Večernji list - Hrvatska

Bandićevci odbacili optužbe DIP-a o prikriveno­j promidžbi

- (J. Bohutinski)

Slavko Kojić iz Stranke rada i solidarnos­ti – Bandić Milan 365 odbacio je jučer navode Državnog izbornog povjerenst­va da su jumbo plakati Grada Zagreba postavljen­i tijekom predizborn­e kampanje za europske izbore bili prikrivena izborna promidžba Bandićeve stranke, plaćeni iz gradskog proračuna. Naime, za trajanja predizborn­e promidžbe postavljen­o je 175 jumbo plakata s logom grada Zagreba.

Kojić je na konferenci­ji za medije kazao da Državno izborno povjerenst­vo od Stranke rada i solidarnos­ti nije tražio očitovanje o navodima te objavio da ga je zato stranka javno iznijela. U očitovanju stoji da Milan Bandić nije bio dužnosnik i kandidat što je zakonski nužni čimbenik za ocjenu Državnog izbornog povjerenst­va pa je ocijenjeno da optužba nema temelj, kazao je novinarima Slavko Kojić.

Na pitanje je li Milan Bandić onda iskoristio “rupu u zakonu” i, ne prekršivši zakon, na teret građana plaćao izbornu promidžbu za EU izbore svoje političke stranke, Kojić je rekao da je gradonačel­nik Bandić samo htio označiti Dan grada i informirat­i građane o napretku. Dodao je Slavko Kojić i da poruke na plakatima nemaju stranačkih niti ikakvih izbornih obilježja, a dokazi su na razini dojma te da je netočno da poruke nisu lokalnog karaktera.

– Iznenađeni smo odlukom koju je donijelo Državno izborno povjerenst­vo, osobito zbog toga što nisu tražili očitovanje stranke. Prema Zakonu o financiran­ju izborne promidžbe, na koji se Državno izborno povjerenst­vo poziva, bitan uvjet za primjenu zakonskog članka jest da osoba na koju se to odnosi mora biti dužnosnik i kandidat – ustvrdio je na kraju Slavko Kojić. Rexi nije izdržao, uginuo je jučer ujutro. Tu tužnu vijest na svom Facebooku objavio je njegov vlasnik i vodič, karlovački vatrogasac Dejan Ranitović. Njemački ovčar Rex bio je potražni pas karlovački­h vatrogasac­a, a prije nekoliko dana brutalno je pretučen u dvorištu Ranitoviće­ve kuće. “Nažalost Rexi nije izdržao, unatoč dobrim prognozama imao je moždani udar u noći s petka na subotu i od tada je bio gotovo nepokretan. Uginuo je rano jutros u svojoj kući. Hvala svima na podršci”, objavio je jučer ujutro Dejan Ranitović, pripadnik DVD-a Karlovac. Njega je prošle nedjelje ujutro, dok je bio na poslu, nazvala uznemirena supruga koja je pronašla Rexa u dvorištu kuće, pretučenog, u nesvijesti i krvavog. Rex je s još jednim psom živio u njihovoj kući, a u nedjelju su pušteni u dvorište. Rex se nije vraćao u kuću, a Ranitoviće­va supruga ubrzo ga je našla ozlijeđeno­ga. Rendgen je pokazao da je nesretni pas dobio najmanje jedan snažan udarac, pretpostav­lja se pajserom ili nekom čvršćom letvom. Rexu je odmah pružena pomoć, a iz Zagreba je radi njega odmah u nedjelju u Karlovac došao veterinar Tomislav Kalčić. Prognoze za oporavak tog 15-mjesečnog njemačkog ovčara bile su dobre, no one se nažalost ipak nisu obistinile.

Rex će, osim svom vlasniku i njegovoj obitelji s kojom je živio, nedostajat­i i karlovački­m vatrogasci­ma koji su ga smatrali jednim od sebe. Zapovjedni­k DVD-a Karlovac Dražen Petrić objasnio je da su vatrogasci­ma potražni psi važni jer imaju veliku ulogu u pretrazi terena i objekata te da jedan potražni pas zamijeni deset vatrogasac­a.

 ??  ?? Rex je imao 15 mjeseci, a pretučen je u dvorištu kuće
Rex je imao 15 mjeseci, a pretučen je u dvorištu kuće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia