana 7. gardijske brigade.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia