Večernji list - Hrvatska

Napad u Daytonu u državi Ohio dogodio se samo nekoliko sati nakon masakra u Teksasu

Amandman po kojemu Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja neće biti doveden u pitanje

- Hassan Haidar Diab Donald Trump odbija bilo kakvu mogućnost uvođenja kontrole nabave naoružanja

Crna subota u SAD-u. U dva napada ubijeno je najmanje 30, a ranjeno više od 40 osoba. Samo nekoliko sati nakon napada u gradu El Paso, u kojem je život izgubilo najmanje 20 osoba, a 26 je ranjeno, sličan napad dogodio se u gradu Daytonu u američkoj saveznoj državi Ohio. Deset je mrtvih i 16 ranjenih osoba. Patrick Crusius, 21-godišnji monstrum iz grada Allena u Teksasu udaljenom tisuću kilometara od grada El Pasa na granici s Meksikom, gdje je krenuo u krvavi pohod u Walmartu, u dokumentu objavljeno­m na internetsk­oj stranici 8chan samo 20-tak minuta prije napada hvalio je svog idola predsjedni­ka Donalda Trumpa, posebice njegovo nastojanje da izgradi zid duž američke granice s Meksikom istaknuvši kako podržava napadača koji je prije nekoliko mjeseci ubio 51 osobu u džamiji na Novom Zelandu. Dokument koji je Crusius postavio na internet upućuje na zločin iz mržnje jer sadrži nacionalis­tička, rasistička i antisemits­ka stajališta i u njemu optužuje Latinoamer­ikance i Amerikance prve generacije za oduzimanje posla i miješanje kultura u SAD-u. Nije slučajno da se napad dogodio u gradu El Paso, koji ima 680.000 stanovnika te se nalazi u zapadnom Teksasu na granici s Meksikom, s obzirom na to da je cilj krvnika bio pobiti što više Amerikanac­a koji nisu bijelci.

Ubijao je bez milosti

Prijatelji i poznanici s kojima je ubojica Patrick Crusius pohađao osnovnu školu, igrao košarku i nogomet, a neki od njih bili su s njim i u dječjem vrtiću i u osnovnoj školi Beverly u Planu, kazali su kako je bio dobro dijete i dobar učenik te su šokirani njegovi činom jer nikada nije pokazao nekakvu agresivnos­t ni rasistička stajališta ni prema kome, družio se sa svima bez izuzetaka .

Nikom od prijatelja nije jasno što se to dogodilo u njegovoj glavi da je uzeo pušku u ruke i ubio nedužne ljude. Svjedoci iz šoping-centra u Walmartu, gdje je Patrick došao u svoj krvavi pohod, tvrde da je bilo pakleno te su mislili da je došao smak svijeta jer meci su frcali na sve strane te su se svi u strahu za svoje živote dali u bijeg. Iako je broj ubijenih velik, sreća u nesreći je to što nije bilo više žrtava s obzirom na to da su mnogi u tom prometnom dućanu kupovali potrepštin­e za novu školsku godinu kada su se našli u vrtlogu nasilja koje se dogodilo samo šest dana nakon što je naoružani tinejdžer ubio troje ljudi na festivalu hrane u sjevernoj Kalifornij­i.

Narednik tamošnje policije Robert Gomez kazao je da je ubojica nakon uhićenja odveden u pritvor bez pružanja otpora i bilo kakvog incidenata. Na sigurnosni­m kamerama u trenutku kada je ulazio u Walmart vidi se mladi bijelac s naočalama, u vojničkim kaki hlačama i tamnoj majici kratkih rukava kako pokazuje

ŠKOLSKI PRIJATELJI UBOJICE P. CRUSIUSA KAZALI SU KAKO NIKADA NIJE POKAZIVAO AGRESIVNOS­T NI RASISTIČKA STAJALIŠTA

pušku u napadačkom položaju, noseći slušalice ili štitnike za uši. Toliko je hladnokrvn­o ušetao i pucao kao da je bio na snimanju filma ili u nekakvoj dječjoj igri, a ne u krvavom pohodu u kojem je pucao i ubijao bez milosti. Teksaški guverner Greg Abbott kazao je da je ovo “jedan od najsmrtono­snijih dana u povijesti Teksasa”. To je bila osma najgora masovna pucnjava u modernoj povijesti SAD-a, nakon pucnjave iz 1984. u San Ysidru u kojoj je ubijena 21 osoba.

Nekoliko sati nakon što je Patrick Crusius završio svoj krvavi pohod, desetero ljudi, uključujuć­i i samog ubojicu , ubijeno je u pucnjavi u gradu Daytonu u američkoj saveznoj državi Ohio, dok je ozlijeđeno najmanje šesnaester­o. Napadač je vatrenim oružjem zapucao na ljude u kafiću Ned Peppers na East Fifth ulici u četvrti Oregon u Daytonu te usmrtio nekoliko osoba. Pucnjava se dogodila u Oregon Districtu, povijesnoj četvrti poznatoj po noćnim klubovima, barovima, umjetnički­m galerijama i trgovinama.

Bez jače kontrole oružja

Ova dva krvava napada ponovno su otvorila pitanje o radikalnoj promjeni zakona o kupnji i nošenju oružja u SAD-u. Dok se američki predsjedni­k Donald Trump užasava i naziva napade “odvratnim činom” te piše na Twitteru kako “ne postoje razlozi ni izlike koje će ikada opravdati ubijanje nevinih ljudi”, u isto se vrijeme ruga zahtjevima za zabranu oružja rekavši da bi onda trebalo “zabraniti sve kamione, kombije i automobile” jer se i oni koriste u napadima.

Predsjedni­k Donald Trump pruža bezuvjetnu potporu moćnom američkom oružnom lobiju, Nacionalno­m udruženju za oružje, obećavši da će braniti pravo Amerikanac­a na posjedovan­je oružja.

“Ova se administra­cija bori za obranu drugog amandmana (ustava) i mi ćemo ga obraniti”, rekao je još u svibnju prošle godine na godišnjoj konvenciji Nacionalno­g udruženja za oružje u teksaškom gradu Dallasu.

“Taj amandman iz 1791., prema kojemu Amerikanci imaju pravo na nošenje vatrenog oružja, na meti je napada, ali on nikada neće biti doveden u pitanje sve dok sam ja predsjedni­k”, istaknuo je Trump tvrdeći da bi u napadima 13. studenoga 2015.godine u Parizu bilo manje mrtvih da su žrtve imale oružje.

 ?? REUTERS ?? Napad u Daytonu dogodio se nekoliko sati nakon napada u El Pasu
REUTERS Napad u Daytonu dogodio se nekoliko sati nakon napada u El Pasu
 ??  ??
 ??  ?? Unatoč brzoj reakciji snaga sigurnosti, napadači su u vrlo kratko vrijeme uspjeli usmrtiti velik broj osoba, što je ponovno rasplamsal­o zahtjeve za strožu kontrolu naoružanja
Unatoč brzoj reakciji snaga sigurnosti, napadači su u vrlo kratko vrijeme uspjeli usmrtiti velik broj osoba, što je ponovno rasplamsal­o zahtjeve za strožu kontrolu naoružanja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia