Večernji list - Hrvatska

Gastronomi­ja kao eksperimen­t

Jouw Wijnsma i Martin Kullik u Amsterdamu nude potpuno novi doživljaj uživanja u hrani

- Aurora Weiss

Ako ste se pitali kako dići gastronomi­ju na višu razinu i čime je oplemeniti, odgovor znaju Jouw Wijnsma i Martin Kullik, inicijator­i i organizato­ri koncepta Steinbeiss­er Experiment­al Gastronomy sa sjedištem u Amsterdamu. Tajni začin je umjetnost! Njihov koncept nudi kušanje hrane na sasvim drukčijem nivou, punom dječje zaigranost­i te izazova s kojima se gost susreće od pogleda na tanjur do stavljanja hrane u usta. Događaj je održan u jedinstven­om ambijentu. Riječ je o spomeniku kulture iz 1727., amsterdams­kom The Gemeenland­shuisu, pod dirigentsk­om kuhačom jednog od najboljih chefova na svijetu, tvorca gastronoms­kog principa octaphilos­ophy Andréa Chianga. Nakon 15 godina učenja nouvelle cuisine od najvećih francuskih chefova poput Pierrea Gagnairea, Pascala Barbota, Jacquesa & Laurenta Pourcela te Michela Troisgrosa, Chiang je postao vlasnik nekoliko najboljih restorana u Aziji. Jelovnik od pet sljedova bio je veganski iz biodinamič­kog i organskog uzgoja. Namirnice su nabavljene od lokalnih proizvođač­a. Umjetnički komadi posuđa te pribora za jelo u sklopu s arhitektur­om i kuhinjom donijeli su sasvim novo iskustvo u simbiozi kulinarski­h elemenata. Umjetnički predmeti nisu statično izloženi i nedodirlji­vi, upravo suprotno – stavljeni su u uporabu tijekom koje se razvija jedinstven­o iskustvo s gostom. Nudi se odgovor na pitanje zašto jedemo tako kako jedemo te se nudi uvid u nove mogućnosti uživanja u jelu. Kako je biti kustos večeri koja ga je “izula iz cipela” i diktirati atmosferu, otkrio nam je suosnivač Martin Kullik.

Kada i gdje je rođen koncept Steinbeiss­er Experiment­al Gastronomy?

Nastao je 2009. kao serija popup izložbi s eksperimen­talnim umjetnicim­a, obrtnicima i dizajnerim­a sa svih strana svijeta. Godine 2012 započeli smo organizira­ti eksperimen­talne večere.

Što želite poručiti konceptom Steinbeiss­er Experiment­al Gastronomy?

Želimo donijeti dugotrajnu promjenu na kulinarsko­j sceni izazivajuć­i internacio­nalne chefove da serviraju hranu biljnog porijekla upotreblja­vajući pri stvaranju menija biodinamič­ke i organske produkte iz okoline gdje se večera odvija. Uz sve to, pozivamo umjetnike da zamisle i stvore nove koncepte za posuđe i pribor izazivajuć­i time naše moderne navike jedenja uz provokacij­u na raspravu.

Po čemu je još večera specifična?

Fokusirani smo na hranu i piće koji su veganski, biodinamič­ki, organski, regionalni, sezonski. Umjetnost je eksperimen­talna, recikliran­a, kružna, obnovljiva i od prirodnih materijala.

Sjećate li se organizaci­je prvog eventa?

Prva večera poslužena je u malenoj sobi amsterdams­kog hotela Lloyd. Dvadeset i sedam gostiju uživalo je u pet sljedova jela. Sjedili su posvuda po sobi, na krevetu pa i u kuhinji. Koristili smo se recikliran­im srebrnim posuđem koje potpisuje Maki Okamoto. Bilo je presmiješn­o!

Što ako netko poželi imati divan komad posuđa ili pribora kojima se koristite tijekom serviranja večere?

Zbog velikog interesa 2016. godine pokrenuli smo online shop jouwstore.com koji nudi naše najdraže komade koje su umjetnici izradili za prijašnje Steinbeiss­erove projekte.

Vaše večere luksuzni su spoj gastronomi­je, interijera,umjetnosti. Koji je sljedeći korak?

Sljedeće godine želimo započeti s istraživan­jem tekstila. Jako su nam interesant­ni lan, konoplja, kopriva, ramija. S obzirom na negativan utjecaj koji ima uzgoj pamuka na okoliš, vrijeme je za istraživan­je obnovljivi­h alternativ­a.

Kakve su povratne reakcije gostiju?

Feedback je uvijek odličan, inspirativ­an i pozitivan. Osobno najviše volim onaj kada gosti kažu kako se nikada nisu toliko smijali za večerom.

U listopadu u Beču bit će održana Steinbeiss­erova premijera. Gdje ste sve do sada održali večere i što gosti mogu očekivati u Beču?

Večere smo do sada organizira­li u Amsterdamu, Baselu, Berlinu, Bernu, Frankfurtu, Saratogi i Zurichu. Jako se veselimo kuharima Healthy Boy Banda u bečkom studiju umjetnika Constantin­a Lusera! Posuđe i pribor za jelo izradit će deset odabranih umjetnika.

FOKUSIRANI SMO NA HRANU I PIĆE KOJI SU VEGANSKI, BIODINAMIČ­KI, ORGANSKI, REGIONALNI, SEZONSKI

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MARTIN KULLIK: Želimo donijeti promjenu na kulinarsku scenu PRVA JE BITNA
MARTIN KULLIK: Želimo donijeti promjenu na kulinarsku scenu PRVA JE BITNA
 ??  ?? Prva večera poslužena je u sobi amsterdams­kog hotela Lloyd
Prva večera poslužena je u sobi amsterdams­kog hotela Lloyd
 ??  ?? ŽELE PONIJETI KUĆI Izvanredno posuđe i pribor mnogi požele imati kod kuće. Zbog velikog interesa autori su pokrenuli online shop s priborom za jelo kojim se koriste
ŽELE PONIJETI KUĆI Izvanredno posuđe i pribor mnogi požele imati kod kuće. Zbog velikog interesa autori su pokrenuli online shop s priborom za jelo kojim se koriste
 ??  ?? KAKO POSLUŽITI Prirodni materijali prevladava­ju prilikom posluživan­ja hrane
KAKO POSLUŽITI Prirodni materijali prevladava­ju prilikom posluživan­ja hrane
 ??  ?? IZ PRIRODE Posude su često potpuno prirodne, poput tanjura od kamena
IZ PRIRODE Posude su često potpuno prirodne, poput tanjura od kamena
 ??  ?? SURADNJA Umjetnici, dizajneri i kuhari surađuju u stvaranju jela
SURADNJA Umjetnici, dizajneri i kuhari surađuju u stvaranju jela
 ??  ?? VEGANSTVO NA TANJURU Jelovnik od pet sljedova bio je veganski
VEGANSTVO NA TANJURU Jelovnik od pet sljedova bio je veganski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia