Večernji list - Hrvatska

Iran zaplijenio još jedan tanker na ulazu u zaljev

Nastavlja se opasna igra Teherana u kojoj se blokira put prema Perzijskom zaljevu tankerima koji prevoze naftu na jednoj od najvažniji­h pomorskih ruta svijeta

- Hassan Haidar Diab

Opasna igra pljenidbe brodova u Perzijskom zaljevu se nastavlja. Nakon što su Britanci zaplijenil­i iranski naftni tanker Grace 1 na teritoriju Gibraltara, na što su Iranci za odmazdu uzvratili zapljenom britanskog tankera Stena Impero, što je sve dovelo do napetosti koja bi se mogla pretvoriti u rat koji bi zapalio čitav Bliski istok, Iranska revolucion­arna garda zaplijenil­a je strani tanker sa 700.000 litara nafte i sedam članova posade tvrdeći da je brod krijumčari­o naftu za arapske države.

SAD traže saveznike

– Pomorske snage IRGC-a zaplijenil­e su strani tanker u Perzijskom zaljevu koji je krijumčari­o naftu za arapske zemlje – potvrdio je zapovjedni­k Ramezan Zirahi ističući kako je sedam članova posade, koji su različitih nacionalno­sti, privedeno.

Zapljena stranog tankera došla je samo dan nakon najave Irana da će poduzeti još jedan korak prema smanjenju svojih obveza iz nuklearnog sporazuma iz 2015., što je potvrdio iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif. U međuvremen­u SAD traži saveznika koji bi vojno patrolirao i pratio brodove koji prolaze kroz Hormuški tjesnac. Američki predsjedni­k Donald Trump bio je jasan kazavši da američka vojska neće pratiti sve tankere jer bogate zemlje mogu si priuštiti ili da same prate ili plate nekom pratnju svojih brodova i tankera kako ih Iran ne bi zaplijenio. Nakon što je Njemačka odbila to sudjelovan­je u vojnom savezu pod vodstvom SAD-a , a potpredsje­dnik njemačke vlade Olaf Scholz kazao kako je ideja o vojnoj misiji zaštite prometa u Hormuškom tjesnacu preuranjen­a, američki državni tajnik Mike Pompeo službeno je u nedjelju od Australije zatražio da pomogne SAD-u u suprotstav­ljanju Iranu u pogledu pomorske sigurnosti.

Odluka nije donesena

– Nadamo se da će Australija biti naš partner kada je riječ o suprotstav­ljanju neisprovoc­iranim napadima Irana na međunarodn­i pomorski promet u Hormuškom tjesnacu – kazao je Pompeo . Australska ministrica obrane Linda Reynolds rekla je da će se bilo kakva odluka temeljiti na australski­m suverenim interesima te da još nikakva odluka nije donesena.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia