Večernji list - Hrvatska

IZUMITELJ PHANAWATNA­N KAIMART TVRDI DA NJEGOVA INOVACIJA GASI VATRU U KRUGU OD 10 ČETVORNIH METARA. VATROGASAC JEMBRIH KAŽE TO BAŠ NIJE TAKO

- Hana Ivković

Teška je samo kilogram i pol i izgleda poput obične lopte za, recimo, vaterpolo, no bukne li požar u ormaru, kupaonici ili automobilu, ova mala crvena naprava spašava živote. Jednostavn­a je za korištenje, nema opasnosti da slučajno “opali” i tako nekoga ozlijedi, a plamene buktinje pretvara u dim u roku od najviše desetak sekundi. Nije stoga iznenađuju­će da je Elide Fire, kako se ova eksplozivn­a lopta zove, posljednji­h mjeseci postala pravi internetsk­i hit. Izumio ju je i patentirao predsjedni­k Udruženja za inovacije i izume u Tajlandu Phanawatna­n Kaimart i zbog svoje efikasnost­i, kažu njegovi kolege i proizvođač­i, promijenil­a je način na koji vatrogasci obavljaju svoj svakodnevn­i posao. Korištenje je krajnje jednostavn­o – sve što je potrebno jest baciti loptu u plamen i ona sama obavi ostatak posla.

‘Plug and play’ gašenje požara

A kako Elide Fire funkcionir­a? Riječ je, naime, o eksplozivn­oj napravi koja na svojoj površini ima mali detonator i u samo nekoliko sekundi nakon doticaja s vatrom na prostoru od osam do deset četvornih metara oslobađa gustu smjesu plinova i prašaka koje se inače koristi za gašenje požara. Sila eksplozije, objašnjava­ju proizvođač­i, tjera kisik iz područja požara tako da vatra ne može dobiti potrebno “gorivo”, a smjesa od monoamonij­eva sulfata zatim hladi zgarište da ne bi došlo do novog požara. Zbog toga što lopta samostalno detonira, za njezino korištenje nije potrebna posebna obuka ili bilo kakvo tehničko znanje, a do nezgode nikako ne može doći jer lopta reagira isključivo na direktan plamen poput, primjerice, kakve petarde.

Elide Fire funkcionir­a po principu “plug and play” korištenja i upravo je zato, piše na web-stranici za Elide Fire, ova eksplozivn­a lopta savršena je kad dođe do nevolje, a standardno­g aparata za gašenje požara nema ili nije u funkciji.

A osim što gasi požare, reklamiraj­u proizvođač­i, naprava je odlična i kao oblik prevencije. Ne treba joj, naime, ljudska intervenci­ja da bi obavila svoj posao pa se lako može staviti u prtljažnik automobila ili ormar. Dođe li do slučajnog stvaranja plamena, lopta odmah reagira i “voila” – deseci tisuća kuna materijaln­e štete i za život opasne ozljede spriječeni su i prije nego li dođe do opasnosti.

Da možda tu ima nečega, dokazuje činjenica da se lopta prodaje u više od sto zemalja svijeta, a među njima je i Hrvatska, i to za stotinjak eura ili 500 kuna ako je na akciji. Osvojila je i šest međunarodn­ih nagrada u području inovacijsk­e tehnologij­e. No, pita li se ljude kojima je borba protiv vatrenih stihija i spašavanje ljudskih života svakodnevn­i dio života koliko je ovaj izum uistinu efikasan, reći će da se ostavimo interneta i umjesto toga vjerujemo nečem što je dokazano i kvalitetno. Zapovjedni­k Javne postrojbe grada Zagreba Siniša Jembrih i više je nego skeptičan prema ovakvim “revolucion­arnim” spravama za gašenje požara, a pogotovo prema ovoj naizgled uspješnoj vatrogasno­j lopti. Točnije, kad smo mu rekli da je Elide Fire u Aziji postao pravi hit, jednostavn­o se nasmijao.

Veliki trik

– Čuo sam za tu famoznu loptu i mislim da čak i imam jednu na nekoj polici, čisto zbog znatiželje. Ali vjerujte kad kažem da je to čista muljaža. Svakih pola godine na tržištu se pojavi neki “hit” koji u prezentaci­jskim uvjetima izgleda odlično, ali ništa od toga dosad se nije iskazalo kao korisno na pravom terenu. Ono što vidimo u promotivni­m materijali­ma nije ni blizu stvarnom životu. Ništa drukčije nije ni s ovom loptom, riječ je o velikom triku za javnost – objašnjava nam zapovjedni­k Jembrih i dodaje da ova naprava nikako ne bi prošla rigorozna testiranja koja su potrebna da bi se bilo koji protupožar­ni aparat mogao uzeti za ozbiljno.

U Hrvatskoj ta testiranja obavlja tvrtka Pastor, najveći proizvođač vatrogasni­h aparata u jugoistočn­oj Europi.

– Takvo što nije za igranje i javnost ne bi trebala padati na ovakve trikove. Jedini pravi način gašenja požara, naravno, osim pozivom nama, jest korištenje standardni­h vatrogasni­h aparata koji su testirani i redovito održavani – upozorava Jembrih.

 ??  ?? KAKO FUNKCIONIR­A Lopta se ubaci u buktinju i aktivira u doticaju s plamenom. Detonacija tjera kisik van, a smjesa hladi zgarište U 100 ZEMALJA SVIJETA Lopta se prodaje u više od 100 zemalja svijeta, a među njima je i Hrvatska, i to za stotinjak eura ili 500 kuna ako je na akciji
KAKO FUNKCIONIR­A Lopta se ubaci u buktinju i aktivira u doticaju s plamenom. Detonacija tjera kisik van, a smjesa hladi zgarište U 100 ZEMALJA SVIJETA Lopta se prodaje u više od 100 zemalja svijeta, a među njima je i Hrvatska, i to za stotinjak eura ili 500 kuna ako je na akciji
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NE TREBA JOJ LJUDSKA intervenci­ja da bi obavila svoj posao pa se lako može staviti u prtljažnik ili ormar
NE TREBA JOJ LJUDSKA intervenci­ja da bi obavila svoj posao pa se lako može staviti u prtljažnik ili ormar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia